Leve Thierry Baudet. Commando van het vrije woord.

Ooit schreef ik dit tegeltje, geïnspireerd op Majoor Marco Kroon. Een voor Nederland zo schaarse oorlogsheld, van wie wij, ondanks zijn in bloed en ingewanden verdiende sporen, op hoge toon eisten dat hij zich, terug van de jachtvelden, als een droog Mariakaakje zou gedragen. Een oorlogsheld, ontluisterd, gevallen, niet door een scherpschuttersschot, maar door een plasje in de gracht. Alleen in Nederland kan dat: “Cor van der Laak gedrag” eisen van je, in dood en trauma gedrenkte commando-oorlogsveteranen.

De Hollandse polder is van oorsprong een moerasdelta. En de geleedpotige- en weekdier-bewoners van onze modderplas, hebben nu eenmaal een genetisch bepaalde afgunstige bloedhekel aan excellentie en zij die boven het maaiveld uitsteken. Altijd zullen de swamp dwellers, uitblinkers naar hun eigen niveau willen terug zuigen, onredelijke redelijkheid van hen verwachten, op hoge toon eisen dat ze zich “gedragen”, desnoods ze verraden en als dat niet meer werkt, hun kop er afhakken. “Eigen schuld!”

Zie de gebroeders de Witt, Van Oldenbarnevelt, Fortuyn en van Gogh.

In dat licht zie ik ook het koningsdrama, dat zich vandaag ontspint rond Thierry Baudet; het briljante kind dat steeds opnieuw laat zien dat de keizer geen kleren aan heeft.
Ook al krijst deze keizer als een big, dreigen zijn herauten zijn excommunicatie en pogen de soldaten hem het hoofd af te slaan, Thierry blijft trouw aan zijn filosofie en overtuiging. Zelfs als de Fairbern Sykes dolk wederom uit eigen gelederen komt, van mensen waar je meer van zou verwachten.

Thierry laat zich de mond niet snoeren. en weigert zich te gedragen volgens de geldende conventies, die “nu eenmaal zo zijn afgesproken”. Thierry Baudet is wakker in een vreemde wereld. Een vrijdenkende ridder zonder vrees of blaam in een laagland vol laag klootjes- verraders en strontvolk. Rancuneus volk, gemakzuchtig, lomp en bang voor alles. Thierry is die opstandige squadronleider in een Sopwith Camel. Niets ontziend, de vijand, tegen alle bevelen in, tegemoet vliegend als pionier van het vrije woord.

Zijn politiek lenige filosofie, zijn actieve vrijdenken, zijn rücksichtslos uiten. Het vereist moed en uithoudingsvermogen die zeer weinigen is gegeven. En wat hem dus zeer wordt misgund.

Weinigen in Nederland hebben de kracht en de mogelijkheid om uit frames te stappen en onder zware beschietingen het modderige niemandsland tussen de loopgraven te betreden. Niet hier, niet in het land van de platgeslagen compromissen, waar een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog na een jaar vol avondklokken, covidkampen (Duitsland, Canada) en knuffelverboden, nog steeds taboe is, terwijl de covid tirannie op vele gebieden zwaarder op het grootste deel van de bevolking drukt dan toen. En een vergelijking, in tegenstelling tot een gelijkstelling, wat mij betreft meer dan gerechtvaardigd is.

Mensen in Nederland, zijn nu eenmaal slappe, snel gekwetste gedweeë volgers, die liever kiezen voor het milde verraad. De mentholsigaret, het comfortabele concentratiekamp met Netflix vanuit de “sta op stoel”, Mac Donalds thuisbezorgservice en een gesedeerde dood.

We zwijgen en conformeren liever in het zicht van de tirannie.

Ik niet. Ik kies voor de vrijheid. De vrijheid van denken, van de heftige polemiek. Van het oneens zijn. Ik geloof behalve in God, vooral in het vrije woord. Ook al is het vogelvrijheid.

Ik voel me juist steeds meer thuis bij de partij van Thierry Baudet, onder dit schalks leiderschap. Als zou hij de enige zijn die over zou blijven.

Het is nu eenmaal, zo is vandaag maar weer duidelijk geworden, niet iedereen gegeven een commando van het vrije woord te zijn, ook al heb je die felbegeerde groene baret.

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt het hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

55 Comments

 1. Kaat van den Bosch

  13 May 2021 at 12:23

  Dankje Jan. Dat stukje duiding had ik even nodig. ❤

 2. Vlijmscherp, steengoed! Precies de duiding die ik even nodig had. Dank!

 3. En terwijl Jan zit te schrijven, roepen ze op GAB alweer, is Superjan weg……..
  Heel jammer, die afsplitsing FVD, maar ik was er wel “bang” voor.

 4. Ineke Magrijn

  13 May 2021 at 12:59

  Wow Jan, helemaal top dit stuk!
  Ik heb het op FB en Tw gedeeld!!
  Gr ineke

 5. Hendrik Heidstra

  13 May 2021 at 13:17

  Op Marco Kroon na, 100 punten.

 6. Vrij Manifest

  13 May 2021 at 13:34

  Hulde!

 7. Sybolt Jaarsma

  13 May 2021 at 13:53

  Woord voor woord briljant geschreven.
  Dankjewel Jan.
  Syb.Jaarsma.

 8. Geweldig

 9. Prachtig geschreven, Super Jan.

 10. Ik heb ook dat vage idee dat Thierry hier wederom sterker uit gaat komen. En de volgende keer weer … en de de volgende keer weer. Bijzonder om te zien dat zoveel mensen dit ook zo voelen en pal achter hem blijven staan. Toegegeven: ik vind het oprecht jammer want ze waren steengoed met zijn tweeën. Maar ik zal alle volgende keren en bij alle volgende afsplitsingen achter Tjer blijven staan…want we hebben er zo eentje bitter nodig hier in dit verloren land. Spes patriae.

 11. Yvonne Diemennov

  13 May 2021 at 16:33

  Briljant geschreven, Jan en zo waar.

 12. Maarten Verschoor

  13 May 2021 at 16:56

  Top

 13. Nelly Dooge

  13 May 2021 at 17:15

  Schitterend verwoord. Zo denk ik ook.

 14. Mieke van Agtmael Snijders

  13 May 2021 at 17:17

  Schitterend geschreven!
  We missen jou …….

 15. Wederom een prachtig stuk Jan, ik kan me volledig vinden in jouw schrijven.👊🏻

 16. Evilette de Hooligan-Heks

  13 May 2021 at 18:13

  Ick vond die Wybren al veel te keurig. Opgerot staat netjes.

 17. Helemaal mee eens. Thierry Baudet moet buiten de lijntjes blijven kleuren en maling hebben aan de ‘heersende mores’ in dit land. Ik juich dat toe .
  Echter, ik hoop uiteindelijk wel dat FvD iets concreets gaat bereiken, want daar gaat het uiteindelijk om in de politiek.

 18. Helemaal krachtig en precies beschreven waar wij vrijdenkers voor staan.
  Geen genoegen nemend met de schijnwerkelijkheid maar een visionaire visie hebbende die staat voor vrijheid in elk opzicht van je leven!
  Daarom zal ik Thierry altijd en onvoorwaardelijk blijven steunen

 19. De rebel, daarom vind ik Baudet steeds beter worden. “Schoppen tegen de schenen van de gevestigde orde”. Jammer dat we er niet meer van hebben.

 20. Een concentratiekamp vergelijken met en/of gelijkstellen aan Netflix.

  Man, echt, ga je heel hard schamen.

  • Je mag van mij alles vergelijken. Niet gelijkstellen. Dat is wat anders. Schamen doe ik me iedere dag. Er is genoeg om je voor te schamen immers.

   • Mee eens met Jan
    Met name rond de meidagen is er wel iets om voor te schamen. Ik wil hier niet kwetsend voor alle Nederlanders zijn maar het feest van “bevrijding” met daaropvolgende onderwerping aan de “bevrijder” is beslist niet iets waarop men trots kan zijn.

 21. Dank je wel Jan! Mooie analyse. Ik vind het alleen moeilijk te verteren dat mensen die zich eerst uitspreken voor het FvD-programma en gebruikmaken van de opgetuigde partijorganisatie om gekozen te worden later zo gemakkelijk de partij de rug toekeren en het vertrouwen beschamen. En het blijkbaar voor zich zelf kunnen verantwoorden. Het is nu al zo vaak gebeurd dat je gaat denken aan een club die deze ‘mollen’ op de FvD-lijst weet te plaatsen.

 22. Paula Sanders

  13 May 2021 at 19:35

  Ben ik het mee eens, onze ridder zonder vrees.
  Dank jewel Thierry.

 23. Erica Rasmussen-Tempelman

  13 May 2021 at 20:28

  Heel mooi geschreven, overigens vind ik niet dat Thierry met de poster een vergelijking met de 2e Wereldoorlog zelf maakte, het gaat er om dat vrijheid waar zo hard voor gevochten is mu afgenomen wordt.

 24. Wat heb je dit mooi geschreven Jan, mijn complimenten. Een terechte ode aan onze held, ben het helemaal met je eens. Misschien moet het echter nu zo zijn -hoop ik althans- opdat Pieter Omtzigt zich bij Wybren Haga kan voegen, i.p.v. zich te laten afmaken door zijn eigen partij.

 25. Han Nannings

  14 May 2021 at 00:38

  Prachtig geschreven, zo waar.

 26. Mee eens met Jan
  Met name rond de meidagen is er wel iets om voor te schamen. Ik wil hier niet kwetsend voor alle Nederlanders zijn maar het feest van “bevrijding” met daaropvolgende onderwerping aan de “bevrijder” is beslist niet iets waarop men trots kan zijn.

 27. Rombout Bonnema

  14 May 2021 at 10:26

  Geweldig verwoord. Gelukkig dat er nog meer mensen zijn die dit zo voelen.

 28. Olaf Schouwenaars

  14 May 2021 at 12:21

  Een verhaal vanuit het hart!👍🏻
  Dank..

 29. Chapeau Jan. Diepe buiging voor je eloquentie.

 30. Sigrid Oosterbeek

  16 May 2021 at 18:18

  Dit is prachtig verwoord en geeft goed weer waarom ik voor Thierry ben, hij is eerlijk in zijn politiek en naar zichzelf toe, hij heeft lef.

 31. Ik ontdek u net vandaag via Twitter. Wauw u kunt schrijven zeg! Je vous tire chapeau en u hebt nog volkomen gelijk ook.

 32. Ton van den Berge

  18 May 2021 at 07:23

  Ik kan niet zeggen dat ik het altijd eens ben met Thierry 😊maar zal zijn recht om het te zeggen altijd verdedigen , en steunen ! Met de fvd zeilen we van de ene domestic naar de andere op het moment . Teleurstellend voor de kiezer ! En dan stapt Jan Bennink naar voren , die ons dan weer de juiste koers aanwijst

  • te veel eer! maar bedankt,

  • Waarom zeg je dat? Ik ben het niet altijd eens? Ik begrijp dat niet!
   Bent u het altijd eens met uw vader, moeder, vrouw, kind, vriend?
   Vreselijk! Als je het met alles eens zou zijn U houdt het dan geen dag vol.

 33. Mooi ook om het verschil tussen ‘vergelijken’ en ‘gelijkstellen’ aan te stippen.
  Zo waar.
  Iets dat de (postmodern-linkse) gevestigde orde niet kan bevatten — en moord en brand klaagt.

  LOL, ik zag onlangs dit uit onze jeugd voorbij komen op 192TV,,, moest ik even aan denken bij deze mooie column (-;
  https://www.youtube.com/watch?v=KEkrJW3H3PI

 34. Toen het FvD werd opgericht, was ik in eerste instantie blij. Want FvD verzette zich tegen massa-immigratie, tegen deze ondemocratische EU, en tegen de klimaatgekte.

  Helaas kwam daar al snel van alles bij: meneer Baudet vindt ongelovigen maar luie mensen. Meneer Baudet vindt de Franse Revolutie maar niks. Tijdens de Franse Revolutie werd niet alleen het feodale systeem afgeschaft (de adel was niet langer de baas) maar ook de christen-theocratie (de christelijke godsdiensten waren staatsgodsdienst in Europa). Wil Baudet dit terugdraaien? Ook de Verlichting vindt meneer Baudet maar niks. Moeten we dan weer allemaal gaan geloven? En ook de ontwikkeling van kunst en wetenschap in de 19de en 20ste eeuw kan niet op goedkeuring van de heer Baudet rekenen. Baudet wijst moderne schilderkunst en architecrtuur af, alle muziek na Beethoven, rock and roll, enzovoort.

  Wat blijft er dan over na al dit afwijzen? Een soort van nieuwe middeleeuwen! De theocratie, en een feodaal bestuur.
  Nou, dank u beleefd. Dat is nou precies het ideaal van de mohammedanen.

  Nog los van het steeds manifester worden van narcisme bij de heer Baudet, wordt steeds duidelijker dat hij dingen wil waar bijna niemand zich bij thuis voelt. Hij is erin geslaagd om in no time van een van de grootste partijen van Nederland een obscuur partijtje van grefo’s en liefhebbers van een feodaal systeem met staatsgodsdienst te maken.

  Jammer, doodzonde. Niks voor mij.

 35. Het democratische volk en hun representatie is al anderhalve eeuw bezig met het naar de zijlijn schuiven en overschreeuwen van intelligente denkers en strijders voor de vrijheid, zowel in Nederland als andere landen. Daarom kennen we nu zoiets als ‘klassiek liberalisme’, dat zijn de eminente denkers die nu onder het stof zitten, die zijn nu ‘klassiek’, terwijl hun gedachtegoed revolutionair was, en nog steeds is.
  Het motto van het egalitaire democratisch volk is ‘als je beter bent dan ons’, ga dan ergens anders heen, dus vandaar de vele laaghartige aanvallen. Velen zijn Baudet voorgegaan in de geschiedenis, en als hij zich van voorgaande nog niet bewust was door de studie van (niet tendentieuze) politieke filosofie, dan zal hij het moeten leren in de praktijk.

 36. HALLELUJA! AMEN!

 37. Sheila Briedé-Roqué

  4 March 2022 at 11:44

  Dank je Jan , het blijft een geweldig stuk 👊👍

 38. Goed stuk, volledig mee eens. Alleen blijf ik zelf PVV stemmen.
  Het is de “gevestigde orde” (concullega politici, MSM, (betaalde) influencers etc). gelukt om Hans Janmaat bij de grote massa in diskrediet te brengen, daarna Wilders, vervolgens Baudet en nu is zichtbaar Caroline het mikpunt. Hopelijk zien steeds meer mensen die smeerlapperij (al vrees ik het ergste), gelukkig breekt D66 zichzelf steeds verder af.

 39. Lenie Ozephius

  20 May 2023 at 19:16

  In de roos Jan … precies zoals het is🙏🍀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *