De ongenaakbare berg van grote namen en ideeën beklimmen? Hier is mijn advies.

Caspar David Friedrich. Der Wanderer im Nebelmeer

Als ik jullie een studeer advies mag geven – dus geen studie advies, want het geldt zowel voor het leren ontroesten van oud gereedschap of het kweken van sla, als het bestuderen van de Bhagavad Gita of het Gilgamesh Epos- omring jezelf met wat je studeert. Dompel je er in onder. Ga er in op.

Je hoeft niet altijd intensief bewust en indringend te luisteren en kijken. Te stampen. Laat de stoofpot der kennis altijd pruttelen op de achtergrond. En herhaal, zolang het niet verveelt, tot je begrijpt.

En als het je verveelt, stop dan. “Never grind metal.” Dit was nu niet jouw bergpad om te beklimmen. Misschien later, als je een betere balans en minder hoogtevrees hebt, dan gaat het ineens vanzelf.

Ik heb het zo vaak meegemaakt.

Leve het behang van woorden en geluiden, symbolen, letters en cijfers. Net als Neo zie je steeds helderder de individuele betekenis én de onderlinge verbanden.

Russisch heb ik geleerd met hulp van mijn geweldige lerares Raja en door grammatica te blokken, maar vooral door Russische films te kijken, waar ik niks van snapte, maar net deed alsof, tot ik ze begreep. En door Russische popmuziek die ik langzaam ontcijferde. Woordje voor woordje. Door een Russische monologue interieur aan mezelf op te dringen en in het Russisch te dromen, bij gebrek aan gesprekspartners, door erin te dichten, door hardop liedjes mee te zingen. Katjoesja ken ik uit mijn hoofd.

En door pure liefde. Liefde voor de taal. Een mooie vrouw, die je moet veroveren.

Filosofie? Ik weet niks, maar meer dan de overgrote rest. Ik heb altijd een college op de achtergrond aanstaan of op mijn koptelefoon en boeken om me heen die ik af en toe zomaar opensla. Ik luister niet naar mezelf tijdens gesprekken, maar naar de ander die er meer van weet.

Zo beklim ik langzaam, maar gestaag die ongenaakbare berg van grote namen en ideeën.

Ik ga niet naar college. Het collega komt naar mij. Via Youtube en Yandex. Zo verken ik eindeloos diepe en uitgestrekte bronnen van kennis, terwijl ik de afwas doe, kook, autorijdt en boodschappen doe. Ik luister altijd een boek of een podcast als ik met Beer loop.

En zie, literatuur, poëzie, filosofie en geschiedenis en de talen vloeien dan ook nog eens op een magische manier in elkaar. Het zijn allemaal loten aan de stam van de wijsheid.

Je gaat de lijntjes zien en ze zelf verbinden.

En nu ik toch jullie aandacht heb, jullie willen het niet horen, maar begin met de oude boeken. Zij leggen de basis onder alles van alles. Als je begint met James Lindsay, C.S. Lewis, Dostoyevski, Marx, Heidegger of Nietzsche en je hebt de Bijbel niet gelezen of andere oude geschriften, dan lees je het boek van de kennis verkeerd om. De echte grote denkers baseren zich altijd op de ouroboros van de kennis. De eeuwige cirkel. De archetypen. De Natural law of human morality.

Laat je intuïtie het werk doen.

Hoe vaak niet precies op het juiste moment, tijdens een murmelend college, de uitspraak van een spreker eruitspringt, die inslaat als een bom, hoe vaak je niet precies op de juiste pagina, dat ene geweldige gedicht ontdekt.

Mijn oude leermeester, Ron Meijer, had daar een trucje voor. Een waardevolle tekst komt van de pagina. Het goud glinstert tussen de klei voor wie het wil zien.

Word een spons voor wijsheid. Word een jager die patronen herkent en weet welk spoor te volgen, tussen de modder.

Zie de uitstekende rotspunten langs de gladde wand en klim daarlangs omhoog. En wees niet bang om te vallen.

Wees wie je wilt zijn.

Dan word je het vanzelf.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

2 Comments

 1. silvio jensen

  11 May 2023 at 09:11

  vooral dat laatste Jan,
  Word een spons voor wijsheid. Word een jager die patronen herkent en weet welk spoor te volgen, tussen de modder.

  Zie de uitstekende rotspunten langs de gladde wand en klim daarlangs omhoog. En wees niet bang om te vallen.

  Wees wie je wilt zijn.

  Dan word je het vanzelf.

 2. Goede tips.

  Mijn weg om te weten wat er speelt in politiek, wetenschap en religie is:
  Zoek alles op wat ze willen censuren. Want dat wat gecensureerd wordt, is de belangrijkste informatie. Kennis is macht. Kijk wie de trollen aanvallen, ga die volgen. Houdt altijd de logica paraat om te controleren of uitspraken logisch zijn, en zet je in om te blijven geloven wat je vond aan waarheid, ook al beweert iedereen op de wereld het tegendeel. De vreugde rond het begrijpen, van wat anderen niet beseffen, doorgaans nooit zullen beseffen, is het hoogste goed, een rots van onwrikbaar geluk. Niet omdat ze dat niet beseffen, maar omdat het nog niet verloren gaat, omdat jij zelf het tenminste weet.

  Ja, het is pijnlijk, om te ervaren dat, wat jij alleen weet, iedereen zou moeten weten.
  Maar terwijl alles verdwijnt in je leven; familie, vrienden en toffe dieren om je heen overlijden, blijft de kennis die je hebt bestaan, altijd beschikbaar, groeien als je er wat mee doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *