Meelopers zijn doodlopers. Een wijze les voor de soldaatjes van Unmute.

Als dienstplichtig chauffeur, lichting 83-6, SSTVBAT, Chassé Kazerne Breda, heb ik een boodschap voor de partypeeps die gisteren meeliepen met de unmute demonstraties.

In mijn diensttijd had je drie soorten soldaten.

De bloedfanatiekelingen.

De schoorvoetende orderopvolgers.

En de rebellen.

De bloedfanatiekelingen waren legergroen geboren. Altijd spiegelglad geschoren, paradeerden ze als pauwen rond met hun strakke baret en door nylon kousen gepoetste kisten. Deze boys schopten het binnen een maand of zes tot soldaat eerste klasse. Sommigen zelfs tot korporaal. Hun bedje was altijd rimpelloos gespreid, hun grijze metalen kast compleet en tot de millimeter op orde met messcherpe lakens en gesteven broeken.

De rebellen, tja, dat was diametraal ander volk. Zij hadden een iets andere manier om het eentonige legerleven dragelijk te maken. Die liepen in vale lompen vol olievlekken, begooiden elkaar met groene verf voor de grap, vraten kilo’s frikandellen en spoten elkaar met de hogedrukspuit gierend zeiknat, tussen de imposante M 109 kanonnen die, zo hoorde ik achteraf ook nucleaire lading konden afvuren. 

Zij “leenden” jeeps om in de binnenstad van Breda achter de meiden aan te gaan en crossten expres veel te hard met hun jeeps door de bossen, zodat de KMS kadetjes steevast hun knar aan de dakstangen stootten. 

We gaven geen fuck. 

Op een dag was er op de kazerne ineens blinde paniek bij het kader. 

Vanuit Den Haag werd een inspectie aangekondigd, die drie dagen zou gaan duren. Een kadaverinspectie waar zelfs de kolonel bang voor was; alle bevorderingen hingen er vanaf. 

Slecht nieuws voor de soldaten? Niet voor iedereen.

De bloedfanatiekelingen hadden niets te vrezen. Zij konden eindelijk laten zien hoe goed ze waren. Zij stonden kaarsrecht, stram in het gelid. Uzi geolied en gepoetst. Jeep spic en span, schouderklopjes van de Sergeant Majoor in ontvangst te nemen.

Maar ook wij, de “rebellen”, ontsprongen de dans. 

“Wegwezen jullie, trek die gore tietenposters van de muur, pak je zooi, ik wil jullie een week hier niet zien!”

Zo werden wij één dag voor de inspectie met een motley crew van vijf onverbeterlijke gekkies op verlof gestuurd. 

De commandant wist dat er geen land met ons te bezeilen was, dat ons kloffie uit smerige dumptroep bestond en dat we alles, met liefde, voor hem zouden verpesten.

Uiteindelijk was één deel van de soldaten keihard de sigaar: De schoorvoetende orderopvolgers. De grijze massa zonder grijze massa. De mannen zonder mening. De “comply and obey” groep die sloffend deed wat ze opgedragen werd, als ze maar na 14 maanden ploeteren hun vrijheidje terug zouden krijgen.

De gedweeë meelopers van het systeem hadden een “hell week”, terwijl wij in de kroeg zaten. 

Wat toen gold, geldt nu net zo.

Half juli zagen we hoe de macht omgaat met mensen die hun vrijheid terug willen, zonder het systeem af te wijzen. Mensen die niet verder kijken dan het NOS Journaal lang is. Die de Museumpleingangers voor wappie verklaren. Die dachten dat één Dansen bij Jansen prikje, genoeg zou zijn om hun vrijheid terug te kopen.

“The night belonged to the vaccinated. But they did not say how many nights.” 

Gisteren ging diezelfde kleurrijk uitgedoste, grijze massa voor de tweede keer dansend de straat op. Ze willen weer tongen, weer raven, ze willen weer tegen elkaar opknallen in moshpits, ze willen genieten, desnoods binnen het systeem. 

De #UnmuteUs brigade willen best een QR code op hun smartphone, want dat is zo lekker makkelijk. 

Ze beseffen niet dat ze hun vrijheid daarmee definitief wegtekenen aan dezelfde duivels die ze een Summer of Festivals hadden beloofd, die nooit kwam.

Dat met die QR code hun God gegeven vrijheid een gunst is geworden van de overheid die met ze speelt als een kat met halfdode muizen. 

Ze beseffen niet dat ze vanaf dat moment systeemgevangenen zijn, die alleen bij groen licht, even door mogen leven. Met een app die nu op rood springt als ze ongevaccineerd zijn, maar straks ook omdat het klimaat dit eist, omdat er aliens zijn geland of omdat de kolonel zijn pet daar nu eenmaal naar staat. 

Dat het rode licht straks ook geldt voor winkels, scholen en dokters. 

En dat ze dan niet meer terug kunnen, omdat ze, als doktor Faustus, nu eenmaal getekend hebben voor het systeem. Dat ze, als ze met hun QR code frauderen, de wet breken, waar ze voor hebben getekend.

In tijden van dictatuur heb je twee soorten vrijheid.

De vrijheid van de kolonels en hun bloedfanatieke soldaten. De “Big Club” van George Carlin, waar jij geen deel van uitmaakt, omdat je nu eenmaal geen Oranje, Schwab of Rutte heet.

Of de vrijheid van de gekken. De rebellen. De mensen die zich niet confirmeren aan de regels en daar blijmoedig de consequenties van aanvaarden. Die bespuugd en neergeknuppeld, voor wappie verklaard en uitgestoten worden. De halsstarrigen die de narrow gate kiezen, uit Mattheus 7:13-14

Enter ye in at the strait gate: for wide is the gate, and broad is the way, that leadeth to destruction, and many there be which go in thereat: Because strait is the gate, and narrow is the way, which leadeth unto life, and few there be that find it.

En de matige middenmoot? Die denkt de vrijheid terug te krijgen door regeltjes op te volgen? Die krijgt altijd de klappen.

Dat gold op mijn kazerne en dat geldt nu.

En daarom deze oproep aan de meelopers van Unmute. 

Volg geen regeltjes, omdat je daarmee je vrijheid denk terug te krijgen.

Want uiteindelijk keert die gedweeë lankmoedigheid zich tegen je. 

Je vrijheid is al van jou. 

Het is je alleen afgenomen. 

Unmute het stemmetje in je hoofd.

Wees de baas van het systeem of verwerp het. 

Maar probeer nooit de kool en de geit te sparen, 

Wybren. 

Vind je mijn werk mooi, goed of belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Schrijf je in voor de mailinglist onder aan de homepage. En please retweet en deel mijn stukken.

26 Comments

 1. Ge-wel-dig stuk tekst!

 2. Oei, dat zal Van Haga niet fijn vinden! Mooie vergelijking Jan.

 3. Ja nou dit dan dus. Leuk ook die terugblik op de kazerne. Zo ging dat ja. Er waren altijd lui die alles flikte en ongrijpbaar waren daardoor. Kon je wel de oorlog mee winnen. Op de Grebbenberg stonden die mensen ook. De Echte mensen. De dijkenbouwers, waterdragers. De verzetshelden. Maar er zijn er ook veel gestorven in een tijd waarin dit onderdrukt werd.
  Maar vergeet ook net de toespraak van de Koning op 5 mei 2020. “Sobibor begon in het Vondelpark”. Harde woorden. Maar waar. En de waarheid zal ons bevrijden van de tirannie. En de vijand heeft zich laten zien, en deze zit in het torentje. Op het binnenhof. Want zolang de wens van het volk niet gevolgd wordt, zal het volk de wens zelf verdedigen. En dit zal niet goed eindigen.

  Pak ‘m door mensen, blijf schrijven. Blijf dit delen. Blijf demonstreren en blijf het zichtbaar maken. Het duurt nog even maar we gaan dit winnen. Een eeuw van tirannie volgt als we dit nu niet bijsturen.

 4. Geweldig Jan, eindbaas definitief.

 5. “Met een app die nu op rood springt als ze ongevaccineerd zijn, maar straks ook omdat het klimaat dit eist, omdat er aliens zijn geland of omdat de kolonel zijn pet daar nu eenmaal naar staat”…en op rood springt als hun zoveelste boostershot status weer is verlopen.

  En inderdaad: “they didn’t tell you how long”

 6. Sigrid Oosterbeek

  12 September 2021 at 13:21

  Dit is luid en duidelijk, zo zie ik het ook.

 7. Weer een mooi stuk Jan, ” Stomp niet af stomp terug” een opmerking Breda is KMA de KMS zat toen in Weert.

 8. Het soort mensen waar u aan refereert, is van het soort dat geilt op orders/ bevelen, de Ordnung muss sein Menschen. We komen ze altijd tegen, in welke tijd je ook leeft. In de tweede wereldoorlog waren het de meer dan 30.000 fanatieke honden die in dienst traden van de Waffen SS, de gezagsgetrouwe ambtenaren en politieagenten die voor ieder gezag werken, ongeacht wie. Dankzij deze geoliede ambtelijke machine, konden de Duitsers alle Joodse Nederlanders afvoeren en voor het merendeel vermoorden, de politie haalde ze uit hun woningen. Ook nu zien we agenten die er op los slaan omdat ze het in zich hebben, ze zijn uit hetzelfde rotte hout gesneden. De ambtenarij doet ook gewoon wat hen bevolen word en denken er niet over na of dit grondwettelijk allemaal wel klopt, want het is een dienstopdracht.

  De idioten die meeliepen in unmute us parade, lieten zich gebruiken om het inkomen van een stel grachtengordel yuppen veilig te stellen, met vrijheid heeft het niets van doen. Deze laffe geldwolfen zijn alleen met zichzelf bezig en ze werken mee aan het tot stand komen van een testmaatschappij. Maar dat maakt deze waardeloze lieden niet uit, zolang hun kassa maar rinkelt. Als ze iets van karakter hadden gehad dan hadden ze geweigerd om als een soort van overheidscontroleur, mensen naar hun medische status te vragen. Niemand heeft dat recht, je kunt het vrijwillig geven maar dat is meestal bij een bevoegd arts. Als ze mij vragen om mijn medische gegevens, dan wil ik ze ook van hen hebben, inclusief van alle kabinets, kamerleden en van De Nassaus. Voor de Grondwet zijn we allemaal gelijk. BOYCOT IEDEREEN DIE MEEWERKT AAN DEZE TIRANNIE.

 9. Kurukshetra-oorlog en Bhagavad Gita
  Volgens het epische gedicht Mahabharata wordt Krishna Arjuna’s wagenmenner voor de Kurukshetra-oorlog , maar op voorwaarde dat hij persoonlijk geen wapen opheft. Bij aankomst op het slagveld en het zien dat de vijanden zijn familie, zijn grootvader en zijn neven en geliefden zijn, is Arjuna ontroerd en zegt dat zijn hart hem niet zal toestaan ​​om te vechten en anderen te doden. Hij zou liever afstand doen van het koninkrijk en zijn Gandiv (Arjuna’s boog) neerleggen. Krishna adviseert hem dan over de aard van het leven, ethiek en moraliteit wanneer men wordt geconfronteerd met een oorlog tussen goed en kwaad, de vergankelijkheid van de materie, de permanentie van de ziel en het goede, plichten en verantwoordelijkheden, de aard van ware vrede en gelukzaligheid en de verschillende soorten yoga om deze staat van gelukzaligheid en innerlijke bevrijding te bereiken.

  • Ja, en Krishna deelt hem vervolgens mede dat hij best mensen mag doden, want men doodt immers alleen het lichaam en niet de ziel. Hindoeisme is nihilisme en magisch denken. Letterlijk waardeloos.

 10. Beste Jan
  Een geweldig stuk tekst wederom. Als soldaat St.1LK lichting 86-1 zat ik heel dicht bij het vuur. Die Generaals en Koloneletjes die bij ons rondliepen gingen echt niet in hun eigen voet schieten. Controle “no way” dat dit ooit zou plaatsvinden. Bij ons was het altijd een gezellige bende. Declareren veel parasiteren op kosten van de belastingbetaler dat zeker. Goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen. Ook bij ons had je van die strebers maar die kregen de wasbak speciaal…. waren ze gelijk weer wakker. Het gemak waarmee men heden ten dage de verworven vrijheden en rechten laat ontnemen, baart mij ook grote zorgen. In niets herken ik het strijdlustige van de Nederlanders terug.

 11. Onlangs Chalet Bergrust bij de Sint-Pieter Maastricht bezocht…
  …Nou ja, bezocht…
  Daar is het al zover. Om wat te eten+drinken op hun terras en binnen wordt er om een ‘gezondheidscheck’ gevraagd.
  Snotapen die duidelijk geen enkel benul meer hebben van WOII (net als die, die zogenaamd ‘ontdempt’ willen worden) en die zich bevoegd wanen om je een gezondheidscheck te gaan afnemen.
  Voor een gezondheidscheck ga je naar de arts.
  Dit is wel heel bizar.

  Beter deze zaken te gaan boycotten.

 12. Een modern avondje uit.

  Ik ga gezellig een avondje stappen met mijn vriend Jan. We parkeren onze fietsen voor de kroeg. “Burglar” staat erop in groene neon letters. Alle kroegen zijn van het Amerikaanse Burglar: ze zien er van binnen allemaal hetzelfde uit en je kunt overal dezelfde drankjes en snacks krijgen.

  We moeten door het poortje, of we gevaccineerd zijn en geen strafblad hebben enzovoort.
  Bij mij wordt het lampje groen en gaat het poortje open. Vriend Jan mag er niet in. Verdomme, roept hij, zeker weer door een rood stoplicht gefietst. Ga jij er maar in, zegt hij tegen mij, ik mag een paar weken niet.

  Ik loop tussen de perspex schermen naar mijn hokje B-1-4, de route staat goed aangegeven.
  Op het toetsenbord kan ik mijn bestelling opgeven. Ik kan kiezen tussen 0,0% bier of alcoholvrije wijn; wit of rood. Ik kies voor bier. Verder neem ik nog een vega-worstje. Een synthetisch frietje erbij zou lekker zijn, maar ik krijg het niet omdat dan mijn maximaal aantal caloriëen wordt overschreden. Jammer. Ik toets mijn geboortedatum en mijn digicode in en het luikje in de muur schuift open: ik kan mijn consumpties pakken. Ik toast snel met de vrouw in de cabine naast mij en verorber mijn vega worstje met pils.

  Dan springt het licht op rood. Tijd om op te stappen en naar huis te gaan. Het was weer erg gezellig.

  • Zo gaat de nieuwe wereld er dus uit zien .
   Wat ben ik blij dat ik van 1957 ben en zo heerlijk in vrijheid heb kunnen leven .
   Ook nu blijf ik leven in vrijheid want ik laat me Niet vaccineren ook al val ik in een zgn risico groep omdat ik chronische Q koorts heb .

   • @Maria peters. Ik ben van 1948 en heb de naoorlogse armoede nog meegemaakt. Daarna de enorme welstand (zeker na de gasvondsten) en vrijheid. Maar in deze rijpe vrucht moet al het zaad van de verrotting hebben gezeten want de vrijheid werd al snel bedreigd omdat het bijna verboden was om niet links-progressief te zijn en de welstand werd met grote scheppen naar Brussel gebracht of opgemaakt aan miljoenen immigranten waardoor de woningmarkt, de zorg en het sociale vangnet nu aan het bezwijken zijn.
    Media, onderwijs en kunst werden steeds meer propagandamiddelen, rechtspraak werd een uitvoerend orgaan van de overheid, democratie is een dode letter geworden. Volksvertegenwoordigers werden partijvertegenwoordigers en kartelvertegenwoordigers die, als ze braaf meedoen, beloond worden met een mooi regentenbaantje.
    De hele samenleving lijkt op weg naar een feodaal systeem. Het woord “intensieve menshouderij” wordt misschien een correcte beschrijving.

    Ik ben blij dat ik het niet meer hoef mee te maken.

 13. Wat als al die zelfverklaarde “rebellen” gewoon dienst geweigerd hadden?
  Besloten hadden geen onderdeel van de militaire machine te worden?
  Principes hadden en daar naar gehandeld zouden hebben?
  Jan de Rebel in dit artikel komt op mij over als iemand die een foto van een QR code maakt om die vervolgens te tonen aan de portier om stiekem toch binnen te komen.
  Heel stout allemaal, maar desalniettemin wel onderdeel van de machine!

  • Ja kan ik me voorstellen.
   Maar ik was toen 18 of zo en geen 57.
   Dus ik denk wel dat je een punt hebt.
   Ik zit nu een stukje principieler in de wedstrijd.
   Anders zou ik het wel slimmer aanpakken en me niet continu bij iedere dienst en ieder ministerie in de kijkert spelen.
   Maar dank voor je kritische blik hoor.

   • Het zij je vergeven, Jan 🙂
    Behoor niet tot de applausmachine al hier, maar waardeer je stukken doorgaans in stilte en plaats incidenteel een kritische noot.
    Troost je met de gedachte dat velen van de dienstweigeraars van jouw generatie anno 2021 keurig geprikt achter de macht aanlopen, dan wel er deel van uitmaken…..
    Aan het eind van rit maakt het allemaal geen flikker uit.
    Ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid en het najagen van wind…….

    • Als ik heel eerlijk ben, was ik dolblij dat ik mijn rijbewijs mocht halen in dienst. Dat het daarna een soort geestelijke woestijn zou zijn, daarvan had ik geen idee. Wel een keer een NATO colonne van 10 km aangevoerd vanuit Duitsland. Dat was wel cool.

     • Dan heb je waarschijnlijk ook in Venlo gezeten?
      Ik ben daar ook 2 weken geweest, totdat er op een dag een boek verdween dat ik overdag onder m’n kussen bewaarde.
      Het was een maatschappijkritisch boek in de tijd dat Links nog dominant was op dat vlak. Titel en auteur weet ik niet meer, maar het ging over het militair-industrieel complex.
      Deed melding van vermissing bij de pelotonscommandant en daar werd mij verteld dat ik het op kon halen bij de kapitein.
      Ik naar de kapitein en die wilde met mij het gesprek aan gaan over het bewuste boek.
      Heb m’n (bibliotheek)boek van z’n bureau gepakt, gezegd dat dit m’n laatste dag was en onmiddellijk rechtsomkeert gemaakt.
      Omgekleed, aansluitend de trein gepakt en naar huis gegaan.
      Hoop gedoe mee gekregen, maar ik heb geen dag meer gediend.
      Helaas zelf m’n rijlessen moeten betalen, maar wel een vormende episode in m’n leven en da’s onbetaalbaar 🙂

 14. Blerick… wat was dat kut.
  Ik weet nog precies hoe die Kapitein eruit zag. En die sergeant met een walrussnor en een plat limburgse rijinstructeur met een karpatenkop.

 15. Ik zie het zo, vergelijk Unmute maar ook politie met de Oekraïense collaborateur. De Oekraïense collaborateur was ook een jood maar kreeg een soort politiepakje aan, een knuppel in de hand gedrukt en mocht dan zijn eigen volk slaan. Verder droeg die ook een ster maar mocht van de nazi’s meehelpen..veel van die collaborateurs dachten…als ik maar hard genoeg mijn eigen volk sla laat de SS mij wel met rust. De nazi’s lachten ze gewoon uit en wisten……

  Zodra we alle joden in Kiev, Charkov of Odessa hebben vermoord schieten we die collaborateurs af….

  Verbaas me altijd weer..dat mensen sneller dan het licht en met een zoethoudertje een fout regime helpen.
  Niks geleerd van de geschiedenis….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *