Pieter Omtzigt’s Twentse wraak wordt ijskoud opgediend.

Pieter Omtzigt. Een zeldzaam goede man. Oprecht, bevlogen en aardig.

Ik kan het weten want ik sprak hem jaren geleden kort bij de patatbalie. En ik heb weinig tijd nodig om een man te peilen. (Dat is bij vrouwen anders, maar ter zake.)

Echter. All Capone parafraserend: “Don’t mistake his kindness for weakness.”

Omtzigt wist al jaren dat de partij waar hij hart en ziel aan heeft gegeven, de partij wiens achterban is opgepompt met electoraat dat puur voor hem nog CDA stemde, hem het liefst face down in het Twentekanaal zag dobberen. 

Dat besef begon bij hem vast zo’n beetje in te dalen, rond de verkiezingen van 2012 waarvoor hij na wat gesputter over de PVV, op een onverkiesbare plek werd gezet, maar door 36.750 naobers alsnog de kamer in werd gestemd.

Hoe groter zijn populariteit, des te groter het probleem voor The Big Club, waar Pieter geen lid van is en nooit is geweest”

Ook het door Gekaufte NRC Journalisten voorgekookte moment waarop hij zich van het MH17 dossier liet wegsnauwen, moet bij Pieter weinig vertrouwen hebben gewekt in de wederzijdse werkrelatie. 

En ook de gelegenheid waarbij zijn Ayfer klunzig werd gefeliciteerd met de “overwinning” van zijn zichtbaar impopulaire tegenstander en hij zich het podium op liet trekken, met vrouw en een bosje pompstation bloemen, moet hem woedend en wanhopig hebben gemaakt. 

Maar zelfs toen WEF mooiboy Hoekstra tegen alle beloftes in, de CDA scepter overnam en Hugo de pijp aan de “goudeerlijke” Rutger Ploum gaf, gaf ons Pieter uiterlijk geen krimp en bleef loyaal. 

Een onmenselijke prestatie, zeker omdat hij ook in die tijd van grimmige haat, afgunst en intrige, voor het oog van de natie bleef doorwerken aan zijn dossiers.

Ik heb toentertijd nooit begrepen, waarom Pieter zich al deze scheermessen en vuistbijlen, die in zijn rug werden geworpen door rancuneuze kleptocraten en dienaren van een “andere God”, zo minnelijk liet welgevallen. 

Deze hondse trouw aan een ranselend baasje, ging veel verder dan de gewone loyaliteit waar Tukkers om geroemd zijn. 

Hij had immers eenvoudig voor zichzelf kunnen beginnen.

Een lijst Omtzigt had tijdens de verkiezingen voor een enorm Fortuyn effect kunnen zorgen. En zijn wraak op het CDA zou compleet zijn. 

Vele malen nam “muis ik” het “olifant hem” op twitter kwalijk dat hij zo met zijn enorme ballen liet spelen. 

Uiteraard zat ik fout, besef ik nu, het schaakbord overziend.

Pieter Omtzigt wilde vast niet de geschiedenis ingaan als de rancuneuze sloper van de partij die ooit door Abraham Kuijper werd opgericht. 

Pieter wilde al die rotzakken van “The Club” terugpakken, het ware gezicht van het CDA openbaren én iets goeds doen voor het land. 

En dus liep hij niet weg vóór de verkiezingen, als makkelijke prooi voor de hyena’s uit het Mediapark en het NRC gebouw, maar melde hij zich ziek vlak er na. 

En hield zich daarna muisstil. 

Zo pakte hij niet alleen de rust om voor heel Nederland, een van darmdampen borrelend inktzwartboek over “trainwreck CDA” open te doen. Zodat mensen beseffen waarom deze scheefgegroeide kerkruïne tot de grond moet worden afgebroken, hij kreeg ook, door zich als populaire middenpoliticus, onzichtbaar te maken, de macht over de hele formatie in handen. 

Hoe? Heel simpel Ron Fresen.

Pieter is goed voor 25, misschien wel 30 zetels. En Rutte kan geen kant op, zolang de “dark horses” van Omtzigt, die nu in de Tweede Kamer zijn gekozen, zich niet bekend hebben gemaakt.

Omtzigt is meta populair. En heeft vast wat aanhang bij de PvdA fractie, de VVD, de SP, Groen Links, de PVV en niet te vergeten het CDA zelf. 

Zolang Omtzigt niet duidelijk maakt wanneer hij terugkomt in de Tweede Kamer en vooral wie hij allemaal meeneemt, van welke fractie, bungelen Rutte en Kaag machteloos verder, onmachtig om een kamermeerderheid, die langer dan een week duurt, te garanderen. En nieuwe verkiezingen gooien rinkelend hun WEF ruiten in.

Rutte probeert Omtzigt niet voor niets via het geval Sywert, te beschadigen. Het CDA probeert hem niet voor niet door hun schmierende tweetjes weg te zetten als een idioot.

Pieter heeft ze keihard bij de ballen. 

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt het hier ondersteunen.

24 Comments

 1. Omtzigt schaakt waar de rest aan het dammen is. Mooi geschreven Jan!
  Gegroet, deRedacteur.

 2. We zijn heel benieuwd naar de next moves van Pieter en of hij ook de andere WEF ideologieën van zich af zal werpen in zijn nieuwe GO

 3. Nico Silver

  14 June 2021 at 15:52

  Mooie analyse Jan. Zit net met de voeten bengelend in het Twentekanaal. Zal opletten

  En, om met de kapiteinsrang te spreken, het gaat niet om het schaakbord maar om Stratego

 4. Sigrid Oosterbeek

  14 June 2021 at 16:02

  Heel mooi en duidelijk, ik hoop zo dat er nieuwe verkiezingen komen en dat Onzigt een eigen partij begint.

 5. Jan weer een top aflevering
  Alleen Piet Steenkamp oprichter CDA
  1973

 6. Ik hoop dat je gelijk krijgt Jan. Respect voor Pieter, maar teleurgesteld in zijn conformatisme aan de CDA bonzen en partijlijn. Hoop dat de breuk hem nu hiervan verlost, hij zijn energie herpakt en de goede mensen om hem heen organiseert om het moeras leeg te laten lopen.

  • Pieter zal niet snel mijn politicus van keuze zijn. Veel te mainstream qua immigratie enz. Ik ben een FvD er. Maar daarom vind ik het een goed mens die ik het beste gun. Zeker vergeleken met al die slangen

 7. Jan, een donders raak stuk .
  Kon niet beter verwoord worden
  Onniedan

 8. Peter de Lang

  14 June 2021 at 19:17

  Ok Jan, met dit stuk heb je de ruïne van het CDA die Pieter Omtzigt achter zich heeft gelaten, tot de laatste steen afgebroken. Meesterlijk!

 9. Dat dobberen in het Twentekanaal zie ik niet zo zitten.

  Zit er wekelijks te 🎣🎣🎣

 10. Maar wie zijn “the dark horses”?

 11. Omtzigt lijkt me een top vent.. oprecht en een vechter… Een van de erg weinige politici met een moralistisch zuiver kompas…

  Maar wat ik niet snap.. waarom stemde hij steeds mee met beslissingen die nadelig voor de Nederlandse bevolking zijn?? Daar draagt hij verantwoordelijkheid voor. Wat is nu concreet iets positiefs wat hij heeft bereikt naast de toeslagen affaire???

  Hij stemde voor het Marrakesh immigratiepact, voor de klimaatwet, de euro, de EU, de afschaffing van het referendum, de stikstofregels, de lockdown…. Dat is hem wel degelijk aan te rekeken…

  • Omdat hij een CDA man in hart en nieren was, die loyaal is. En misschien wel denkt dat dit soort ellende goed is voor het land. Dat weet ik niet.
   Ik zal nooit op hem stemmen hoor. Vergis je niet. Maar een goed mens kan ook een andere mening over dingen hebben.

 12. Bert van Heemst

  15 June 2021 at 14:30

  Lijkt er desondanks op dat onze goelagse premier toch weer zijn zin heeft met zijn vertrek.

 13. Je lijkt een beet je te lij den aan de spatie ziekte. (Dat je stukje inhoudelijk ook niet veel soeps is laat ik dan even in het midden…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *