Nederlander. Kom van je reet af.

Het enige van ons door God gegeven lichaam dat nog perfect werkt, is ons mondje.

We kunnen geweldig klagen en vragen, perfect oordelen en veroordelen. We weten dondersgoed wat een ander moet. En als iemand pijn heeft, posten een we een hartje of een huilende smiley. Echt?

Van de week zag ik die arme boeren op het Malieveld. Veel te weinig. Veel te lief. Sterk, maar zo hulpeloos. Overgeleverd aan de ratten en slangen van het CDA en die lobby mevrouw die net doet of ze een boerin is. Terwijl de Tjeerd de Groot met zijn coterie, als een bende hyena’s likkebaardend alvast een overwinningsrondje liep om de slachtschapen.

Er was geen focus. Geen strijd. Het rook naar verlies en treurnis. En er was geen burger te bekennen. 

Ruimte voor de boer? Ja, op 7 hoog in een nieuwe flat in de Noordoostpolder, naast een gezin van acht personen, dat nog wel schapen mag slachten. Desnoods op het balkonnetje. 

Niet zeiken Teun. Je hebt nou toch ruimte? 

Mijn punt?

We lullen wel lekker, maar waar zijn we als het er op aankomt? Helpen we elkaar straks echt de hongerwinter door? Of staan we mopperend te treuren, als een vergeelde varen achter de vitrages? 

We moeten van onze kont komen. Onze handen laten wapperen. Het gebroken sociale web opnieuw spinnen.  Contacten leggen, versterken en hernieuwen, niet alleen via sociale media die met een eenvoudige klik kunnen worden uitgezet. In de straat. In de stad. In het land en wereldwijd.

We moeten weer naar onze kerken gaan of er zelf één beginnen. We moeten onze naasten. Onze buren, vrienden en familie helpen en opbeuren in de Bijbelse traditie. 

We moeten onze kinderen beschermen en niet alleen tegen de prik. Dat klinkt pathetisch, maar dat is het dus niet

We moeten onze eigen moestuin aanleggen. Desnoods op je vensterbank. Zodat er genoeg eten is voor onszelf en de buurt. 

Fruitbomen planten. Dan flikker je die trampoline er maar uit. 

Deelnemen aan schoolbesturen, gemeenteraden en buurtoverleg. Niet al het bestuurlijke kaas van het brood laten vreten door lui die niets beters te doen hebben dan vergaderen en macht over ons verzamelen.

We moeten zelfvoorzienend worden als het gaat om energie en water. We moeten doodzieke bedrijven als Heineken, Coca Cola en Mc Donalds achter ons laten. En zelf onze limonade maken van vlierbessen. Onze wodka en jenever van aardappelschillen. We moeten direct kopen bij de boer. En bij de visser. En winkeliers en kroegen steunen die niet meegaan in de covid wanen van QR codes en mondluiers.

We moeten opnieuw leren ruilen en schuilen bij elkaar. Waarden en tradities hervinden. Televisie uit. Radio uit. Lezen, leren en luisteren. Onze eigen influencers worden.

Naar echte muziek uit echte instrumenten luisteren of er een leren bespelen. Het gezang of een college van echte stemmen opzoeken. Boeken van papier gaan lezen.

We moeten voortrekkers zoals Duncan Stutterheim, Sietske Bergsma, Doutzen Kroes, Marianne Zwagerman, Jan B Hommel en Thierry Baudet ondersteunen en niet bij iedere gelegenheid bij de enkels afzagen, zoals wij Nederlanders zo goed kunnen; mensen die hun koppie boven het maaiveld steken afmaaien of nog erger onze schouders ophalen en het 8 uur journaal aanzetten. 

We moeten sterker zijn. Voor onszelf én elkaar. 

De inktzwarte donderwolk die boven ons hangt gaat alleen weg als we er samen keihard tegenaan blazen. 

De volgende boerenmanifestatie zijn we er allemaal bij. Dan is dat maar afgesproken. 

Neem iets lekkers mee.

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt het hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

32 Comments

 1. Komt vanzelf, we leven in de eindtijd.

 2. Ik laat even dat: ” we moeten” inzinken.

  • Het is hetzelfde moeten, als moeten zwemmen als je in zee valt. Hetzelfde moeten als weglopen als je brand hebt.
   Ik had dit gevatte commentaar wel verwacht hoor. Typisch Nederlands. Ik ben ook zo. Maar het moet even. pun intended.

 3. Inderdaad ‘we moeten’ willen we Nederland leefbaar houden dan moeten we van onze reed afkomen en actie ondernemen, hier heb je helemaal gelijk in maar het probleem is de jeugd die interesseert het geen ene moer tot het te laat is en ze vleugellam zijn gemaakt door deze regering, maar dan is het te laat.

  • Dat ben ik met je eens maar we moeten blijven proberen om ze wakker te maken. Het is niet alleen de jeugd mijn 3 jongens van rond de 50 jaar kijken mij aan of ik gek ben maar ik geef niet op.

  • O ja, later meer had ik gezegd…….
   Maar ik zit natuurlijk niet op een moestuinweb, dus even kort.
   De appelboom staat er al jaren, maar nu heb ik op het terras en verder allemaal groeizakken staan, met teveel om op te noemen.
   En ik ga het steeds leuker vinden.
   Inmiddels ook een weckketel aangeschaft, zodat ik wat in kan maken.
   En eventueel weer zaden oogsten.

 4. De basis is er al: de alom verachte biblebelt. De reformatorische gezindte.
  En nee, die zijn niet beter, maar ze proberen wel o.a bovenstaande na te streven.
  De bijbelse opdracht.
  Laten wij ons daar bij voegen.

 5. Mooi Jan. Ik geloof het ook. Moet alleen m’n weg hierin zien te vinden als je voelt ziet en merkt dat ons leven anders wordt. Bedankt voor je mooie stukken hier en op andere plekken

 6. Ben het met veel hartgrondig eens Jan. Maar religie is ooit bedacht om van mensen makke schapen te maken. En kerken om ze bang te maken, klein te houden, volgzaam. Het levert bekrompen en kortzichtige mensen op. En die hebben we nou net niet nodig.

  • Misschien is het gevormd, gebruikt en misbruikt voor de doelen die je beschrijft. Maar zo is het niet geboren.

  • Sommige mensen hebben bedacht dat ‘religie’ (rilegare = herverbinden (met de geestelijke wereld)) goed bruikbaar is om makke schapen te scheppen en een angstcult op te zetten. Er zijn diverse leerstukken die zo tot ‘religie’ geworden zijn. Ook van het atheisme valt dat eigenlijk niet te ontkennen, volgens mij.
   Het hele covidmaatregelencircus werkt vanuit de atheistische optiek (mens als ‘device’ dat met genvaccin een ‘software-update’ ontvangt); ook dit wordt een cult.
   Met het herverbinden heeft het nog weinig te maken, imho.

   • De kerk is door Jezus Zelf ingesteld met de uitzending van Zijn discipelen: Gaat dan heen, onderwijst al de volken…..
    Niet om mensen bang te maken, maar om ze bekend te maken met de Waarheid.
    Sluit dus mooi aan op artikel dat Jan gisteren schreef.

    • Ik heb de pony’s uit de wei gedaan en daar fruitbomen in geplant, ik ben een moestuin gestart en heb waterputten laten slaan.
     Ik kan mijzelf, mijn vrouw en kinderen verdedigen. Ik heb een grote stapel gedroogd hout en ik kan vuur maken.
     Ik heb mijn bunker redelijk op orde maar vanuit mijn bunker ga ik de vijand niet verslaan.
     Samen staan we sterk. Samen kunnen we optrekken en een front vormen. Samen kunnen onze tegenstander uit zijn hol roken en gaan voor de overwinning.
     Als er een netwerk gevormd word dan wil ik daar mee samenwerken. Ik ben er van overtuigd dat we het zelf zullen moeten doen maar dat het zeker mogelijk is om op te staan en te blijven staan.

  • Her is niet zo bedacht. Niu ja, religie misschien wel. Maar God’s waarheid kan tegen ern stootje, zelfs van Farizeeën.

 7. P.E. Kuster

  11 July 2021 at 17:08

  Proberen hier eea van de grond te krijgen.
  Voorts al aan het hamsteren om de periode tot een omslag te overleven.

  Daarnaast samen met buur overleven en elkaar waker houden.

 8. Goed stuk. Heb het meteen toegepast. Enkele bevriende boeren eindelijk met deze colum een bericht gedaan om in gesprek te gaan. Wat zouden zij zelf willen. Klein beginnen met anders doen. Niet direct alles hoeven omgooien. Eerst kijken welke ruimte er is om straks onafhankelijk verder te kunnen zonder torenhoge schulden en verdriet. Wij zijn er ook voor de boeren. Wij zijn er voor elkaar en dat heb je goed verwoord

 9. Ronald Kerkmeer

  13 July 2021 at 18:34

  Bedenk eens hoeveel geld we uitgeven bij Lidl en Deen en Jumbo, Aldi en zelfs decadent AH, om vlees, groenten, zuivel, brood, vruchten(sappen), bier en wijn te kopen. In mijn geval 200 euri per maand. Man, 62 jaar, 90kg, gepensioneerd.
  Als ik dat nou aan een boer bij mij in de polder geef, en hij voorziet mij van dit noodzakelijke voedsel. Ik haal het bij em op, neem ook nog voor een buur wat mee. Makkelijk, want ik heb een erg leuke auto om dit te doen. Hier kun je zóveel initiatieven aanhangen. Oftewel: trek de grootgrutters omver en bouw “boerburgerwinkels op.

 10. Die boerburger initiatieven zijn er steeds meer gelukkig, maar sommigen ook een stille dood gestorven. In de grote steden is het vooral lastig om dit gaande te houden, omdat de boer gevoelsmatig ver weg zit, zeker voor degenen die slechter ter been zijn en afhankelijk van het OV. Dus daarom extra belangrijk om dit soort initiatieven in de stad vorm te geven. In Utrecht zijn er sinds de start van de corona ‘plandemie’ verschillende initiatieven ontstaan, zoals Stem van de Ziel, met allerlei verschillende subgroepen, waaronder groepen gericht op moestuinen, voedselcoöperatie(s) en voedselbossen. Er zijn ook een groeiend aantal initiatieven aan het ontstaan die zich richten op het creëren van een parallelle samenleving. Teveel om op te noemen, maar het leeft!

 11. Kim Winkelaar

  22 July 2021 at 08:02

  Dank, Jan. En je hebt gelijk, we moeten wat doen. Maar zoals altijd als er zich een ramp voltrekt wacht een ieder op de ander om wat te doen. ‘We’ wordt ‘ze’.
  “Ja, daar zou de politiek iets aan moeten doen!”. “Waarom doen ze hier niks aan?”. Enzovoort.
  Ik heb ook jarenlang geroepen vanaf de zijlijn. En ondanks mijn roepen, met de richting waar de maatschappij momenteel op gaat wordt het voor veel mensen steeds minder leven en steeds meer overleven. Dat moet anders, dat kan anders. En met enig gezond verstand kan een ieder precies zien waar dat aan ligt en hoe het te bereiken is.
  Lang verhaal kort: ik heb me gisteren maar kandidaat gesteld voor FvD. Mijn CV erheen gestuurd, mijn motivatie duidelijk gemaakt. In de hoop dat ik mijn kennis en ervaring mag inzetten om de juiste richting te kunnen inslaan.
  Zoals ik ooit al in een verkiezingsspot door Johan Cruyff liet zeggen: “Politici, daar ken je dus niet van winnen, maar je ken wel heel veel aan ze verliezen” ( https://youtu.be/FuBU3b1PUvI )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *