Je kunt geen Triumph des Willens maken met een komodovaraan.

Ik keek er niet van op dat de film van Kaag, via het Filmfonds, is gefinancierd met ons belastinggeld. De Duivel fêteert zichzelf nu eenmaal graag op onze kosten.

Ik schrok evenmin dat het tijdstip van uitzending werd bepaald door D66 apparatsjiks en professionele vrouwtjesmakers, in plaats van de ooit zo vrijzinnige en eigenwijze VPRO. We weten allemaal dat de NPO tegenwoordig een gelijkgeschakelde bestuurlijke monocultuur is, van stagiair tot minister, van cameraman tot zenderbaas. 

Ik schrok zelfs niet toen ik zag dat de inhoud minutieus is uitgepluisd op ongewenste inhoud, zoals die SMSjes van het Artis reptielenverblijf, over de levering van 5 kilo rauw, bloederig orgaanvlees en geprakte zangvogeltjes; het favo kostje van een Komodovaraan. Ik kan me prima voorstellen dat Sigrids eetgedrag kiezers afschrikt. En je kan Duane van Diest niet verwijten dat hij als wufte assistent haar brute 18+ tafelmanieren maar liever buiten beeld houdt.

Het verbaasde me niet eens dat het D66 campagneteam, devant la lettre, een veiligheidsgordel om het kille beest wilden paintboxen en dat vele VPRO designers waarschijnlijk dagen vergeefs bezig zijn geweest om het zwarte polyester soepel over de schubben te laten glijden. 

Het verbaasde me niet. Ik schrok er niet van. 

Er was slechts één aspect aan dit drama, waar ik, als reclameman, serieus van opkeek. 

Hoe kan deze van het begin tot het einde geregisseerde en opgepoetste, tragisch lange commercial over het leven van één persoon, na al die moeite en al dat belastinggeld, uiteindelijk een zo tergend, saai, kil, onsympathiek en wereldvreemd beeld van een dame tot resultaat hebben. 

Het beeld van iemand die in alles dat ze doet en zegt, uitstraalt dat ze hélémaal niks heeft met mensen en zeker niet met Nederlanders.

Die kribbige, aangeleerd koninklijke biscuitjes stem, die met een klein falsetje vraagt wie “wij” eigenlijk zijn… Was dat bedoeld om ons, het grauw, op haar te laten stemmen?

Nee, een onsympathiek iemand, vrolijk en oprecht geïnteresseerd portretteren? Dat deed Leni Riefenstahl een stuk beter. 

Toch ook een powervrouw.

9 Comments

  1. Het lievelingskostje van de Komodovaan is overigens gewoon kip. En jij als reklamemaker moet toch als geen ander weten dat de vrouw van de opdrachtgever de dienst uitmaakt. Marketing is a dirty war. Dit is pas het begin.

  2. Prima stukje, en ik denk alleen dat ‘Komodovaan’ een typo bevat, want Komodovaraan. Geen kritiek, just a tip.

  3. Nieuwe Geluid

    1 July 2021 at 00:58

    Onze toekomstige minister president. Destijds vond ik Balkenende een verschrikkelijke premier, tegenwoordig na meer dan n decennium Rutte, lijkt dat inmiddels toch minder erg. Hoe herinneren we na kabinet(ten) Kaag de kabinetten Rutte? Toch zo slecht nog niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *