Met droge ogen.

Fallen Angel. Alexandre Cabanel.

Arme Sigrid. 

Hiérvoor was je niet naar dit gruwelijke land gekomen. 

Dit platte, natte land vol pummels. 

Dit cynische land, op wiens waterkeringen de golven zich kapot beuken, zonder kans op een kwelder. 

Deze polder zonder Levantijnse keuken, zonder couscous, Guggenheim of rollende heuvels vol olijfranken. 

Deze onooglijke Gau, nochtans zo belangrijk, door de centrale ligging in Europa, havens, hubs en rivierdelta, waar de grote droom geboren was, in dat eenvoudig ogende hotel in Oosterbeek. 

Benno hield van burgerlijk. 

Nee Sigrid, hiervoor was je niet gekomen. 

Dit heb je niet verdiend. 

Ze zouden je op hun eeltige witte handen moeten dragen en sappige druiven voeren en hun dankbaarheid moeten tonen, dat bleke vulgus. 

Ze zouden zich gedwee moeten laten inspannen, met bit en oogkleppen, en je voorttrekken in je regenboogkoets vol gevleugelde transseksuelen en cherubijntjes, jij op roze satijnen kussens, als Wilhelmina wuivend door de residentie, bedolven onder anjers en bonbons.

Er was je meer toegezegd. 

Was Nederland dan niet het persoonlijk aan jou beloofde land? Was het dan niet de bedoeling dat jij met Karin de teugels zou krijgen van deze gouden koets. Het blonde duo op de bok van een nieuwe wereldorde. Twin queens in the global bee hive? 

Verliet je niet daarom je geliefde bestaan in het land van milk and honey? Op handen gedragen door voorzitters en presidenten, gevreesd door dictators en ayatollahs. Kruidnootjes en satéetjes knabbelend in first class lounges van Schiphol en Abu Dhabi, Van Dobbe bitterballen savourerend in de Datsja van de Nederlandse Ambassadeur in Moskou?  

Ach, arme Karin die door het vliesdunne, verraderlijke Nederlandse winterijs zakte, waardoor jij alles, maar dan ook alles alleen moest doen. 

Eigenlijk is het haar schuld dat alles is mislukt. 

En van Duane, die lieverd. En van al die andere jongetjes in Suit Supply pakjes en puntschoenen met gespen, die na hem kwamen en die niet in zijn schaduw mochten staan. Jongens die allemaal wél wisten, hoe jij je geliefd kon maken bij die domme Nederlandse kleikoppen; geliefd genoeg om de teugels over de schaapskudde over te nemen. 

Maar schapen laten zich niet beteugelen. 

Dat had Duane moeten weten. 

En nu zit je daar. 

Je dochters geïnstrueerd hoe je “zoals Els Borst”  moet uitspreken in het Pummellands. 

Not “so els”, but “so wals”.

Nu zit je daar. Voor een live publiek van pummels, 

Met droge ogen.

Wat zei Klaus. 

“Liebe Sigrid. We leven in het interpandemonium van troebel water.” 

“Hoogste tijd voor jou, voor graziger weiden.”

“Trek het je niet aan. “

En toen kwamen de tranen. 

Echte tranen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

20 Comments

 1. Heel mooi! ♥️

 2. Renate Sigrid Oosterbeek

  26 May 2023 at 09:28

  Geweldig, hier krijg ik echte tranen van..Dankjewel Jan

 3. Magnifiek

 4. Harem Scarem

  26 May 2023 at 10:11

  Ze hebben een kleine misrekening gemaakt, dat als je de eerste vrouwelijke premier op de markt wil zetten, dan moet ze wel lijsttrekker van de grootste partij zijn. Anders wordt het wat te obvious, als D66 niet de grootste is maar alle kartelpartijen wel Kaag op het schild hijsen als premier. Je moet toch wat subtieler te werk gaan, daarom zit Biden er ook nog. Je moet toch de mensen een beetje de illusie geven dat hij straks die tweede termijn op eigen kracht heeft gewonnen. Dan heeft hij in 2026 misschien het ‘recht’ om het stokje door te geven.

  In Nederland is het hele opzetje mislukt, alleen ze moeten wel door met de plannen die zijn ingegeven. Dan maar Kaag op Financiën, ondanks dat je ziet dat ze het met frisse tegenzin doet. Ineens moet ze de mensen gaan vertellen dat ‘we’ allemaal armer gaan worden en dat ‘we’ na 2 jaar geld drukken wel echt op het huishoudportemonneetje moeten gaan letten. De buikriem aantrekken. Het dak repareren als de zon schijnt. Na het zuur, het zoet. En dat soort kreten die je voor het laatst hoorde onder Balkenende-II. Die vieze miezerige rotcenten, dat is te min voor haar. Ze kan niet lekker de wereld rond jetsetten hoewel ze wel elke kans aangrijpt om het toch te doen. Of een zaal vol jonge studentes vertellen dat ze nooit moeten opgeven en zich nooit door mannen moeten laten kleineren. Intussen staat de Woppert op dat internationale podium te schutteren. Gekmakend. Maar de kar moet door.

  Nu zit dit kabinet er in deze configuratie en zit er niks anders op dan doorgaan, de plannetjes doorvoeren. Intussen proberen Lientje kalt te stellen of om te kopen. Dat gaat uiteindelijk vast wel lukken, maar dan moeten er weer zaken worden uitgesteld waarvan de opdrachtgevers juist zeggen dat uitstel geen optie is. Wordt de eerste vrouwelijke premier misschien iemand die niet uit hún stal komt, die niet door hún is opgeleid.

  Kortom goed moment om met tranen in de ogen op ‘Eject’ te drukken en weg te gaan uit dit ellendige land waar machteloze mensen zomaar anoniem boze berichtjes in je mailbox kunnen deponeren, omdat jij jezelf tot gezicht hebt gemaakt van hun onderdrukking.

  • Manon Lamboo

   27 May 2023 at 13:52

   Wat een goede, rake analyse. Mijn complimenten! Ik ben blij dat er nog mensen als u bestaan want als je op twitter zit wordt je soms moedeloos van de BS die je leest.

 5. Jezus Jan, wat een fenomenaal mooie en ontroerende tekst ! Mijn moeder leerde me ooit: “Iedereen verzint uiteindelijk zijn/haar eigen straf!”

 6. John Missler

  26 May 2023 at 11:04

  Geweldig Jan😇😇

 7. Tosca Akkerman

  26 May 2023 at 14:18

  Raak Jan. Prachtig geschreven.

 8. Wat geweldig geschreven,dank je wel 🍀

 9. Guust Kadaver

  27 May 2023 at 05:57

  Mooi verwoord, maar te veel eer voor iemand die omhoog is gevallen. Vreemd paradoxaal mechanisme dat lelijke mensen die het eigenlijk niet waard zijn inspireren tot iets moois. Is wel weer knap.

 10. Beter laat dan nooit want ik heb jou nèt ontdekt. Godverdomme (goed Nederlands) Jan, wat ben jij een geweldenaar met taalgebruik èn waarheid. Ik moet er ook ontzettend om lachen en ga nu alles, met terugwerkende kracht, lezen en luisteren, heerlijk!!
  Oh ja………….. bedankt.

 11. graag gedaan en hartelijk welkom

 12. Die Kaagkinderen hebben het kletsverhaal goed ingestudeerd. Ze zijn te jong om Els Borst bewust te hebben meegemaakt, dit is gewoon zielig doen, waarbij ze droge tranen huilt. Ik denk dat Kaag geen enkel inlevingsvermogen heeft en dat ze zonder mededogen over mensen heenwalst, net als haar idool, Swab. allemaal aanhangers van dezelfde zieke ideologie van psychopaten, Heil Klaus.

 13. Als er iemand een woordkunstenaar is dan bent u het wel.

  Jeetje

 14. Manon Lamboo

  27 May 2023 at 13:55

  In een woord schitterend! Je hebt heel veel talent Jan!
  Ik hoop nog veel moois van je te lezen in de toekomst!
  Fijn weekend!

 15. Wat Guust Kadaver zegt, de bloedeloze of koudbloedige dame zet wel aan tot mooie rake bespiegelingen.
  https://janbennink.com/u-betrapt-mij-niet-u-ziet-mijn-macht/

  Goede pinksteren!

 16. “De ogen zijn de spiegel van de ziel”
  Kijk goed naar Kaag en haar vrienden en zie dat deze uitspraak klopt!
  Het zijn zielloze wezens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *