Als je goed kijkt zie je een lichtje. Als je goed luistert hoor je een stem.

klikken voor het interview

Ik heb er over getwijfeld of ik dit gesprek ook op deze site zou zetten. Maar ik doe het wel. 

Omdat zoveel mensen bezig zijn met precies dezelfde tocht die ik afleg. Een nauw kronkelpaadje, waaraan ook ik pas begonnen ben. En dat dit gesprek je misschien een beetje kan helpen, zoals het mij helpt om te praten en te luisteren.

Tijdens deze lange beklimming van een berg, waarvan de top maar zelden fel schittert en iedere bocht in de weg in nevel gehuld is, is het fijn om niet alleen te zijn.

Zoveel van ons zijn bezig met hun eigen ontsnapping aan deze platte wereld van schijn, verraad en slechtheid. Eenzaam op pad in het donker, klauwend en struikelend op weg naar dat lichtje in de verte en een stem die je alleen hoort als je er naar wilt luisteren. 

Ik merk dat mensen hunkeren naar houvast in een wereld die van zijn ankers is geslagen.

Ik ook. 

Houvast aan verhalen, inzichten en geschriften. Aan elkaar.

Samen op weg in een tijd die velen van ons intuïtief Bijbels noemen, zonder precies te weten waarom. Omdat dat verguisde en bespotte boek, letterlijk in onze genen zit. 

Ik wil je laten zien dat deze zoektocht niets is om je voor te schamen -iets dat ze ons heel knap hebben aangeleerd- maar juist een mooi en spannend avontuur. Zo vaak diep ontroerend, door schoonheid, waarheid en wijsheid.

Zo ver weg van de valsheid van kerkelijke interpretaties en tenenkrommende verbasteringen, waar Jezus zich voor zou omdraaien in zijn grot, als hij er nog in zou liggen uiteraard.

In deze bizarre tijden is het goed om een solide fundament onder je voeten te metselen. Zodat je niet van je sokken geblazen wordt.  Een meerpaal te hebben om aan aan te leggen. Zodat je niet afdrijft naar het donker. Een vuurtoren om te zien waar je naartoe kunt zwemmen, als je scheepje op de rotsen loopt.

Ik dank Simon van Groningen hartelijk voor een mooi gesprek.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

13 Comments

 1. Nieuwe Geluid

  13 July 2021 at 01:29

  “Ik wil je laten zien dat deze zoektocht niets is om je voor te schamen -iets dat ze ons heel knap hebben aangeleerd- maar juist een mooi en spannend avontuur.” Precies dat is iets dat een heleboel seculair conservatieven en libertariers zich nog totaal niet realiseren (waaronder ik er ook een was), dat ze door de linkse hegemonie is aangeleerd om de Bijbel te verguisen en te bespotten.

  • Jan fijn om te horen en lezen waar jij je inspiratie, kracht en troost vind.
   Door jou talent mag dat hopenlijk nog meerdere oogjes openen, prachtig toch!
   Zelf dat ook pas na mijn 50ste gaan inzien, en Hem dankbaar voor al die genade.
   Sterkte in de strijd!

 2. Dank je Jan voor dit boeiende gesprek.

 3. Prachtig gesprek. goeie interviewer trouwens. 😬

 4. Prachtig aangevat, hoe ik mij voel. Dank!

 5. Gisteren het gesprek gevolgd. Het was heel mooi om mee te maken. Het is zo dat deze hele waanzin waar we in terecht zijn gekomen veel mensen weer op de Bijbel en God wijst. En daar ben ik Hem dankbaar voor.

  Want het “Christelijk Industrieel Complex” doet al heel lang heel veel moeite om mensen zo ver mogelijk bij de Bijbel en God weg te houden als enigszins mogelijk.

  Het is mooi om te zien hoe mensen de Bijbel en God vinden, ondanks de vele bochten waarin Gristenunie, Evangelische Omroep etc zich wringen om de mensen dit zicht zoveel mogelijk te ontnemen.

  OK, 2 keer hetzelfde gezegd. Ik volg je op Twitter met veel plezier!

  • 2x gezegd, maar wel waar.
   De kerk heeft de mensen in de armen van het materialisme gedreven door het bovenzinnelijke te simplificeren en tot draak te maken èn daardoor tevens een makkelijk doelwit voor (vooral linkse) cynici te maken.

   Veel ware woorden hier en prachtig zonder omhaal verwoord.
   Dank!

 6. Hallo Jan,
  dank voor je Visie vanuit je hart. Práchtig.
  Dat geeft de hemelburger weer moed..

 7. Edith van der Meulen

  14 July 2021 at 09:38

  Beste broeder in Christus Superjan,
  ten eerste welkom Thuis! Dank je wel voor dit prachtig gesprek en getuigenis. Ik zit hier letterlijk met tranen. You are not alone. Wij zijn hier ook kerkloos, al jaren.

  Hier een bericht op de website van “een kerk”, die de “overheid” (Romans 13) gehoorzamen in plaats van God Zelf want zij volgen de meerderheid in het kwaad : “Tijdens de dienst mogen we helaas niet zingen (alleen vanaf het podium) wel neuriën.” Gaan zij nu weer een nieuwe Bijbel vertaling brengen waar zingen vervangt zou worden door “neuriën”…? Diep triest het groot gebrek aan onderscheidingsvermogen. King James Version staat vol met ‘sing praises unto the Lord”.

  https://www.blueletterbible.org/search/search.cfm?Criteria=sing+praises&t=KJV#s=s_primary_0_1

  En dat gaan wij zeker blijven doen maar niet in een gebouw.
  (Continu to) Watch en pray Jan! Keep on fighting the good fight!
  For we wrestle not against flesh and blood, but against principalities, against powers, against the rulers of the darkness of this world, against spiritual wickedness in high places.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *