Hoed je voor het wij dat iets van mij wil.

Ik wantrouw het wij.

Naast het onschuldige wij, het wij van jou en mij, van gezin en samenzang, het geborgen wij van het selecte gezelschap, de broederschap van commando’s en de verschoppelingen van “Wir Kinder von Bahnhof Zoo”, het wij onder wier warme rok je kunt schuilen, het wij van “safety in numbers”, is er ook een kwaadaardiger wij.

Ik noem het maar even: “Het wij dat iets van mij wil.”

Dat begint klein met het het wij van de hele middag met elkaar discussiëren over wat “wij” samen zullen gaan doen. Wandelen of zwemmen. Of toch maar gezellig bowlen? Het wij van het troosteloze resultaat, omdat niemand zin had in kegelen, maar we het toch zijn gaan doen om maar van het gezeur af te zijn. 

Het wij van het onbevredigende compromis op iedere niveau.

Het wij van de middelmaat. Van de afgunst die alles dat schittert, naar de mediaan trekt. Het gemakzuchtige wij, dat vele wat actieveren onder ons wel herkennen. Het wij van de dringende oproep dat wij iets moeten organiseren of betalen, dat wij de straat op moeten gaan en in verzet moeten komen. Dat wij dat als puntje bij paaltje komt altijd neerkomt op mij. Omdat de grappenmaker die zo’n oproep doet, altijd klaar staat met een excuus om zelf niet mee te hoeven doen; het wij van de Japanse piloot die zelf geen stap naar voren doet, maar achteraf de kamikaze van zijn collega bekritiseert, omdat zijn Zero het dek van de Yorktown op een haar na heeft gemist. 

Het wij dat jouw rechten, goederen en geliefden opeist via de weg van de gekaapte consensus. 

Het wij van dát hebben wij nu eenmaal zo afgesproken. Het wij dat over mij beslist dat ik mijn autogordel om moet doen, niet mag roken en drinken en geen drugs mag gebruiken. 

Het wij dat voor mij beslist dat het prima is om zelf in de deplorabele staat van ons land, golven vreemdelingen toe te laten terwijl iedereen kan zien dat Nederland bomvol is.

Het wij dat mij wijs probeert te maken dat stikstof een bedreiging is, terwijl niemand vindt dat stikstof een bedreiging is. Het wij dat 700 miljard belastinggeld, van jou en mij, aan Italië, Duitsland en Frankrijk overmaakt. Landen die rijker zijn dan wij.

Het wij dat voor mij beslist dat wij een avondklok moeten invoeren, omdat wij er blijkbaar collectief de logica van inzien dat een virus zich nu eenmaal houdt aan strikte avond en morgenstonden. 

Het wij dat mij en mijn geliefden een niet werkend en ongezond mondkapje opdringt. 

Het wij dat mij wijs probeert te maken dat dit land nog nooit zo veilig was, terwijl vijf keer per dag kleuters elkaar hier afsteken voor een lolly. 

Het wij dat de zwarte tempel bouwt, tussen wiens pilaren de Duivel zelf zich graag zo verschuilt. 

Dat staat te juichen terwijl de heksen worden verbrand. Het wij dat de schouders ophaalt, als de Joden worden afgevoerd. 

Het Wir, daß es nicht gewußt habe. 

Het wij dat het een goed idee vindt om onze kleuters via schooltv te leren hoe je moet vingeren en elkaar moet aftrekken. Het wij dat promoot dat onze tieners zich ombouwen als ze maar even twijfelen over hun geaardheid. Het wij dat hun ongeluk en onvruchtbaarheid viert, met vlaggetjes en speciale feestdagjes. Het wij dat prikbussen op schoolpleinen zet, om mijn kinderen tot een gentherapie te verleiden, buiten mijn zicht en instemming om.

Het wij dat me wijs wil maken dat ik slecht ben, vanwege mijn huidskleur en sekse.

Het wij in wiens rangen je kunt schuilen in je bruine hemd en je zwarte laarzen.

Het wij van het wegkijken en de dreunende unisono van de spijkerzolen.

Het wij dat zonen opeist voor een ijskoud steppegraf.

Het van bovenaf geforceerde opgefokte wij, dat leidt tot wij tegen zij en zelfs tot wij tegen wij.

Павел Трофимович Морозов kent vele nakomelingen. Dat bewijst de DDR.

Ik ben niet van het opgedrongen wij. 

Het wordt al snel het wij van de Wannsee.

Het wij van Wir van Wir Fahren, Wir Fahren gegen England.

Het wij van de Jonestown Temple in Frans Guyana.

Het wij dat wel raad weet met mijn vrijheid, 

geld,

bezit,

en gezondheid.

en zich uiteindelijk afvraagt “wat het met de kinderen zal doen.” 

Hoed je voor het wij dat iets van jou wil.

Als iemand dat zou moeten weten, dan is het Wierd Duk, kenner van DDR en Sovjet Rusland.

Jezus zei geen wij. Daar had hij vast een reden voor. 

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt het hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

24 Comments

 1. Hij komt aan.

 2. Met het verklaren van het virus tot vijand van ‘wij’ (Rutte zal nooit letterlijk ‘volksvijand’ zeggen, want daar zorgen zijn tientallen pr medewerkers wel voor), is een virtuele schiettent op dit virus geopend en daarmee is vorig jaar een ruimte gereserveerd, waardoorheen kan worden geschoten. Vervolgens kan in die geopende tent alles en iedereen worden geplaatst, waarop geschoten mag worden. ‘Wij’ zijn met het beapplaudiseren van bepaalde beroepsgroepen gedrild in het vertonen van ‘wij’ kunstjes ter versterking van het ‘wij’ en van hen die de ‘wij’ wensen te sturen.

  • marc Nicolasen

   9 August 2021 at 16:12

   5 mei herdenking, dit mag nooit meer gebeuren. WAT gebeurt nu, build back better- covid 19 dictatuur- ongevaccineerde is uitschot en mag nergens aan mee doen enz enz. Schaf 5 mei maar af want alles gaat naar de Filistijnen.

 3. Beste Jan,

  Prima stuk en wederom spot on.

 4. Kim Winkelaar

  1 August 2021 at 17:19

  Mooi Jan. Zelden de waan van het collectivisme zo treffend beschreven gezien

 5. Sterk!!! Dank je wel!

 6. Je wordt sterker Jan. We gaan dit winnen

 7. Het wij hebben we ook nodig om te floreren. Het groeien naar een mooiere toekomst. Een Eon of peace. Wij brengt het slechtse, maar ook het beste in ons naar boven. Dualiteit. Ik geloof rotsvast in wij. Dat genoeg wij uiteindelijk wakker zullen worden. De weg zal moeizaam en lang zijn, maar wij zullen overwinnen.
  Wij is het beste wat ons zal overkomen.

 8. Oneiric Entropy

  1 August 2021 at 19:14

  Het wij van de Massacre of the Innocents.

  Mattheus 2:16-18

  https://www.youtube.com/watch?v=-7qYeZcOioI

 9. Ik kan niet anders dan je gelijk geven!

 10. Maarten Vasbinder

  2 August 2021 at 03:41

  Eigenlijk heb ik een zwak voor Wierd Duk. Enkele jaren geleden zag ik hem in een interview. Hij had een krent op zijn lip, die hem duidelijk last bezorgde, maar bracht zijn heldere boodschap. Toen kwam de Telegraaf, het gezin was gered, maar Wierd moest kopje onder. Soms komt hij even boven, maar dan komt dat gezin weer in gevaar en duikt Wierd weer in de diepte van de hel.
  Wierd is niet vrij, maar zorgt dat zijn naasten dat wel zijn. Daarvoor moet hij met de duivel slapen.
  Jede Konsequenz führt zum Teufel. Dat weet hij en dat heeft hij er voor over.

 11. Mooi verwoord Jan, heel treffend.

 12. Evelina Tetsman

  2 August 2021 at 08:29

  Wat. Een. Stuk.

 13. Hans Bezemer

  2 August 2021 at 09:17

  Dat “denken vanuit het collectief” heel bijzondere resultaten kan opleveren, dat is evident. Het staat echter haaks op de morele, humanistische beginselen die we eeuwenlang geformuleerd hebben.

  Dat “het collectief” weer in het voetlicht staat is niet los te zien van de Marxistische elementen, die onze cultuur geinfecteerd hebben op bijna alle relevante niveau’s.

  Nog erger: het “collectief” wordt bewust vaag gehouden en lijkt inmiddels zo ongeveer de gehele wereld te omspannen.

  De natuurlijke altruistische hierarchie is ik, mijn gezin, mijn familie, mijn buurt, mijn stad, mijn gewest, mijn land. Deze wordt bewust genegeerd – en erger – bewust kapot gemaakt door een vaag, Marxistisch internationalisme, “solidariteit” genoemd.

  Dit past niet in de “menselijke maat” en is tot mislukking gedoemd. Des te erger is het dat we de eeuwenoude morele, humanistische beginselen daarvoor geacht worden opzij te zetten.

  Dit kan alleen leiden tot catastrofes. De geschiedenis is daar glasheler. Wat we dan krijgen is de excuses zoals “we deden het met de beste bedoelingen” en “dit was niet wat voor voor ogen hadden”.

  Alleen dan is het te laat. Veel te laat.

 14. Heel herkenbaar, de stuitende en enge arrogantie van het ‘wij’, dat ongevraagd wikt en beschikt voor jou en mij.

  Weer een stuk om in te lijsten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *