Het leven is loodzwaar. Zeker tijdens de hondsdagen.

U wist het wellicht nog niet, maar we bevinden ons midden in een periode die vroeger bekend stond als de hondsdagen, de heetste tijd van het jaar, waarin iedere hond verplicht een muilkorf om moest of in de bloedhitte aan de ketting werd gelegd, uit angst voor hondsdolheid.

Vandaag voel ik me precies zo’n beest, vol energie en leven, dat onbezorgd over het strand wil dartelen en in de branding achter een bal aan wil springen, dat vrij met zijn puppies wil ravotten, kluiven wil begraven.

Een hond die in plaats daarvan, in een heet, donker psychotropisch stinkhok ligt te zweten, aan een onzichtbare stalen ketting van qr codes, testen, mondkapjes, prikken en steeds krankzinniger wordende regeltjes.

De mond gesnoerd tussen vetleren banden.

Een vernederd beest in de kracht van zijn leven, die het erf over wordt geschopt door wrede machtsgeile menners, bezeten van bijgeloof en inktzwarte bedoelingen. Gewetenloze opzichters die sponzen goudbruin bakken in braadvet, in de hoop dat ik ervan ga smullen en daarna ga drinken tot mijn maag explodeert.

Sadisten die kalfsworstjes voor mijn snuit bungelen, alleen om deze weg te trekken, zodra ik er uitgehongerd naar hap. 

Dat gevoel van een onzichtbare knelband om mijn nek, die stukje bij beetje wordt ingesnoerd en mij het ademen steeds meer belet. Die ketting die alleen af en toe een paar tandjes losser gaat, om hem daarna grijnzend nog strakker aan te halen. Je zou er vals van worden. 

Gelukkig ben ik geen hond en weet ik dat bijten, nog minder oplost dan blaffen en grommen.

En besef ik heel goed, dat het vermoeden van hondsdolheid, ook nu je lot bezegelt met een spuitje dat al je zorgen oplost.

Maar ik zou sommige baasjes wel adviseren, anderhalve meter afstand te houden.

Zeker tijdens de hondsdagen.

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

8 Comments

 1. Prachtig Jan. Alleen maar diepe buiging. Maar elke hond kun je vals maken.

 2. Though I walk through the valley of the shadow of death I have no fear

 3. Nicely said, and so true,, your work is important, keep writing

 4. Sigrid Oosterbeek

  15 August 2021 at 09:52

  Ik voel met je mee..

 5. Nieuwe Geluid

  16 August 2021 at 21:23

  Ik herken dit sentiment enorm. Het is gekmakend, maar tegelijk realiseer je je dan dat je juist uitgedaagd wordt met dat sadistische gesar om over de schreef te gaan, want zodra je bijt, is de genadeslag gerechtvaardigd. Het vergt dus onmetelijke beheersing en wilskracht om stoïcijns voort te blijven gaan.

 6. Prachtig zeer realistisch en ook zo vetdrietig
  Verdriet roept het op,waanbeelden wat er met mijn kleinkinderen gaat gebeuren bang voor de tweedeling.maar ik ben een positieve strijder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *