Laat je niet cancellen! Händel nu!

Waarom het hoog tijd is voor een “Offline Blockchain Schatkamer” voor onze cultuur.

Hoe briljant de schuinsmarcheerder ook schilderde, boetseerde en beeldhouwde, Paul Gauguin kan tegenwoordig “echt niet meer”. Affaires met te jonge dames komen je anno 2021 op een permaban te staan. Iets beter vergaat het Nabokov, die eigenlijk al vanaf de publicatie van Lolita, bij het altoos fronsende deel van de “intellectuelen” met argusogen wordt bekeken, maar wiens werk je nog relatief veilig kunt prijzen. Recenter ging de briljante filmer Roman Polanski definitief voor de cancel-bijl. En dan hebben we het nog niet over Leny Riefenstahl, we don’t even go there.

Allen waren het ondanks hun “liefhebberijen”, in mijn ogen grote kunstenaars, die werden afgerekend op hun perversies, overtuiging en voorkeuren. Over de terechtheid daarvan -de koppeling van de waarde van grote kunst, aan het waardeloos gedrag van de artiest- kun je oeverloos discussiëren.

Hoe groter de geest, hoe groter het beest.

Feit is wel dat deze heren en dame tenminste iets “verkeerds” deden. Of tenminste iets déden.

De horden van de cancel culture zijn inmiddels een flinke stap verder gegaan. En ze blijven oprukken. Nu worden er kunstenaars uitgewist, puur omdat ze blank en man zijn.

Zo hebben de cultuur marxisten Shakespeare al eens gecanceld en wordt nu ook de briljante, volstrekt onschuldige, componist Georg Friedrich Händel, gewist. Zonder genade down the memoryhole geflikkerd om zijn huidskleur en man zijn, met violoncello en al.

Wat nu in Groot Brittanië, maar eigenlijk overal ter wereld gebeurt, deze beeldenstorm van de woke horden, zou het startsein moeten zijn, om zelf een culturele schatkamer te creëren, een analoog en tastbare blockchain van collectief erfgoed en bewustzijn.

Een offline schatkamer, waarin we, ieder voor zich, desnoods onder de vloerplanken, culturele uitingen van waarde, bewaren, voordat de deug-divisies er hun kleffe allesverzengende rode handjes op weten te leggen.

Dat geldt voor papieren boeken, kinderboekjes, bijbels, cd’s, LP’s, videobanden, beelden, schilderijen, posters en andere niet digitale dragers.

Gooi niets meer weg. Sla het op. Stel het veilig. Het fascisme van rancune en de barbarij van de onmacht stormen op ons af. En boekverbranding en “forgettisation of culture” is met de digitalisering een stuk eenvoudiger geworden voor de fascisten van dienst.

Eén druk op de knop bij Google en weg is Schopenhauer.


Doe jezelf, je familie en iedereen waar je van houdt een plezier. Laat je kleinkinderen straks ook nog genieten van Wagner, de Rolling Stones en de poëzie van Schiller, allemaal kunst die straks entartet wordt verklaard, uit afgunst en haar debiele broertje onmacht.

Laat het in hemelsnaam niet zo zijn, dat alles dat je kinderen en kleinkinderen straks overhebben, de “poëzie” is van Akwasi en Airfryer, Cuties van Netflix en kinderboekjes vol regenbogen, seksinstructies en transpropaganda.
Stel je culturele verleden en dus je toekomst veilig.

Nu kan het nog. Nu zijn klassieke LP’s nog 1 euro bij Malle Pietje. En kun je alles van waarde vaak nog oprapen voor een stuiver. Lang zal het niet meer duren.

Jaloezie is een gretige sloper.

8 Comments

 1. Sigrid Oosterbeek

  25 May 2021 at 14:59

  Inderdaad we moeten zuinig zijn op ons verleden en ons er niet voor schamen, integendeel zou ik zeggen omarm ons verleden.

 2. Jessica Heilbrunn

  25 May 2021 at 18:51

  Ik mag er niet aan denken: mij geliefde Schopenhauer weg

 3. Goed idee. Helaas merk ik dat die “poëzie” al een soort Ali B. effect op je teweeg heeft gebracht. Van het kaliber ‘De dag die je wist dat zou komen’. Je schrijft: “dat alles dat je kinderen en kleinkinderen straks over hebben, de “poëzie” is van Akwasi..”
  Brrrrrr.😱😁 Oh wacht,was het een grap? 👍

 4. Wat ontroerend om je weer te horen… Srormlampie 😊😘

 5. Nieuwe Geluid

  3 June 2021 at 21:50

  Ik heb geen Netflix en Spotify, en niks in de cloud. Nog dozen met LP’s, CD’s, DVD’s en mooie stapels boeken, inclusief Bijbel EN de Politiek van het Gezonde Verstand. En ik had niet de intentie om dat allemaal weg te doen, mede om wat ik zelf ook zie aankomen en jij hier voortreffelijk verwoord. Ik ken ook een zwaar gecancelde en gecensureerde engelse komiek die nu zijn shows etc op USB verkoopt (aangezien zijn videokanalen al verwijderd zijn), want dat kunnen ze dus niet tegenhouden; bestanden offline versturen.

 6. Tja, voor de zekerheid heeft onze dochter al zeker 2 jaar terug, al ‘echt’ sinterklaas inpakpapier ingeslagen ,originele eerlijke sinterklaas boekjes verzameld en veilig op zolder bewaard. ( háár kinderen zullen weten over Sint Nicolaas en Zwarte Piet !!)

 7. Heb nog gauw even Dante’s Inferno gescoord.
  Je weet waarschijnlijk wel waarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *