Een straf bakkie met Bergsma en Bennink.

Al weken probeer ik in het drijfzand van leugens, propaganda, hysterie en schuivende panelen, een onderwerp te vinden waar ik een wat groter stuk voor jullie, mijn geliefde lezers, op kan baseren. 

Maar net zoals dat je in een voortjagende sneltrein het landschap niet kan schilderen, gaan de ontwikkelingen mij te snel en word ik door te veel haakse bochten heen gesleurd, om de chaos in kaart te kunnen brengen, het slagveld te overzien, op een betere manier dan in de laatste twee stukken die ik schreef. 

En in herhaling vallen, dat is meer iets voor Volkskrantcolumnisten.

In zo’n voortdurend wervelende hersenstorm, waarin je steeds misgrijpt in de troebele diepte van logica en waan, is het heerlijk om elkaar een handje voort te kunnen helpen langs de ijzeren rails van een gelijkwaardig en wellevend gesprek. Omdat je elkaar helpt puzzelstukjes te leggen, in de magie en de trance van de oprechte, en tegenwoordig zo zeldzame, dialoog.

Lammen en blinden, komen alleen samen aan op de plaats van bestemming.

Daarom heb ik vandaag eens iets anders voor jullie, dan een geschreven verhaal.

Een opluchtend gesprek van bijna twee uur, met de moedige, getalenteerde en vrolijke vrijdenker Sietske Bergsma. Dit was ons tweede entre nous, waar ik met veel plezier op terugkijk en waar ik ook verdomd veel van heb geleerd.

In een duet helemaal mogen leeglopen, over allerlei onderwerpen die me na aan het hart gaan. Wat een zegen. Het voelde als Winston en Julia in Oceanië. Het is vast eindig. Maar nu kan het nog.

Klik hier voor het hele gesprek: https://www.youtube.com/watch?v=zyVnlxEJHsM

Ik ben heel blij met dit gesprek en ben benieuwd naar jullie reacties. 

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Als je, begrijpelijk, liever Sietske ondersteunt. Doneer dan op ThefireOnline.com of koop een Bakkie beker.

10 Comments

 1. Dankjewel Jan en Sietske, het is idd bijna ondoenlijk om de huidige situatie te bolwerken.. als je al niet krankjorum word van het huidige en jezelf voorhoud dat je het toch echt goed ziet.. als het huidige min of meer een plekje krijgt .. en je er achterkomt dat huidig al niet meer is .. idd een sneltrein een hogesnelheidstrein ..en niet eens bij machte om aan de noodrem te trekken .. en al zou dat kunnen de boel blijf ontspoort
  Houd moed 🌹🙏

 2. Verfrissend gesprek, dank jullie wel!
  + Verhelderend inkijkje in het van postmoderne logica doordrenkte brein van mw kaag.

  Tja, zo’n Corinne Ellemeet is ook niet echt een naam om te onthouden Jan (-;
  Van groenlinx, waarvan d66 het technocratische zusje… of broertje… of.. (nou ja, vul maar in) is.

 3. Genoten van dit gesprek.

 4. Nieuwe Geluid

  22 March 2022 at 01:12

  Ik keek al erg uit naar dit gesprek zodra ik de teaser voorbij zag komen, hier ga ik spoedig even relaxt voor zitten.

 5. Mooi gesprek Jan.
  Het maakt mijn beeldvorming over dit alles een stuk completer.

 6. “Omdat je elkaar helpt puzzelstukjes te leggen”. Stukje bij stukje leggen steeds meer mensen de puzzel compleet. Dankzij jullie. Bedankt!

 7. Goed gesprek!
  Als 1984 purist wil ik nog wel opmerken dat West-Europa in het boek bij Eurasië hoort, muv het VK dat bij Oceanië hoort. Het heeft dan de naam ‘Airstrip One’. Winston Smith leeft in Airstrip One.

 8. Bert van Heemst

  2 April 2022 at 06:25

  Als ik Kaag’s raadselende gescherm met persoonlijkheden voorgelezen hoor, komt bij mij het idee op dat zij juist geen van al deze personen is, maar vooral datgene wat ze niet heeft genoemd, moslima. Zie haar warme, invoelende en open houding in haar eerste discussie op TV over Israël. Sietske ging in haar eigen podcast later door op Rutte als ‘misschien toch niet helemaal geschikt als ideale puppet’. Dat is volgens mij precies de reden dat Kaag als een Hekking zichzelf naar voren duwt, en naar voren wordt geduwd. Daarin is het ‘Hier scheiden onze wegen’ alleen maar een wedstrijd ver-plassen met Rutte, in doortraptheid geweest. Ze kan NL runnen als een manager, maar wel binnen een bedrijf waar ze op spuugt, vol verwaande, volgevreten khafirs, die wel een lesje in nederigheid kunnen gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *