Protesteren helpt niet. Smeken al evenmin! Demonstreer hoe onmisbaar onze boeren zijn.

Gisteren schreef ik een kritisch draadje op twitter over de boeren en hun kansloze campagne tegen een overheid die ze over de kling wil jagen.  

Mijn punt?

De boeren, maar ook wij de burgers, moeten dringend ophouden spelletjes te spelen, waarvan onze Nemesis niet alleen de regels opstelt, maar deze ook tijdens het spel aanpast naar believen.

Spelletjes waarin het ene pionnetje de andere niet is, de dobbelstenen altijd naar één kant rollen. Waar onder de tafel, de grootste spelers elkaar handig alle troeven toespelen. 

Een veelvoud van vicious games, die steeds duidelijker zichtbaar leidt tot de ondergang van alles waarvoor onze voorouders eeuwen hebben gevochten en geploeterd, alles waar we van houden en waar we op bouwden, inclusief onze identiteit, onze Lieve God, onze waarden en waardigheid, maar nu ook onze gezondheid en zelfstandigheid. 

Spelletjes die je eenvoudig niet kunt winnen, omdat het huis zowel deelt als meespeelt.

Op dit moment zijn onze boeren aan de beurt om in een voorspelbaar spel van inspraak en onderhandeling, van demonstreren en demoniseren, gedoemd zijn om ten onder te gaan en berooid de tafel te verlaten. 

Boerenbridge, met gestoken kaarten en goedlachse jokers als Caroline van der Plas. Een spel waarvan de uitkomst van tevoren vaststaat. En de winnende kaart niet de hartenboer zal zijn.

Onze boeren, onze arme, geweldige boeren… 

Onze doodgoede, goudeerlijke, stoïcijnse en gezagsgetrouwe boeren zijn het hapje van de maand, hulpeloos prooi voor geslepen zwendelaars, vileine hyena’s, veteranen in Machiavellisme, die in een vals potje WEF Monopoly niet alleen óns land, maar ook de hele westerse wereld proberen te kapen; die onooglijke trekkebenen, zoals Rutte, Schwab en Kaag, sociale misfits als wrekende slopers van alles dat goed, echt en mooi is. Destroyers of Worlds die nietsontziend, hun techno fascistische waanbeelden, met list en bedrog aan iedereen willen opdringen en daarvoor ook de voedselvoorziening in eigen hand willen nemen, zodat alleen zij, horigheid af kunnen dwingen. Alleen zij, middels een steriele app of de harde hand van pappa Bruls en zijn kapo’s, nog bepalen wie eet en leeft en wie verhongert en sterft. Wie recht heeft op een kommetje wormenpoeder en een krekelburger. Wie met zijn QR code, een kropje waterige mrna sla en een kopje soyamelk met extra oestrogenen bij de regionale Foodhub mag bestellen. 

Een dystopische horrorwereld van totale controle, waar onze boeren niet meer in passen omdat zij ons juist voedsel ónafhankelijkheid geven.

Onze Nederlandse boeren zijn niet alleen essentieel voor hun eigen bedrijf en levenswerk, hun gezinnen en hun bezit, niet alleen voor het karakteristieke aanzicht van ons Nederland, de koeien in de wei, de wuivende korenaren, de bolbloemen, maar ook voor de babymelk en de kaas voor onze kleintjes. De spinazie in hun Olvarit potjes, de sla, de andijvie op onze borden. Ons dagelijks eten en drinken. Onze kersen en peren. Ons stukje vlees. 

En nee, die worden niet gemaakt door de families Heijn of Van Eerd.

Zonder boeren, geen boertjes van onze baby’s. Zonder hun kippen geen zacht eitje in de dopjes van onze kinderen.

Een briljante boerenstand, zoals die in Nederland, is een ongekende luxe die we amper nog kunnen beseffen, omdat eten en drinken vanzelfsprekend zijn, overvloed een gegeven lijkt en de laatste keer dat de Nederlandse maag hardop rommelde, ergens tijdens de hongerwinter moet zijn geweest en toen iedereen op houten banden uitgerekend kwam bedelen bij diezelfde boer, die nu naar hartelust gekoeioneerd wordt, door mensen die niet weten wat ze gaan missen als de boer er straks niet meer is.

Het zijn onze boeren die ons land wereldberoemd hebben gemaakt als de wonderlijke voedseloase van de wereld. Dé leerschool voor alle landen die op weinig grond, maximaal willen bloeien en groeien. Onlangs nog waren we de tweede of derde voedselproducent ter wereld! 

Ooit, toen ik nog op goede voet verkeerde met de overheid, schreef ik niet voor niets de themazin Qualität wachst in Holland. Een zinnetje waar Mutti Merkel nog trots onder poseerde.

Het dagelijks voedsel van een enorm gedeelte van de wereld, komt uit Nederlandse kassen, polders, weides en stallen. En dat alles is meer dan de moeite waard om voor te vechten. Maar niet zoals dat nu gebeurt. 

Boeren moeten, net als burgers, ophouden gewillig in hun fuiken te zwemmen. Niet langer hun hoop moeten vestigen op Den Haag. En zeker niet op de partij die in naam voor hen op zou moeten komen, maar nauwelijks in beweging te krijgen is.

Alles dat in de Tweede Kamer wordt bediscussieerd, blijkt zo waardevol als lauwe koeienscheten en alle redelijke compromissen of goedbedoelde wetenschappelijke verhandelingen over de onschadelijkheid van CO2 of Stikstof glijden van de hoge heren en dames af als een vlaai van een waterglijbaan. 

Zij hebben hun marsorders allang gekregen in Davos of Washington en de kaarten zijn allang meticuleus op volgorde gelegd. De rest is voor de buhne.

Wie zich in goed vertrouwen, smekend richt tot moedertje staat of de zogenaamde oppositie, het FvD niet te na gesproken, zal, net als Carrie in de gelijknamige griezelfilm uiteindelijk het met veel medelijden geplaatste fileermes in de rug voelen steken. 

Maar ook demonstreren in Den Haag, de traditionele trekkeroptocht, een bliksembezoek bij de minister thuis en het hopeloze tegenhouden van treinen op de Veluwe. Ze werken alleen maar averechts. Omdat de P.R. scenario’s die van iedere boeren wanklank, ieder geknakt grassprietje maximaal misbruik maken en alles verdraaien in het boeren nadeel, al lang en breed klaar liggen. 

Dit is een informatieoorlog. 

En frame, spin, leugen en misleiding zijn krijgskunsten die Den Haag, na twee jaar gelijkgeschakelde pers, tot in de puntjes beheerst.

De krijsende krantenkoppen over agressieve boeren, die hun eigen glazen ingooien, liggen heus al voorgedrukt bij de Volkskrant, Telegraaf en Trouw. En  Beau van Erven in zijn glitterjasje zal, als een Caesar  Flickerman uit de Hungergames, de minister, wier oprit is bevuild met modderlaarzen nog eens alle ruimte geven om snikkend te vertellen hoe bedreigd ze zich heeft gevoeld door die boerenhufters en hun trekkers. 

En zelfs als alle boeren en hun aanhang zich aan de regels houden, zijn daar altijd nog de Romeo’s op zoek naar een boeren Julia om in elkaar te meppen. 

Maar wat dan wel?

Ik denk dat er voor ons allemaal maar één oplossing is. 

We moeten samen demonstreren hoe onmisbaar het boerenbedrijf is. Voor boer én burger. Als demonstratie van massale eenheid in iedere dorp en stad van Nederland. 

Het is hoog tijd voor een oprecht verbond tussen boer en burger, dat veel verder gaat dan een politieke partij die net doet alsof. Een echte spontane boer burger beweging dit keer, gebouwd op goede grond, in plaats van astroturf.

Het boerenbedrijf moet ons middelpunt worden. Wij moeten ze beschermen met ons leven. Omdat dat leven en dat van onze kinderen letterlijk van onze boeren, hun kennis en hun tomeloze werk afhangt. Beter laat dan nooit.

En de boer moet zelf ook wat doen. Die moet uit zijn ‘splendid isolation’ durven treden. En nieuwe juridische, commerciële en investeringspaden durven bewandelen. Samen met de burgers. Om de doorzichtige roof van hun bedrijven te stoppen en nieuwe middelen te vinden, buiten de gehate WEF banken om. 

We moeten samen alles doen om nieuwe wegen te vinden die de Haagse valstrikken omzeilen. 

Laten we samen onze eigen, nieuwe spelregels bepalen. Want het enige waar de overheid niet mee om kan gaan is creativiteit. 

De boeren zijn veel te belangrijk om ons af te laten nemen. 

Het is hoog tijd dat we Den Haag dat laten weten, niet door hard te schreeuwen of te smeken, maar door ons eigen spel te spelen. 

De hooiberg hoort als stompe kerktoren in ons aller midden. 

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

p.s. Mocht BBB toch ineens het licht zien en vol gas voor de boer gaan, hebben ze alsnog mijn volle steun. Ik ga daar echter niet op hopen of wachten.

33 Comments

 1. Frank van Dijk

  15 June 2022 at 16:07

  Van BBB hoef je idd niets te verwachten.

 2. Prachtig geschreven Jan, zo voel ik het ook.

 3. Mooi weer Jan,

  “If the people stand, the game ends!”

  Rust bewaren is het moeilijkste.

 4. Dit gaat zorgelijk helemaal uit de hand lopen.
  Laat die totale Chaos maar snel komen.

 5. Weer super scherp en puntig geschreven, prachtig verwoord maar nu nog de daad.. Wat gaan we doen wij wakkere burgers en buitenlui.. zijn wij met genoeg we gaan het zien. Eendracht maakt macht.. die eendracht is zo ver te zoeken de meesten interesseert het niets helaas. Ze zijn horende doof en ziende blind verschrikkelijk. Ik ga lokaal de boer op een vriezer in de schuur zetten en met een paar mensen een varken en een koe delen. Groenten en fruit wecken een kist aardappels en straks appels halen. Ouderwets.. met een traan

 6. Ik ben idd inmiddels ook zover dat de uidige parlementaire democratie een doodlopende weg is.
  Een great reset, maar dan wel geïnitieerd en uitgevoerd door de burger, is het enige wat ons rest.

  • Eens. Wij burgers zijn ons er te weinig van bewust dat wij de baas zijn en niet “zij” die denken boven ons te staan. Vanuit Luiheid ? Als makke schapen naar de slachtbank laten lijden ( met bewust een lange ij) en vanuit angst, bewust gecreëerd door de belanghebbenden. Het wordt echt tijd dat men inziet dat passief blijven onze ondergang zal betekenen.

 7. Geweldig goed verhaal van Heer Jan
  Bennink
  Laten we verenigen Boeren Burgers en Buitenlui het kan niet en het mag niet wat ze onze medemens aandoen

  https://t.co/HwN8uut0Rr

 8. Opzetten van coöperaties waar burgers ook (met een bescheiden bedrag) in kunnen investeren, zodat zij mede-eigenaar van boerenbedrijven kunnen worden.
  Bij dreigende onteigening heeft de overheid dan opeens met veel meer stakeholders te maken: niet alleen de boer, maar ook naar ik hoop met tientallen burgers/aandeelhouders.

  • Een heel goed plan denk ik. Daar zou meer over naar buiten moeten komen ( bekendheid aan geven) . Heb je daar zelf al ideeën over en of iets mee gedaan?

   • Ik schrijf het op. Een ander moet er iets mee doen. Ik hoop dat mensen het lezen en erdoor geinspireerd raken. Omdat er ook kansen liggen. Niet alleen problemen.

  • Kunnen wij inderdaad de leningen van de boeren niet mede op ons nemen? Mede-eigenaar vind ik wat ‘denigrerend’ naar de boeren toe klinken, maar ik zou dáár inderdaad wel geld in willen steken.
   Probleem wordt wel dat sommige partijen dit niet leuk zullen vinden.
   Maar als ik dus érgens in zou willen investeren, dan zou het in gezondheid -gezond eten en drinken dus- zijn. Dat is het meest logisch, lijkt mij.

   (Mooie column, Superjan!)

 9. Laat de boeren een half jaar ofzo stoppen met belevering van winkelketens en productiebedrijven en uitsluitend verkopen aan particulieren die dan dus de boer op moeten. Dit zal enorme impact hebben op de gehele samenleving en eerst dan zal de politiek bijdraaien…

 10. BBB inderdaad een lachertje. De ultimate controlled opposition.

  • Caroline staat met haar hart achter de boeren. Helaas doorziet ze niet alles, maar ze bedoelt het goed. Met goede bedoelingen win je geen ‘oorlog’

 11. Heel goed stuk Jan , de boer ligt aan de basis van onze beschaving, zij zorgen voor onze primaire behoefte. Misschien is het naïef maar ik heb zeker nog vertrouwen in Caroline met haar BBB. Ze heeft een eigen tactiek, liever honing dan met azijn. We gaan het zien, dank weer voor je mooie woorden.

 12. Renate oosterbeek

  16 June 2022 at 06:58

  Het raakt mij deze brief, geweldig verwoord het maakt mij nog strijdbaarder.

 13. Jeroen Assink

  16 June 2022 at 09:53

  Mooi Jan. Waarheid als een koe!
  De vraag blijft: snappen de mensen het?
  Als je het mij vraagt zijn ze in de war en ontgoocheld. Murw geslagen door de elite.
  Stay cool and be kind! Heb ik door jou geleerd. Ik wens de hele wereld veel sterkte en succes. Het gaat nog zwaar worden, vrees ik.

 14. Saskia Bekkering

  16 June 2022 at 11:29

  Goede inleiding maar de conclusie dat we #MetZijnAllen onze boerenstand (en onszelf) moeten beschermen kan iik geen vorm geven.

 15. fransiepans

  16 June 2022 at 12:08

  Mooi gezegd, de fundering die je hiermee hopelijk langzaam aan legt, zal naar mijn verwachting pas veel aansluiting gaan vinden wanneer mensen bij de R in de maand zullen moeten gaan kiezen tussen verwarming en de maaltijd.

 16. hee jan, heerlijk n biertje erbij en me ergeren aan mn mn neef die van t pad af is, je moet mn moeder maar ns vragen naar de hongertochten in WOII en hoe enthousiast zij is over jou nieuwe vrienden de boeren, je hebt geen idee denk ik, als t maar aandacht genereert schrijf jij t op, ga dichten!

  • stop met drinken Willem.

  • Hoe gaat het met de oorlog Willem? Al een beetje in de winning mood in Brussel?

   • Willem, je weigert te begrijpen, dat ik geen enkel contact of discussie met jou wil. Je hebt je schandalig gedragen en ik heb geen zin in je gezever. Ga tekenen. Dat kun je goed. Ik wens je alle goeds, maar laat me met rust man. Online én in real life. Ik zie dat je in een volgend antwoord iemand betrekt die je nuchter niet zou willen betrekken, dus ik zet dat antwoord niet openbaar. Doe diegene de groeten terug en wens haar veel sterkte.

 17. jammer is wel dat je geen weerwoord hebt, boeren zijn helemaal geen helden maar ondernemers die zich in de oorlog soms schandalig hebben gedragen,
  n beetje respect voor je eigen familie zou ik zeggen…

  • Willem, ik heb respect voor je moeder en je vrouw. Maar niet voor jou. Alleen omdat je familie bent spaar ik je en probeer ik je te ontlopen waar ik kan. Respecteer ajb dat ik geen contact met je wil, on- of offline.

 18. Duidelijk en mooi omschreven. Je legt de vinger op de verroeste plek.
  Caroline is of heel naiief of speelt het juist heel uitgekookt.
  Ik sta achter de boeren, maar heb ook mijn eigen ideeën. Als ze eerst eens afscheid nemen vd corrupte bonden om mee te beginnen en dan jouw ideeën op gaan volgen. Dan alles ietwat kleinschaliger opzetten of per regio meer gevarieërd, zodat iedereen daar alles kan vinden wat men nodig heeft. Ik ben ook voor zelfredzaamheid. Begin je eigen groententuin, desnoods met anderen. Neem kipjes, of een melkgeit. Bijv. Woon je in hoogbouw, begin bakken op je balkon, daar kun je ook veel op/in kweken.
  Mensen zijn verwend, lui en gemakzuchtig geworden/gemaakt.
  Hoog tijd voor een positieve omwenteling!

 19. Bert Kuiper

  19 June 2022 at 16:55

  Ik vind het een groot schandaal dat men nu weer de boeren in een kwaad daglicht proberen te plaatsen deze hard werkende mensen staan altijd klaar voor Nederland en werken hard om alle Nederlanders en alle vluchtelingen aan het eten te houden en de economie draaiende . Ik ben voor betere prijzen voor alle producten van de Nederlandse boer .

 20. De tijd van praten is voorbij, ze willen toch niet luisteren. Wie niet horen wil…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *