In Syrie liggen de kinderen opnieuw dood in de straten en weer zijn we blind voor hun nood.

28 september 2012 schreef ik een succesvolle column voor de Volkskrant, waarmee ik de lezers wakker wilde maken. Hun ogen wilde openen voor onze dodelijke achteloosheid en onze collectieve blindheid voor de groteske gevolgen van door onszelf aangericht leed. Het gaat over een Syrisch oorlogsslachtoffertje, waar wij weigerden naar om te kijken.

Ik moet een beetje grijnzen als ik het episteltje nu teruglees. Het is te veel “zigeunerjongetje met een biggelende traan” en tegelijkertijd op zijn eigen onbeholpen wijze veel te grof. Ik zou het zo nooit meer zo doen. 

Zakdoekje bij de hand? Lees het hier na als je wilt.

‘Niemand hoorde Faisal schreeuwen, we waren te druk met een film, onze hypotheek en vuurwerkbommen’.

10 jaar oud, maar de essentie van het stuk staat nog steeds als een huis. 

Wat richten wij toch aan met onze onverschilligheid? Hoe kunnen we een monsterlijk regime blijven steunen dat, veilig buiten het zicht van de normels, door het alles verdovende en de goedpratende treurbuisfilter, overal ter wereld dood en verderf zaait?

Hoe kunnen wij uit pure gewoonte, gemakzucht of het gedogen van massale verkiezingsfraude, ons laten leiden door een verrotte politieke Atlantische kaste; hondstrouwe slippendragers van de USA, die dood en verderf zaaiend de wereld over stormt als een onstuitbare ruiter van de Apocalypse.

Wij achter die grote dolle hond aanhobbelend, met onze aftandse Leopard tanks, wat F16’s, helmpjes, verrotte YPR’s of een setje illegale witte Toyota Hiluxen voor de terroristen van dienst.

Als een kruiperig knechtje van de grote Satan, offeren wij ons geld en onze spullen aan een “ dappere strijders en onschuldige burgers vretende, nooit verzadigde Moloch”.

Hilarisch in een tijd waarin die fijne grote broer onze gaspijpleidingen, levenslijnen voor onze industrie, opblaast en de vieze oorlog tegen Rusland, tot de laatste Europeaan zal willen uitvechten.

Face it. 

Libië is gesloopt op basis van leugens, Irak is gesloopt op basis van leugens. Syrië is gesloopt op basis van leugens. Afghanistan is gesloopt op basis van leugens en nu helpen we met onze wapenleveranties de Oekraïne te slopen, op basis van leugens. En onder al die slachtpartijen staat ook onze bloederige vingerafdruk. 

Haben wir das alles nicht gewußt? 

En nu is er dus die afschuwelijke aardbeving geweest. Niet alleen in Turkije, maar ook in het door toedoen van het westen zwaar getraumatiseerde Syrië.

En weer liggen er massaal Faisals, Aisha’s en Mohameds onder het puin en op straat te sterven. Dit keer niet door kogels of bommen, maar omdat ze letterlijk doodgezwegen werden. 

De USA heeft er namelijk alles aan gedaan om de hulp voor Syrië zo lang mogelijk tegen te houden. 

Monsters. 

Laten wij, nu het er op lijkt dat de sancties tijdelijk worden opgeschort, massaal geven aan betrouwbare goede doelen ter plaatse. Misschien kunnen we de burgers van Syrië laten zien dat we toch niet die onverschillige schoften zijn, die volop tranen plengen over een ramp aan de ene kant van de grens, maar de slachtoffers aan de andere kant van de grens proberen te negeren, omdat dit nu eenmaal niet zo lekker uitkomt. 

Misschien kunnen we iets goed maken. 

Onze handen in onschuld wassen zal nooit meer lukken. Maar iets van het bloed, de smeer en het aangekoekte schijnheilige vuil eraf schrobben, dat moet toch kunnen. 

We hebben de plicht het te proberen. 

Geef bijvoorbeeld aan pater Daniel in Syrië. Banknummer: IBAN: BE32 0682 0832 4402 / BIC: GKCC BEBB of vraag bij je plaatselijke moskee. 

Je kunt ook mijn werk steunen uiteraard, maar Faisal heeft het harder nodig.

Allebei kan natuurlijk ook.

18 Comments

 1. Je 10 jaar oude column raakte mij hard ….

  • Dank je, maar ik vind nu dat je als columnist de emotie enigszins in toom zou moeten houden. Dat iets emoties veroorzaakt is mooi en goed. Maar je mag er als columnist niet zo op sturen, zoals ik daar deed. Mijn eigen regels hoor, geen algemene. Dank je.

 2. Heftig.
  De waarheid doet zo n pijn.
  En de leugen blijft maar regeren.
  God have mercy.

 3. Tja wat zal ik zeggen, ik ben verdrietig van je woorden, wat een wereld leven we in!!!

 4. Dankjewel Jan!
  Heel verdrietig, maar wel mooi verwoord

 5. Overgemaakt naar Pater Daniel.

 6. The American people are fighting for our own lives against the corrupted US government. NATO/Military industrial complex is part of this corruption and involved in the atrocities in the middle east. We stand with the Dutch farmers, the French protestors, and all people against the globalist agenda to destroy humanity.

 7. Al die wapens naar Oekraïne die ze gebruiken tegen die aardige Russen. Al ons geld ook, wat Nederland ook aan die vriendelijke Syriërs had kunnen geven. Die dat geld weer kan besteden aan moskeeën en de verspreiding van de religie van de vrede. Oké die paar Joden en homo’s die van een flat afvallen. We moeten Mohamed en Faisal redden. Er is alleen geen monsterkraan beschikbaar om Aisha van de grond te kunnen tillen. Dat monster Assad en de USA. In WW2 deden die Amerikanen ook niets tegen de nazi’s. Iedereen spreekt immers nog Duits. Dan blazen die Amerikanen ook nog onze gaspijpleiding op, al is er geen enkel bewijs voor. De Russen hebben het zeker niet gedaan. Waarom zouden ze een afgesloten pijpleiding opblazen. Geen gas is geen gas. Die Syriërs kunnen nog makkelijk naar Nederland komen. Huizen genoeg, nu zelfs meer dan in Syrië zelf. Allemaal een uitkering en klaar. Oké nog even als goede gastheer de islam als staatsgodsdienst invoeren en de sharia natuurlijk. Weg zijn onze bebloede handen. Nu we toch bezig zijn met bebloede handen. Gelijk maar de Afghaanse, Irakezen en Libiërs naar Nederland laten komen. Gezellig met 50 miljoen moslims onder elkaar in Nederland. Weg onze bebloede handen en ook geen last meer van Joden en homo’s. Vrijdag feestje om ze van het Hilton af te gooien dag. Nog meer huizen beschikbaar voor moslims uit Afrika en Iran. Wel de vrouwen een verplicht vrijwillig hoofddoekje en de keuken in. Iedereen deugt nu. De A12 nooit meer geblokkeerd en staal komt uit China. Daar hebben ze namelijk kolencentrales genoeg. Iedereen niet vegan, want niet haram. Insecten niet haram. Wat is Nederland toch een gaaf land. (M. Rutte 2011-2023) O en ik ben uiteraard een blanke (wit sorry) hetero man die ook natuurlijk een racist is. Bron: GroenLinks, Bij1, BLM, D66, Volt, Gündogan. Met dank aan DENK & president Erdogan voor de morele steun en een financiële bijdrage. Bron: Jullie belastinggeld van de werkende blanken. (Ja Ja wit sorry)

 8. Wat een treurig artikel en dan bedoel ik dat inhoudelijk. Alsof je een lagere school leerling vraagt een dictee over de oorlog te maken. En dan durf je ook nog om een donatie voor jezelf te vragen, de brutaliteit. Ik kende je al niet, maar daar was en is niets aan verloren! Hopelijk ben je wel handig en kun je wat in de tuinbouw of zo gaan doen!

 9. ING heeft wat moeite met de overschrijving naar dit nummer in België(?) We laten ze niet barsten dit keer. Dank Jan voor de mooie actie.

 10. Ja, de met name door westerse opperlefties aangejaagde ‘Arabische Lente’ — een gedrocht van maakbaarheidsdenken — heeft enorme schade aan het Midden-Oosten aangericht.
  Voor die tijd konden Christenen goed in Syrië zijn.
  Zag overigens op twitter een mooi filmpje over Afghanistan jaren ’60 voorbij komen; net als in Iran mooie mondaine vrouwen in het straatbeeld.

 11. Helemaal mee eens Jan. Iedereen die binnen de Amerikaanse lijntjes kleurt krijgt hulp, maar alleen zolang ze er beter van worden, of dat nu gaat om grondstoffen, olie of de geschikken hebben van een luchtmachtbasis! De menselijkheid is in de VS allang verdwenen en het verbaasd dan ook dat ze zich Christen durven te noemen. De fazallen zijn echter net zo erg, maar welke invloed hebben wij in deze dictatuur nog? Een land waarin een kabinet lak heeft aan de Kamers, is in mijn beleving geen democratie meer. Wat kunnen we hiertegen doen is de grote vraag, want ook de verkiezingen komen door fraude tot stand, net als in nazi Duitsland in de jaren dertig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *