Waarom de mediaverschoppelingen van nu, binnenkort de nieuwe Volkskrant vormen.

Bijna dagelijks loop ik hetzelfde poep- en plonsrondje met Beer, mijn Mechelse herder die nu eenmaal zielsveel van watertrappelen houdt. 

De tocht gaat dwars door een klein natuurgebiedje, langs de kraakheldere Karnemelksloot, achter de Gooische Hockey Club, die er steeds meer uitziet als een industriegebied; met gifgroene vogel-, geur- en pierloze, plastic velden, hoge hekken, op de sloot afwaterende stinkriolen en een nieuwe megalomane “kantine” in aanbouw, die niet onderdoet voor het hoofdkantoor van een kleine investeringsbank. 

Het nieuwe geld, de windmolen- en equity boys met natte hondenhaar, Voltstemmers met hybride Porsches en gewatteerde blauwe glansjasjes, hebben ook in dit klassieke bolwerk, de oude, aan de oppervlakte ten minste nog beschaafde lijkende, elite overbluft en overboden. 

Het Spiegel was ooit dé NSB wijk van Nederland en dat zal wel altijd zo blijven. Nieuwe banieren. Oude manieren. 

Maar nu to the point. Jullie tijd is, in tegenstelling tot het mijne, kostbaar.

Op een gegeven moment, ieder jaar, staat het riet langs de sloten van deze groene postzegel, meer dan manshoog; een mooi gezicht, al was het maar omdat je in de schemer, de hijskranen en de verblindende schijnwerpers op “De Gooische Hockeyfabriek”, niet hoeft te zien. 

Nou zijn dat riet en al die vlinders en andere diertjes, die er tussen schuilen, natuurlijk veel te slordig volgens de natuurorganisatie die het vlekje beheert, dus steevast gaat na korte tijd de industriële maaier dwars over alles heen -planten, nesten, holen, het maakt ze niks uit- en worden de pluimen tot korte, keiharde borstels, vlak boven de modder afgekapt. 

Natuur moet wel netjes blijven.

De moddervlakte vol trekkersporen ziet er na de sloop even troosteloos uit als Flanders Fields in 1917. Maar hoe groot de destructie ook is, al snel steken er, als je goed kijkt, weer verse groene spruitjes hun kopjes nieuwsgierig uit, boven de stront. En in no time wuift het riet, zoals het wuifde, hoger dan het jaar ervoor. En zo steekt de natuur haar middelvinger op tegen de patsers. 

Dit principe gaat ook op voor de vele afgemaaide stemmen in medialand.

Mainstream kranten en TV programma’s, “sociale” platforms, zoals Twitter, Facebook, Whatsapp en het verraderlijke Geenstijl, die tot voor kort konden volhouden dat ze alle bloemen in het perkje, ook die met doorns en stekels, alle ruimte gaven om te groeien en te bloeien, hebben de alternatieve stem massaal besproeid met gif, bij de enkels afgemaaid en vervangen door betaalde influencers, Gekaufte Journalisten, wipstagiaires, klapjosti’s en natte tosti’s. 

Plastic gras en astroturf. Precies zoals zoals op de Gooische. 

Wij, mensen met een, van het officiële narratief afwijkende, mening, worden door de dienaren van de MSM, tot op het bot beledigd, geïntimideerd en uitgelachen. We verstoffen in AIVD rapporten en in boekjes van magere verraderlijke EU meisjes met hazentandjes.

Afgemaaid. Verbannen en vertrapt. Dus dood, zo dachten ze. 

Maar onze gedachten, onze invallen, onze ziel, onze verhalen, onze wortels blijven ondergronds ijzersterk verankerd en onze afgemaaide stengels zoeken steevast de weg naar het felle licht, dat ze steeds vaker en beter vinden. 

Zie de site van medisch specialist Jan B Hommel, zie Een Oorlog reeds Verloren, zie Blckbx, The Fire Online en De Blauwe Tijger, de podcast van Erik de Vlieger en vele, vele andere doornroosjes, sommige al in bloem, sommige nog in de knop.

Wat ben ik blij dat steeds meer unerwünschte publicisten en opiniemakers, dichters en schrijvers, journalisten, onderzoekers, artsen, politici, zakenlieden, filosofen, zakenmensen, economen; nieuwsgierigen die de verkeerde vragen stellen en ongemakkelijke antwoorden durven uitzenden, het met prikkeldraad afgezette mediaturf verlaten om zelf te ontkiemen op een, voor de grabbelende handjes van de censoren onbereikbare plaats. 

Vrij, op een eigen vruchtbaar veld. Zonder @Jack, Pieter Klok, Shula Rijxman of een Marcel Gelauff om hen de strot af te maaien.

Aan de rand van het ravijn groeien de mooiste bloemen, niet omdat de grond daar beter is, maar omdat de hufters daar nu eenmaal niet kunnen komen, met hun maaimachines. 

Je zal zien dat deze bloemen straks samen het nieuwe mediaboeket vormen. De nieuwe Volkskrant, maar dan écht van het volk. Echte mensen. Omdat de lezer en kijker schoon genoeg heeft van astroturf en plastic rozen.

De oude Volkskrant, Trouw, OP1, Beau en Jinek mogen dan, wat mij betreft, met man en muis, ontworteld het ravijn inwaaien.  

Good riddance.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

16 Comments

 1. Mooi man. Ik wil een website (een goede) waarop al deze kanalen overzichtelijk te vinden zijn.

  • Het zou fijn zijn als alle alternatieve sites eenvoudig naar elkaar zouden linken. Een verzamelsite is een potentiële goudmijn denk ik.

  • Beste Jan,
   🙏 Dank je wel voor je geweldige teksten, geeft me moed in deze overweldigende tijd.
   All I can do is keep the faith (en thuiswerken om niet geconfronteerd te worden met collega’s die zich laten prikken, alhoewel de staff groepsapp me af en toe misselijk maakt)
   Groeten

  • Met Nieuwe Geluid heb ik nu sinds enige tijd een MPV met dat als concept. Loop er zelf al sinds begin vorig jaar mee in gedachten, precies omdat er zoveel losse sites en kanalen zijn met prachtige geluiden en vrije nieuwsbronnen. Deze column van Jan sprak me om die reden dus ook extra aan. Kijk gerust eens of je het wat vindt, Jan’s posts worden er ook automatisch in de feeds opgenomen, net als de meeste andere sites die hij benoemt, de media melaatsen zeg maar, lol. 😉 Je kan de site ook als Progressive Web App installeren (dus uit de klauwen van Apple en Google) op je mobiel. Heb ik ook en gebruik mijn eigen site ook voor mijn eigen gemak en overzicht wat er op alle diverse sites gepost wordt.

 2. Goed stuk Jan pet af pet op
  gedeeld op Twitter
  Als het werkelijkheid wordt Blockchain FvD alle ballen verzamelen op één onaantastbaar ongecensureerd platform

 3. Friendbumblebee

  1 June 2021 at 21:07

  Mooi stuk. Ik denk dat ik ook wat vragen ga opschrijvengr
  Friendbumblebee

 4. Gelukkig zijn er nog mensen die “normaal” denken in deze maffe tijden

 5. Boer uit Brabant

  2 June 2021 at 12:45

  Maak je niet druk, Jan.
  Het mooie weer luidt tevens een spreekwoordelijke lente in binnen het ‘medialandschap’.

  De beschreven MSM partijtjes en organsiaties vormen de humus waarop jonge platen kiemen, de belegen en gekochte meninkjes vormen de mest waarop zij tot bloei komen.

  Begin je dag met een rondje lachen om de aangevreten roze staatstrollentermietenheuvel of de readers digest met ezelsoren en plakpagina’s TPO, haal je neus op voor het angstzweet van de olifantjes, wend je af van de onwelriekende alfagamma PhD studentjes met exceldiploma en negeer de muffe non-valeurs uit het rode orkestje die luidkeels huilend de droeftoeter bespelen.

  Proef de morgenstond. Een nieuw begin, waaraan jij een stevige bijdrage levert.
  Mag je trots op zijn.

 6. Frank van Dijk

  2 June 2021 at 16:33

  Jan, wat kan jij het toch allemaal ongelooflijk goed verwoorden. Ik deel dit met iedereen die het horen wil.

 7. “De oude Volkskrant, Trouw, OP1, Beau en Jinek mogen dan, wat mij betreft, met man en muis, ontworteld het ravijn inwaaien. Good riddance.” Wat is dit een heerlijk beeld om te visualiseren!! hahaha prachtig! Kan niet wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *