Marcel van Roosmalen is de nationale rotte kies. 

Caravaggio. The Tooth Puller.

Marcel van Roosmalen is de nationale rotte kies.  Zo afstotelijk. Zo talentloos, deprimerend en hatelijk dat je er naar móet kijken voor die heerlijke verslavende pijn, die je onwillekeurig steeds weer opzoekt, terwijl je weet dat je het beter niet kunt doen.

Precies zoals je tong altijd de weg naar de juichende pijnscheut in die ene holte, waar de vulling is afgebroken, weet te vinden. 

Die kromme gestalte, die gaspens, die ranzige haren die je uit kunt wringen, die adem die je dwars door het beeldscherm of microfoon heen tegemoet komt met de geur van verschaald kersenbier en een kilo gefermenteerde strontvliegen. 

Dat monotone glimlachloze opdreunen van een wekelijkse haatgebed, vol gemeende, zonder greintje humor gebrachte doodswensen, die diepe minachting, angst en flux de bouche, in het aanschijn van een immer lethargisch grijnzende NPO dwerg van dienst, die hem nooit eens vraagt waarom dat nou allemaal zo moet. Zo naar. Zo hard. Zo gemeen. 

Voor wie zich nog afvraagt waarom hij dit doet? 

Van Roosmalen is één van die nationale boosmakers, psychologische oorlogswapens van het Rijk, gericht tegen de schoonheid, de energie, het verstand, de creativiteit en de liefde. De normaliteit. 

Gericht tegen iedereen die in verzet komt tegen de overheid en álles dat iets van rede en begrip terug wil brengen in deze krankzinnig geworden up side down wereld, deze hysterische bloednatte, postmoderne hermetische droom van Adorno, Gramsci en Marx, waar we steeds duidelijker in gevangen lijken te zijn, als bijen in een web van Marcel’s kleverige haarslierten. 

Haat uitlokken. “Ohtjes” en “Ahtjes” oogsten, Energie wegtrekken. Verwarring en vernedering zaaien. Dat is wat van Roosmalen doet En dat doet hij verduiveld goed. 

Zo goed, dat hij voor die schone taak nu, samen met de geestelijk trage, maar “zoontje van”, Gijs Groenteman, is gescout door opperpoppenspeler John de Mol om tijdelijk de plaats in te nemen van die andere “haat houwitser”, Bells palsy boy , Johan Derksen. 

Dit, om de Nederlandse bevolking, zonder zomerstop op te kunnen blijven fokken, ten diepste te verwarren, tot in het diepst van hun ziel te blijven beledigen, demotiveren en onder te dompelen met de monotone lage energie die ieder vuur en ieder enthousiasme dooft in verbijstering en een potje lauwe pommade.  Ons gevangen te houden in kleine ruzietjes, tussen Eusjes en Reneetjes, afgedankte voetballertjes en clowntjes. Ons bezig te houden met het grote niets. Het tarrelrijke zwarte strontgat dat Marcel van Roosmalen heet. 

Zo, dat is het plan, gaan zij ons deze zomer bezighouden, met beschimmeld brood en spelletjes. Samen met gesjeesde onderwereldfiguren als Bennie, de mongoloïde voorman van Normaal en IG Farben boy Graaf Schimmelpenninck, geboren in een dynastie van slavenhouders en collaborateurs, die niet in de De Mol stal vol impotente hengsten staat, maar elders onder lucratief contract staat; een contract dat hem verstout niemendalletjes met Willem de Overbodige te mogen factureren en goed betaalde lullenpotjes te houden bij het feestje van, de nationale hagedis, Sigrid Kaag.

Als zij hun zin krijgen, blijven wij ons ook deze zomer bezighouden met hun spuitpoep, laven wij ons aan de zure bron van kleine ongevaarlijke verbijsteringen en laten we steeds opnieuw al onze energie en denkruimte weg zuigen door het laagste gribus ooit. 

Energie die zo hard nodig is voor verzet tegen het besmeuren van alles dat mooi en goed is.

Trap er niet in. Trap er tegen. 

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

33 Comments

 1. Sandra de Groot

  20 May 2023 at 14:29

  Echt ik lig in een deuk om jouw taalgebruik, hilarisch, die 3e alinea, gewéldig gewoon. Heerlijk hardop gelachen. Maar de ondertoon heb ik ook mee gekregen hoor. Ik trap er niet in maar ertegen. Ik heb al heel lang geen tv meer en mis hem niet. Liefs,

 2. Mijn energie krijgen ze niet. Ze bestaan niet.
  Liefs, Annemarie

 3. Taalvirtuoos. Ik trap er niet in. Ik kijk nergens meer naar.

 4. Idem , ik wil er tegen trappen maar maar dan moet ik het eerst zien , af en toe een flard en dat is al erg genoeg , laf volk. Nog even een andere vraag Jan , er hangt bij bakkie een schilderij achter je , ik kan het niet goed zien maar ziet er turbulent en dreigend uit heb je meer info ? Groet Theo koster

 5. Hey Jan,

  wat heb ik heerlijk gelachen, grapjas, woordkunstenaar!!!

 6. Geweldig Proza gedicht het schitterd in deze donkere tijden als bliksem tijdens een depressie

 7. Valdar Berkenbosch

  20 May 2023 at 16:35

  Ik snap je bewondering voor Van Roosmalen wel, Jan. Het is precies dat vileine, spitsvondige tot de grond toe affikken, wat jij ook zo graag zou willen beheersen. “Vooral doorgaan!” zou Barrie Stevens gezegd hebben als je auditie had gedaan in de grote columnistenmixplaybackshow..

  • Wat een eer. Toptroll Valdar “the Gimp” Berkenbosch, vindt het ook mooi. Interessant dat zo’n lamlul als van Roosmalen dus valt onder het Reichsprotektoraat. Precies zoals ik al zei.

   • Apart Jan, je bent zeer kritisch op iedereen maar als iemand wat kritische kanttekeningen bij jouw werk zet, heet hij ineens een trol te zijn. Vind je dat niet een beetje kinderachtig?
    Ik bedenk dat je toch hysterisch te noemen aanval op VR een uiting is van de door jou gevoelde jalousie de métier.
    Jij zou maar wat graag wekelijks op tv en radio zijn, meermaals in de kranten enz. En daarmee flink verdienen!
    Hoeveel zijn er van jouw bundel Olga verkocht? En hoeveel van Verzamelbundel 1 en 2 van Van Roosmalen?
    Beetje afgunstig ben je wel, denk ik.

    • Nee, ik ben dol op kritiek.
     Valdar Berkenbosch ken ik echter al jaren en jaren. Een van de top troll namen die de overheid rijk is. Ik ben er zelfs van overtuigd dat jullie een en dezelfden zijn. Ik zal zo eens in de IP adressen duiken.
     Over verkoopcijfers. tja. Haat verkoopt beter dan schoonheid. Zeker nu. Olga heeft ondanks de “recensies” door tuig zoals jij een mooie beoordeling. En is best goed verkocht voor een dichtbundel. Succes ermee. Werken op zondag. Geen feest voor een ambtenaar. Toedels.

    • connie schuiling

     21 May 2023 at 13:02

     Je herkent een trol aan de manier van schrijven, de zogenaamde spitsvondigheden, maar eigenlijk voorgekauwde, kwaadaardige woorden en altijd met een vergezochte beschuldiging die jaloezie en/of onvermogen van de target voorwendt. Altijd een fakenaam en nietszeggende sneren. Jemig verander dat eens en waarschijnlijk lijk je dan op een echt
     mens. Twee trol stukjes achter elkaar worden ook door een sukkel met meerdere namen geschreven. Triest!

 8. Top stuk Jan .
  Was al niet van plan om te kijken 😀

  • Zó deprimerend, die van Roosmalen. Heerlijk dat een woordkunstenaar als Jan Bennink daar eens goed op leeg loopt.

 9. Geniaal! En zoooo waar.
  Dank.

 10. Haye van der Heyden

  20 May 2023 at 19:53

  Erg leuk. Vooral die tong die steeds op zoek gaat naar de pijnlijke plek, is prachtig.

 11. Ik krijg juist steeds meer energie van leren te vergeven maar niet te vergeten.

 12. erg goed. ik durf mij deze verbeeldende taal niet te gebruiken, alsnog zeer juist.

 13. Nooit begrepen dat mensen die halfvolle bak mislukte oersoep leuk vinden! Zogenaamd kritisch en scherp, my ass, volledig in de greep van die Gedankenpolizei hier, weg ermee. Gelukkig kijk ik ook allang geen televisie(loos) meer…
  Weer spot on geschreven, top!

 14. Jan, je hóeft niet te kijken!
  Je gaat lekker los, een diarree aan verwensingen, terwijl je Van Roosmalen niks aan vindt. Waarom al die energie erin gestoken?
  Ga een goed boek lezen, man! Bv de dissertatie van Thierry Fraudet.

 15. Haha, wat een stuk. Ik kwam het toevallig op Twitter tegen. Hilarisch. Eerste keer dat ik dit soort proza lees. Een perfecte cocktail van bloemrijke taal, beeldspraak met referenties naar hoge en lage cultuur en met scheldnamen op het niveau van een welbespraakte 8-jarige.

  Ik maak me alleen wel zorgen om de schrijver. Het wereldbeeld dat naar voren komt is zo zwart en dystopisch dat zo iemand toch niet anders dan depressief moet zijn. Arme man!

  Ook zorgwekkend dat hij de splinter in het oog van Van Roosmalen heeft gevonden, om vervolgens de balk in zijn eigen oog niet te zien. Mensen beschuldigen van haat oproepen en wat meer om vervolgens zelf los te gaan op alle usual suspects van Nederlandse twitteraars met een trekker, vlag en forum icoontje in het profiel. Ik ben bang dat geen optometrist zulke hypocrisie kan verhelpen.

  Het meest hilarisch is misschien nog wel schrijven dat John de Mol en MvR tot doel hebben “ons bezig te houden met het grote niets” om hier vervolgens een hele column over te schrijven. Ik zou zeggen, gefeliciteerd John en Marcel! Bij Superjan is deze missie geslaagd!

  • connie schuiling

   21 May 2023 at 13:08

   En superjan is er in geslaagd om jou voor de derde keer een heel epistel te laten schrijven waar je hem van jouw gedrag beschuldigd! Whahahahaha hoe triest is het leven van een trol

   • Huh? Voor de derde keer? Ik denk dat je me verward met iemand anders.

    Met je conclusie ben ik het trouwens roerend eens. Ik ben alleen bang dat we allebei een andere definite hebben van wat een trol is. Maar dat geeft niet, ieder zijn mening.

 16. Jaja, de nogal ranzige Augurk Des Vaderlands als het ‘intellectueel geweten’ van deze tijd.

  Denkt een allure van iemand als Gerrit Komrij te hebben — of dat denken wellicht degenen die MvR naar voren geschoven hebben, als ze al weten wie Gerrit Komrij was.

  Deze tijd die van onechtheid vergeven is.

  Hoe dan ook, prachtstuk weer, dit 🙂

 17. Rene van der Hoofd

  21 May 2023 at 20:25

  Ik denk vaak dat een land de BN-ers krijgt dat het verdient, maar je hebt gelijk: Nederland verdient beter dan Marcel van Roosmalen.

 18. rjj Schuivens

  22 May 2023 at 17:25

  Ik hoorde je collum zojuist bij jullie bakkie live.
  Manman deze is zooooo goed.
  Jullie doen het samen ook geweldig op de podcasten.
  Ik kijk en luister graag.
  mvg. Richard

 19. Safespace Invader

  23 May 2023 at 09:50

  Fantastische impersonatie van van Roosmalen en o zo raak. 👌
  Kan je dit stuk niet delen met geluid erbij want met stem erbij zoals je hem voorlas bij het laatste Bakkie heeft wel een meerwaarde,hilarisch.
  Keep up the good work. 👍

 20. Harem Scarem

  26 May 2023 at 09:04

  MvR is net als de hele club van VI (en het profvoetbal in het algemeen) iets wat dankzij corona voorgoed voor mij verziekt is. Een herinnering uit meer onschuldige tijden. Ik ken hem al jaren van vermakelijke boekjes over de perikelen bij Vitesse en zo. En ook een typisch Nederlands fenomeen: de man die het mooi kan zeggen, die is eerst de luis in de pels, maar wordt dan ineens gepromoveerd tot nationaal geweten. Zie ook Johan Derksen, Nico Dijkshoorn. Ineens worden het dominees.

  Al deze mooie kerels vallen genadeloos door de mand als het ineens niet meer grappig is, als je ziet dat ze echt het schuim op de bek hebben. MvR is daar het extreme voorbeeld van, niemand mag iets over hem zeggen, want zíjn gezin lijdt eronder. Zelfs Johan Derksen heeft nooit geëist dat mensen geen grapjes over hem maken, maar Van Roosmalen doet het gewoon.

  VI was nog het leukst toen het gewoon een ordinair commercieel programma was, met tenenkrommende Gamma-reclames en zo. Toen werd het te populair, toen ging het naar Veronica, maar was het nog een tijdje een redelijk te pruimen schim van zichzelf. Maar toen kwam men tot het inzicht dat mensen ook echt aan Johan Derksen z’n lippen hangen. Dat zulke prachtkerels die zeggen waar het op staat, ook een goede manier zijn om écht aan diepe maatschappelijke beïnvloeding te doen.

  Derksen moest nog even geschoold worden door de hele Black Lives Matter-shitstorm, en zo kon ook de transitie beginnen van een voetbalprogramma naar een actualiteitenprogramma waar ineens constant allerlei linkse gasten zaten. Want je zou eens een ruimte op tv hebben waar kerels gewoon over dingen kunnen praten zonder dat iemand het continue probeert te politiciseren. Of waar je over politiek kunt praten zonder dat het Politiek met een hoofdletter P wordt. En nu kun je je kont niet meer keren of je ziet JD met schuim op z’n bek over ongevaccineerde voetballers (waarvan Woutje Weghorst ons nog naar de strafschoppenserie heeft gesleept, maar dat geheel terzijde), Marcel van Roosmalen met schuim op z’n bek over fascistisch vullis en onmensen. En ineens zie je de verbetenheid, de ontmenselijking, en je kunt er niet meer normaal naar kijken.

  De laatste keer dat ik een hele uitzending van dit soort bagger zag, had ik nog de meeste sympathie voor Van der Gijp. Ondanks dat het ook een beetje een patiënt is. Hij heeft tenminste een tienerzoon, hij wist uit zijn eigen omgeving hoe het is om als kind twee jaar in lockdown te zitten en buitengesloten te worden als je geen prik wilde, en hij durfde daar nog wat van te zeggen. En werd meteen afgeblaft door Derksen die op dat moment al helemaal wild was geworden.

  Jensen had er vorig jaar een mooi item over, over dankbaar zijn voor de losers die hun ware gezicht laten zien. Je verliest wat lichtzinnigheid en het vermogen om van simpele dingen te genieten. Maar je leven wordt wel een stuk rijker als je niet meer elke week met chips en bier zit te kijken naar mooie kerels die het mooi kunnen zeggen. Als dat vergif geen rol meer in je leven speelt behalve af en toe in een clipje bevestigd zien hoe diep ze inmiddels al gezonken zijn sinds je ze hebt achtergelaten.

 21. Wie is Marcel v Roosmalen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *