Een zweefduik over de waanzin van de dag. Welkom bij Bakkie met Bennink en Bergsma.

Bakkie met Bennink & Bergsma

We leven in een layer cake van shit. Een bullshit blitzkrieg. Onderwerpen die in de jaren 60 een maand of langer het wereldnieuws beheersten, hebben nu een halveringstijd van een uur.

Oorlogen, loopgraven vol lijken, een omineuze dienstplicht voor onze kinderen en nucleaire dreiging, wisselen zich haast vrolijk af met metoo schandaaltjes, brandende steden, schaamteloze pedofiliepromotie, krekels en wormen in ons eten en smeulende boeken en reputaties, geglazuurd met een laag pimpelmeesjes zuchtend boven gebroken pootjes, wormen die verzuren en meelijwekkende slakken, zonder huisjes. Diertjes wiens lot als excuus wordt gebruikt om onze boeren, nota bene tijdens een voedselcrisis, van hun land te drijven en ons land vol te duwen met nog meer beton, glas, datacenters, immigranten, plastic en Bisfenol A.

De pregnante oversterfte door de deathjab en de komende onvruchtbaarheidsgolf zullen slechts modderige onderstromen zijn in het lachspiegelpaleis, waar wij in een noodgang doorheen worden gesleurd. De Shoah van de 21 ste eeuw wordt onder een morsig bloederig tapijt, van sensatie, gaslighting en propaganda geveegd.

Het is onmogelijk voor ons om iets op te lossen of te verwerken omdat we steeds als we vaste grond voelen er weer vanaf worden geslagen door een nieuwe golf van smut en ingewanden. En verder vliegen we, met de speed of science door de vortex van krankzinnigheid.

Wie het slagveld overziet, kan niet anders dan een grotere macht of kracht vermoeden. Iemand in de cockpit van “ruimteschip aarde” is op alle knopjes tegelijkertijd aan het drukken. En de Tao met een kinderschaartje aan stukjes aan het knippen.

Wij stervelingen, kinderen Gods, zijn, zo lijkt niet langer wonderen der schepping, maar slechts vliegjes op de dampende drol die aarde heet.

Dat neemt niet weg, dat we onze facetoogjes goed de kost kunnen geven en zo goed mogelijk verslag kunnen doen van wat we zien en ruiken.

Daarom hebben Sietske Bergsma en ik besloten om de kersjes van de poeptaart te plukken en de berige balletjes uit de oersoep. Samen maken we een zweefduik over de waanzin van de dag en proberen zo iets van houvast te geven. Aan jullie en vooral ook aan onszelf.

Twitter zal een grote rol spelen in ons verslag, omdat we beiden gepokt en gemazeld zijn in gebruik van dit medium en eenvoudiger dan elders de kernen van waarheid uit de mist van kolder kunnen trekken. We zullen daarin de nieuwsmakers, anoniem of niet op hun welverdiende podium trekken.

Verder zullen we in ons met woke pesticiden en equity vergif, bewust vernietigde, volledig verdorde culturele landschap, de schaars overgebleven bloempjes plukken en ze jullie laten ruiken. En we gaan samen met jullie wandelingen maken, door het nog steeds vrij toegankelijke woud van machtige eiken en eikels, zoals Nietzsche, CS Lewis, God en Dostojevski. De grotere westerse en oosterse cultuur in het licht zetten, zolang het nog kan, opdat we weer beseffen waar we als mensen toe in staat zijn, als we niet meegaan met de leugens en de waan.

Dat we geen vliegjes zijn.

Vind je mijn werk dus goed, mooi of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Je kunt ook Sietske ondersteunen via The Fire Online.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

10 Comments

 1. Jaloers op je fijne Nederlands. Is mij niet gegeven, teveel doorspekt met germanismen en anglicismen. Jullie een-tweetjes vond ik altijd al een genot, dit ‘format’ lijkt mij een logisch gevolg daarvan, hoewel de wandelingen met honden mij zeer aansprak. Een heerlijk zaterdagochtendwakkerworden met drie bakken Senseo regular. Doorgaan dus. Dat financieel ondersteunen moet ik even over nadenken, behoor niet tot de rijke tak van grafisch ontwerp, maar Olga ga ik aanschaffen.

 2. helemaal top jan , olga gelezen en herlezen, komt er nog een nieuw boek ?

 3. Beiden veel dank voor dit waardevolle en gewaardeerde initiatief. Ondanks alles tòch trachten te informeren, mensen te wijzen op het eigen morele kompas en alternatieve wegen te schetsen.
  Onderstaand gedicht van Kavafis is naar mijn idee een rake metafoor voor deze tijd; de kleine stapjes die de absurde beweging daarin maakt en de beleving van de mens daarbij:

  Muren

  Zonder voorzorg, zonder medelijden, zonder schaamte
  bouwden ze rondom mij grote hoge muren.

  En nu zit ik hier en ik ben in wanhoop.
  Aan niets anders denk ik: dit lot verteert mijn geest;

  want veel dingen had ik buiten nog te doen.
  O, toen ze de muren bouwden, hoe kon ik er niet op letten.

  Maar ik hoorde nooit rumoer van metselaars of geluid.
  Onmerkbaar sloten ze mij uit de wereld buiten.

  K.P. Kavafis, 1896

  (vertaling: G.H. Blanken)

 4. Mooi initiatief tegen alomtegenwoordig nihilistisch materialisme!

 5. Jacqueline te Poel

  15 March 2023 at 07:15

  Beste Jan,

  Wat een pijnlijk maar prachtig stuk weer.!

  ‘s Avonds tijdens het mandela kleuren of het rijgen van kralenarmbandjes, kinderlijke handelingen die me helpen om niet beperkt te raken in de waanzinnige kronkels van de uitvoerders van de macht luister ik vanaf nu as ik tijd heb naar jullie bakkie.

  Een mooie naam die naast koffie eveneens refereert aan de tijd dat vrachtwagenchauffeurs gezellig in alke vrijheid met elkaar keuvelde op de magnetisch stralingsvrije radiogolf die nog vrij van controle was.

  Gisteren voor het eerst gehoord, prima uitzending, goed werk, zowel Sietske als jij mogen trots hierop zijn,
  Dankjewel voor de uitzending,

 6. Net in de file naar jullie 2e bakkie zitten luisteren. Blij dat de Ketheltunnel op rood stond. En aangezien het nu “The day after” is en jullie de opname op maandag gedaan hadden hielp het enorm om de mentale judo met mezelf over hoe om te gaan met de uitslag ietwat in het reine te brengen:-)
  Tijd voor verandering vanaf onderen. Maar er zullen eerst nog heel wat schellen van ogen moeten vallen.

  Een volksgericht (i.e. tribunaal) zou helpen

  Ik blijf naar jullie luisteren en zal proberen niet te vergeten op like te klikken als ik je stukken gelezen heb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *