Rechtvaardigt afgunst, discriminatie op afkomst?

Ik woon in het Gooi. Midden in het Gooi.

Achter de vergulde slagboom.

Het Gooi van de imposante villa’s, de labradoedels, de klassieke Weekend Porsches en de papsen en mamsen die een topadvocaat bellen als hun zwakzinnige Sterre niet naar het Willem de Zwijger college mag.

Het Gooi waar “Hier waak ik” grommend de postbode opwacht. Het Gooi van de afgekruiste bossen en de heide die maar niet wil groeien, de chique boekenwinkels die je cancellen als je als dichter de verkeerde mening hebt, die wel “Mijn Strijd” verkopen. Het Gooi van te mooie meisjes. Op zwarte scootertjes, Met roze helmpjes en wapperende blonde manen die daar kittig onderuit piepen. 

Het Gooi van de Mediterrane rosé en de spreekwoordelijke matras waarop je chique dames die je gedurende de dag in Hermes en Pauw voorbij ziet flaneren, tegen kunt komen in een geheel andere stemming en hoedanigheid. Dames die perfect weten hoe je met een hockeystickje om moet gaan. Tenminste zo is me verteld. 

Ik heb een haat liefde verhouding met dat Gooi. Het gemene Gooi. Het fijne Gooi. Het keiharde Gooi. Het zachte Gooi. Mijn Gooi. Het Gooi van mijn voorvaderen. 

Tussen de puissant nieuwrijke hufters die razendsnel hun kapitaal verdienden met mondkapjes of andere ambulante handel, de onuitstaanbare weke lui die alles kregen van pappie of vrouwlief, de omzagers van eeuwenoude eiken, omdat er nóg een trampoline moet komen, de hypocriete tyfuslijers zonder enig gevoel voor stijl of historie, de smetvrezende plastic gras leggers, wonen zoveel goeie, lieve mensen, die alles voor elkaar en voor mij over hebben. 

Paradijsvogels, Onwijs toffe topbankiers en hardwerkende ondernemers. Intelligente mensen, die niets moeten hebben van alle poeha. Architecten, schrijvers, goedmoedige kickboksreuzen, directeuren van enorme financials, die zich wanhopig bij mij beklagen dat zelfs zij niet onder de Woke training uitkomen, schuinsmarcheerders, alcoholisten, vrienden voor het leven. Gerard, de alleswetende veelfietser die in een garagebox van de hunkerbunker een uitdragerij bestiert en Ramien,een Iraanse topgozer die om de week mijn computer repareert en waar ik tegenwoordig bijna geld toe krijg van de korting. 

Het stikt van de goeie lieve mensen in het Gooi. Wat dat betreft zijn wij Gooiers net Marokkanen, Turken of Iraniërs, Oostzaaners of Oostburgers.

Maar er zijn ook klootzakken onder ons. Echte klootzakken. Wat dat betreft zijn wij Gooiers net Marokkanen, Turken of Iraniërs, Oostzaaners of Oostburgers.

En we hebben niet alleen onschuldige klootzakken in te vrolijke Ralph Lauren lentetinten, die gecashed hebben en nu een klassieke villa neerslaan om er een spierwitte Führer bunker te bouwen of verwende kutkinderen die leraren een blauw oog slaan of stomdronken flesjes Heineken in je voortuin gooien, waar Beer dan weer in gaat staan, klein tuig. 

We hebben ook groot tuig. Kopschoppers. Ja. Ook kopschoppers.

Zoals Eindhoven kopschoppers heeft en Breda, Rotterdam en Leeuwarden.  

Geld koopt namelijk geen stijl, geen beschaving en geen goed karakter.

Maar, hadden we in Nederland, na jaren van verwoed vingerwapperen en schandpalen, niet afgeleerd om mensen op hun afkomst te beoordelen en hele gemeenschappen om één drijvende drol, met het zwembadwater weg te smijten?

We hebben het toch niet meer over Marokkaanse daders, Breda Noordse daders, van kleur gemaakte daders? 

Waarom proberen dan zoveel mensen, die doorgaans zo mordicus tegen discriminatie zijn, het gedrag van die enkele klootzak, op naargeestig persistente wijze te extrapoleren naar mijn hele Gooi? 

Zonder enige correctie van hun deugende incrowd?

Niet alleen randdebielen als Leo Lucassen, maar zelfs poep chique lui als Pieter van Vollenhoven?

Discriminatie mag blijkbaar best, en wordt zelfs aangemoedigd van koninklijke huize, zolang de ouders van het schorem in kwestie, maar uit een gebied, komen waar de mensen wat vaker rijk zijn. En de meeste kinderen blank.

Een naargeestiger vorm van afgunst moet ik nog tegenkomen. 

Vind jij mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt het hier ondersteunen.

Ik waardeer het enorm.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

8 Comments

 1. Heel goed!
  Haat liefde verhouding, ja, een dubbel gevoel.
  Er staat weer zoveel in….

 2. Nieuwe Geluid

  28 July 2021 at 02:07

  Als ik toch ergens een pesthekel aan heb, dan zijn t wel de laffe kopschoppers, waar ze ook vandaan mogen komen, allemaal groot tuig en daar zouden eens flinke voorbeelden voor gesteld mogen worden. Misschien ook maar eens wat heropvoedingskampen China stijl voor dat groot tuig hier beginnen, daar we nu toch al China a/d Rijn aan het worden zijn.

 3. Sigrid Oosterbeek

  28 July 2021 at 07:43

  Ik begrijp helemaal niets van dat kopschoppen waarom niet als je toch wil vechten het gewoon ouderwets doen met je vuisten en als iemand op de grond ligt wacht tot hij weer staat maar ga je niet met zijn hoofd voetballen iets wat is overgewaaid naar alle gelederen binnen de bevolking.

 4. Dat soort omhooggevallen strontvliegen meten zichzelf aan dat ze bijzonder zijn. Maar ze zijn niet beter dan de Maffia, want dat is hun niveau, een onnederlands niveau, met bijbehorende hete aardappel in hun strot. Ik hoop vaak dat ze er in stikken, die parasieten.

  • De portee van mijn stuk is, dat jou niets overkomt door dit te schrijven. Nu daag ik je uit hetzelfde te doen over bijvoorbeeld Joden of Marokkanen. Ik denk dat je kan emigreren. Daar gaat dit over Derk.

   • Jan, n.a.v. je verklaring over de portee van dit stuk: ik lees het opnieuw en vind het niet makkelijk om die portee eruit te halen. Toch is het een duidelijk en herkenbaar verhaal.

   • Ach, dit geschrijf is terug te herleiden (-lijden?) tot Jan’s obsessie en afkeer (-gunst?) van Geenstijl, en Bart Nijman in het bijzonder.

    • Deels.
     Geenstijl is inderdaad als een geile beer op dit sneue dossier gesprongen.
     Maar ik had GS niet in gedachten toen ik het schreef.
     Ik benijd Nijman niet hoor. Het is altijd sneu als iemand aan de basis van de ondergang van een mooi instituut staat.
     Nijman heeft Geenstijl gesloopt, met zijn populaire linkse gewauwel en zijn prikken prikken prikken columns.
     Een totale flapdrol met een afgrijselijke smaak in honden en auto’s. Een weggooier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *