De zeven dodelijke zonden van Joris Luyendijk. En niemand die het door had.

klik op de afbeelding voor onze analyse van de 7 vinkjes in Bakkie met Bennink en Bergsma.

Opdat jullie het niet hoeven te doen -prijs jezelf gelukkig- heb ik voor Bakkie met Bennink en Bergsma de 7 vinkjes van Joris Luyendijk gelezen. 

Niet omdat ik zo geniet van eindeloze circle jerks van zelfverheerlijking en verloochening in een ondiep bubbelbad van menselijk onvermogen, maar om dieper inzicht te krijgen in de gedachtenkronkels van de deugkaste, die hoe je het wendt of keert, strak aan de macht is. En die macht ook steeds dwingender uitoefent en opdringt.

Joris tooit zich in de 7 vinkjes met een onnavolgbare zelfgeschapen vorm van narcisme-logica, waarin hij zowel de bedelnap als de koningsmantel opeist. Met geforceerde nederigheid, maar ook juichend vol stolen valor, door steeds zichzelf gelijk te stellen aan groten der aarde, presidenten, industriëlen, kunstenaars en zo, die het “wel hebben gemaakt” die wel de top bereikten, maar, volgens Joris vooral om hun 7 vinkjes en niet op hun talent, kracht of karakter. 

Zijn 7 vinkjes vormen samen een septogram, een witte ster van grove stof, die hij zichzelf opnaait, maar in de zelfde beweging ook alle mensen die geboren zijn met door hem geselecteerde en met hem gedeelde kenmerken. Kenmerken zoals “wit zijn”, “van goede afkomst zijn”, “man zijn” enzovoort. 

Het boekje is een lange en larmoyante kreet naar de voorbij tuffende SS’er op een veldgrijze Zundapp. “Ze zitten in het achterhuis!”… “En ik ook, maar ik hoor er niet bij hoor!”

Joris Luyendijk rubriceert de eigenschappen van mensen in een telraam, legt ze simpel op kleur en vorm en verbindt daar dan conclusies aan die zelfs zijn deugkerkgenoten, van kleur, van arm, van vrouw of van homo, vaak veel te ver gingen. 

Zeker omdat hij, als witmang, met één machtige zwaai hun langdurige en minder gevierde strijdperken claimt en dus ook daar , als mannelijke melkfles, de zege opeist. 

Het is uiteindelijk de blanke man, de sahib, de effendi die nodig is om de hegemonie van de blanke man te beëindigen. Hoe intens frusterend voor types als Gloria Wekker en Sylvana Simons en tegelijkertijd zo ultiem cynisch en komisch. 

Om de verwarrende crux van het epistel te kunnen duiden, wat niet mogelijk is met gewone logica, heb ik de gedachten van Joris geprobeerd te verwoorden. 

“Hoi! ik ben Joris Luyendijk en ik voel me een elitaire omhoog gevallen lul. En omdat een bepaalde groep mensen, dezelfde oppervlakkige kenmerken bezit als ik; zeven eigenschappen die ik handig turf en rubriceer, moeten dat wel ook allemaal totale lullen zijn. 

Aan mijn karakter, mijn weke bek of aan het feit dat ik al mijn schoolschriftjes nog heb, kan het niet liggen dat ik zo’n eenzame ontredderde zielige lul ben, zonder vrienden. 

Daar ben ik veel te goed voor.

Dus daarom! Hoe minder je op mij lijkt, hoe minder je een lul bent en hoe “een nobelere wilde” je bent. 

Ik, Joris, ga daarom graag met jou in gesprek… jij zielenpoot, jij verworpene der aarde, jij homo en ik luister geduldig en vol begrip, want ik wil me laven aan jouw eenvoud, je frustraties, je slavernij gevoelens en kansennood. 

En wanhoop niet, want ik, Joris, de perfecte lul, de man die mannen zoals ik, presidenten, wetenschappers, topsporters tot mijn gelijken acht, ben eveneens een loser, net als jij lieve AIDS homo, kansloos kroeskopje, ouwe vrouw of combi daarvan. 

Want toen ik, Joris, een gouden kans kreeg bij de Guardian, faalde ik, omdat ik nu eenmaal een totale lul ben en door iedereen wordt uitgekotst. 

En ik, Joris Luyendijk begrijp dus wat lullen zoals ik, jullie aandoen, jullie losers, nobele wilden en achtergestelden geboren in de arbeidersklasse. 

Dus daarom, omdat ik, Joris, heb gefaald en tegelijkertijd het hoogst haalbare ben, moet iedereen die wel succesvol is en geen totale lul, die wel vrienden heeft en succes, stante pede met zijn 7 vinkjes uit functie worden gezet en vervangen door mensen die om wat voor reden dan ook het niet hebben gered. 

Deze verworpenen dienen door mij, de God van het diepste tranendal, naar de top worden getrokken. 

Zodat ik, mooie lul dat ik ben, via hen toch win, zoals het hoort. 

Mannen zoals Joris zijn immers winnaars. 

En als je daarvoor moet verliezen, dan zij dat zo.”

Ziehier linkse deuglogica in zijn meest epische vorm. 

Maar toegegeven Joris Luyendijk heeft een prachtige “easter egg” in zijn titel ingebouwd.  

De Zeven Vinkjes die de wereld beheersen, domineren en verkrachten. 

De Zeven doodzonden?  

Zeven. 

Was daar geen film over gemaakt?

Seven.

En wie is daarvan de regisseur? 

Inderdaad.

David Fincher. 

Zeven vinkjes. 

En geen van al die moeilijk kijkende VPRO figuren en intellectuelen brak je code.

Tot nu toe.  

Je bent briljanter dan je denkt Joris Luyendijk. Maar niet slimmer dan ik.

Ik heb dan ook 8 vinkjes.

Bvo! 

Bekijk Bakkie met Bennink en Bergsma en deel alsjeblieft ons programma buiten de bubbel van gelijkgestemden!

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

8 Comments

 1. Jeroen Assink

  26 April 2023 at 17:46

  Prachtig Jan. Bedankt voor je gigantische inzet samen met Sietske en vele anderen. Het zijn bizarre tijden. Uiteindelijk wint de liefde en de waarheid.

  Groetjes Jeroen

 2. heel graag gedaan Jeroen

 3. Prachtig inkijkje in de al of niet bewust ‘complexe’, ‘paradoxale’ (maar vooral schizofreen-warrige) leftielogica!

 4. Heerlijk stukje. Bvo

 5. Hallo Jan,

  Misschien is dit al bekend bij jou, toen Sietske en jij het hadden over Prince en de voorspellingen in zijn nummer moest ik denken aan de televisieserie The Simpsons waarin regelmatig gebeurtenissen op voorhand in de serie verschenen die later ook echt gebeurden. O.a. 9/11, de dood van Kobe Bryant, Trump als president.

  Hier een compilatie van een aantal voorbeelden (youtube)

  https://youtu.be/dF0aPBnaTgM

  Als je op The Simpsons predictions zoekt gaat er een wereld voor je open. Er zijn ook voorspellingen van dit jaar gedaan. Hier heb ik zelf nog niet naar gekeken.

  Een verklaring waar ik erg naar neig is dat alles wat er in deze wereld gaat gebeuren al vast staat, het script al geschreven is – en we dus poppetjes in de matrix zijn – en er mensen zijn die dat script kunnen zien / hebben geschreven.

  Een andere veel gebruikte verklaring is dat de Illuminati altijd moet zeggen wat ze gaan doen voordat ze het doen, en dat The Simpsons daar als middel voor gebruikt wordt.

  Voor mezelf weet ik wel dat ik vanaf dat ik jonger was een afkeer had van The Simpsons en altijd weg liep als mijn gezinsleden de televisie aanzetten om ernaar te kijken.

  Hartelijke groeten,

  Susanne.

 6. Vond het gedicht wat je voorlas trouwens erg mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *