Internet blackouts, tekorten, noodsituaties. Hoe bereid je je voor op de aanstormende rode truck?

Het is alweer bijna vergeten in de mêlee van de nieuwe dag, maar de massale uitval van internetdiensten gisteren, zit me helemaal niet lekker. 

Dit ging veel verder dan de servers van Zuckerberg en zijn vette dochters Whatsapp en Instagram. 

Dit gebbetje raakte ook banken en overheidsinstellingen. Onder anderen DigiD in Nederland.

Natuurlijk was het hilarisch dat de steppende quinoavreters van Facebook niet eens hun eigen spiegelpaleis in konden komen, omdat de pasjes op hetzelfde systeem draaiden, maar het was tegelijkertijd ook beangstigend. 

Wat is er allemaal nog meer gekoppeld en kwetsbaar als delen van het internet uitvallen? De beademing van je oma? Het gaspedaal van je Tesla? Kernreactoren? Luchtafweersystemen?

“Experts” staan voor een raadsel hoe dit kon gebeuren. En dat is maakt het alleen maar enger. Zeker als je beseft dat werkelijk alles tegenwoordig is gekoppeld aan hetzelfde netwerk waar gisteren nonchalant een enorme hap uit werd genomen. 

Van tankstation tot ziekenhuis. Van melkfabriek tot nooddienst. Banken, verzekeraars, telefoonbedrijven, alles hangt aan hetzelfde dunne draadje. Maar wie is de giftige spin die zo nonchalant het hele web vernielt?

Wat mij betreft ruiken de gebeurtenissen van gisteren iets te veel naar een generale repetitie in de stijl van Event 201.

Een volgende Stufe in de opmaat naar de Great Reset. 

Maar of die actie van gisteren nu een Kriegsspiel van aspirant Reichsführer Schwab was, die de gebeurtenissen van gisteren pontificaal voorspelde -zoals de mensen uit zijn club alles voorspellen wat ze met ons uit gaan vreten- een actie van whitehat hackers of een daad van cynische blackhats op zoek naar data om mensen mee af te persen, het doet er eigenlijk niet toe. 

Wij, de normale mensen, die met zijn allen aan dit zijden kabeltje hangen, zijn hoe dan ook het bokje als het systeem plotseling instort of omver wordt geduwd.

En het enige dat wij kunnen doen is ons zo goed mogelijk voorbereiden om het volgende bedrijf in dit duivelse theater te overleven. 

Ik zal heel kort opschrijven wat ik, op basis van gezond verstand, kan bedenken. 

De grap is dat het meeste dat je echt nodig hebt, maar heel weinig kost. En als de storm over waait kun je altijd je eigen voorraden verkleinen door ze op te eten of te gebruiken.

En ik nodig jullie graag uit om in de comments, jullie inzichten en tips te delen. 

Haal voor een maand eten in huis. Lang houdbaar. Koffie, bonen, meel, chocolade en rijst. Pindakaas en honing. 

Koop een vriezer. Of twee als je er plaats hebt en vul deze met hoog calorisch voedsel zoals vlees.  

Heb je een baby? Zorg voor melkpoeder en luiers.  

Zoek uit of er ergens in je buurt schoon water stroomt. 

Vul sowieso een paar jerrycans met drinkwater.

Zorg dat je auto altijd is afgetankt en goed is onderhouden.

Haal veel kaarsen, lucifers en haardhout in huis. 

Zorg voor voldoende medicijnen, vitamines en verband. 

Als je bang bent voor ADE, verdiep je dan in de vele natuurgeneeswijzen die rondgaan op internet. Baat het niet dan schaadt het niet. 

Regel alcohol, tandpasta, vrouwenspullen en zeep.

Begin zo snel mogelijk met een moestuin. Dat kan al op je vensterbank. 

Bewaar boeken, LP’s en DVD’s. Gooi oude recorders en spelers niet weg. 

Zorg voor voldoende warme kleren en wasmiddel.

Zorg dat je elkaar weet te vinden buiten de grote sociale media systemen. Gettr en Gab zijn onafhankelijk en zouden kunnen blijven staan.

Regel een oude Nokia vol nummers. Maar noteer ook weer belangrijke gegevens op papier.

Regel schoolboeken voor je kinderen en een Bijbel ( ja, lach maar).

Regel oude werktuigen. Zagen, multi-tool, hamers, schroevendraaiers. En een hengel.

Zorg voor een generator of koppel een batterijsysteem aan je zonnepanelen. 

Neem een grote hond. Of twee. 

Zorg dat je zelf in optimale conditie bent. 

Oh, en laat het WC papier maar zitten.

Zo nou jullie!  

Ik ben even boodschappen doen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

54 Comments

 1. Ruben van der Stroom

  5 October 2021 at 11:09

  Misschien wat cash geld ?

 2. een hacker is een hacker het onderscheid tussen black en white is fictief. Maar een beetje preppen,daar ben ik het helemaal mee eens. Wellicht moeten we internet maar eens een maand uitzetten en systeem controle door de overheid dwarsbomen. Stekker eruit. Veel gezonder voor de vrije geest.

 3. Zou heel vaak op dat hartje onder dit stuk willen klikken, maar het schiet niet op, bij de tweede klik, gaat de eerste al weer weg.
  Al terug van de boodschappen?
  Goed stuk! Waar en nuttig!

 4. Een waterzuivering apparaat, regenton en een radio op zonne-energie. En eventueel briketten voor de BBQ, gist en houdbare melk.Droge gist is in de vriezer lang houdbaar.

 5. Wij maken ons behalve over internet, ook zorgen over de stroomvoorziening. Zonder internet kan ik leven, zonder stroom niet.
  Heb je je ooit gerealiseerd hoe ontzettend afhankelijk we zijn van elektriciteit voor alles, maar dan ook echt alles in ons leven? Zonder stroom geen warmte, geen koelkast/vriezer, geen water uit de kraan, geen licht, geen vervoer, geen geld of betalingen, geen telefoon, geen computer, niets.

  Koop een los zonnepaneel, sluit er een goede zware dieplader batterij op aan voor noodstroom. Of om je telefoon mee op te laden. Hoewel die het waarschijnlijk ook niet meer zal doen als de stroom en/of internet massaal uitvalt.

  Koop een aggregaat. Plus bijbehorende brandstof. Benzine is in van die metalen legerjerrycans zeer langdurig houdbaar. Misschien een kookapparaat op benzine erbij.
  Een allesbrander met (flexibele) schoorsteenbuizen (voor door het bovenlichtje van je woonkamer. Om je woonkamer warm te houden.)

  Koop een waterzuiveringsapparaatje. Voor een paar tientjes heb je al een heel simpel maar extreem effectief exemplaar (zoek op Sawyer Mini Filter).| Schaf een regenton aan en vang (redelijk schoon) water op.

  Voor communicatie een portofoon voor de 2 meter band. Er zijn al groepen mensen die daarmee experimenteren om zonder internet contact te houden.
  Of, voor verder bereik, een 27 mc bakkie met een antenne op je dak.

  Kijk in de buurt waar je bij de boer groenten, fruit, vlees,eieren en zuivel kunt kopen. Want vriezers vol spul is leuk, maar als de stroom uitvalt, heb je daar ook niets meer aan.
  Vul je voorraadkast goed. Groenten, fruit, dierlijke eiwitten, koolhydraten.
  Jan geeft al een voorzet.

  Wil ik graag een aanvulling op geven: dierlijke eiwitten zijn ook in blik en gedroogd te koop (denk aan tonijn, corned beef, gehaktballetjes in satésaus, etc.). Gedroogd fruit en fruit in blik. Groenten in blik, pot en pak. Pasta, rijst, meel. En vergeet ook de smaakmakers niet: ketchup, ketjap, gedroogde kruiden, sambal, etc. Olie en/of ghee in blik om te bakken.
  Met meel, zout, water en gist kan je zelf brood bakken.
  Vergeet de zoetekauwen niet: suiker, limonadesiroop, chocolade (of cacaopoeder), vlaaivulling in blik.

  Elke keer dat je boodschappen gaat doen kan je wat extra meenemen, voor in je voorraadkast. Loop de schappen met conserven en potten eens langs en kijk wat je aanspreekt. Check de THT-datum hoe lang houdbaar. Hoewel zeker blikspul veel langer houdbaar is dan dat.

  Als laatste: vergeet ook de je huisdieren niet! Voer, kooivulling, anti-vlo, medicatie, etc.

  Oh, en denk vast na over ruilmateriaal: sigaretten, sterke drank, koffie, chocolade, contant geld, goud, zilver, verzin het maar.

  En nu maar hopen dat het allemaal niet nodig zal zijn.

 6. John van Mokum

  5 October 2021 at 12:05

  27mc zender/ontvanger + antenne
  Aggregaat
  Brandstof
  Hout / houtkachel
  Diepvries/Diepvries producten
  Satteliet schotel + Ontvanger
  Drank, water, oploskoffie / thee
  Butaangas (fornuis) brander
  Huisdierproducten
  Vishengels
  Touw en andere gereedschappen
  Zonnenpaneeltjes
  Kippen en een Haan
  Kruiden
  Zaden (gewassen kweken)
  Meel / Bloem / peper / zout etc..
  Norit, Paracetamol
  Geweer
  Bijen
  Batterijen
  Grote EHBO kit

 7. Opeens komen de beelden in mijn gedachten….
  Afghanistan toch? Vliegtuigen waar echt mensen onder hingen.
  Minder over gehoord, als over de galg van afgelopen zondag.

 8. Misschien hier eens kijken?
  https://www.noodzaken.nl/

 9. Yvonne Sanders

  5 October 2021 at 12:39

  sigaretten en alcohol. Als ruilmiddel

 10. Nieuwe Geluid

  5 October 2021 at 12:51

  CASH geld (ongeveer een maandinkomen)! Maar gebruik het ook overal waar je kunt, en zorg dat je maandbuffer wel op peil blijft.

  Ik heb een flinke ton met water staan (voor normaal water gebruik), aangevuld met voorraad mineraal water als drinkwater. Er schijnen ook hele handige waterzuiveringsdingetjes te zijn, voor als er min of meer acceptabel water in de buurt is, zodat je dat nog wel kunt zuiveren.

  Gasflessen (van die campingdingen en/of grotere flessen om aan te sluiten op gasfornuis)

  Campingkacheltje met bijbehorende gasfles(sen) die geheel zonder electriciteit werkt.

  Jerrycan(s) met brandstof voor je voertuig

  In het algemeen heb ik van alles wat ik regelmatig gebruik al een buffervoorraadje en daarnaast kijk ik dat ik alles wat op electriciteit werkt, ook een alternatief heb dat niet op electriciteit werkt.

  Door de dingen te doen die Jan al in zijn stuk schrijft, aangevuld met mijn tips en die van anderen in de comments, is iedereen die zich op deze manier vrij eenvoudig heeft voorbereid, echt 1000x beter af dan de gehypnotiseerden die zich volledig in naïviteit veilig wanen van elk onheil.

   • Gasfornuis moet wel omgebouwd worden als je op gasflessen gaat koken. Ik heb schapenvachten tegen de koude, 2 enorme regentonnen, indien huisdieren voorraad voer, afdek zeil, houten planken en veel spijkers, gereedschap en iets om je te verdedigen, gefermenteerd en gedroogd voedsel…

 11. Beste Jan,
  Jouw doorwrochte schrijfsels volg ik al enige tijd. Mijn grote waardering daarvoor!
  Jouw hier vermelde adviezen zijn voor ons ‘gefundenes fressen’!
  De moestuin is er al 20 jaar, de voorraad en extra vriezers sedert de ‘bijna mondiale’ crisis van 2008/2009. De crisis waar ook de oorsprong ligt van de huidige ‘beleidslijn’.
  Veel is voorspelbaar als je al 40 jaar de monetaire en macro-economische ontwikkelingen volgt. Mij heeft verbaasd dat het na de schuldencrisis nog zo lang heeft voort geëtterd. Men had de tijd kennelijk nodig om verder voor te bereiden….
  Wat feiten betreft, bedenk het volgende:
  1) In internationele en nationale commissies is de politiek ‘inteelt’ enorm! Onderlinge afhankelijkheid of onwelgevallige kennis van elkaars handelen zorgt voor ‘keurige ja-knikkers’. Enige bedenking of kritiek is ontslag , zoals recent weer bewezen!
  2) De term nepniews en fakenews ontstond via internet eind 2014 en werd binnen een paar maanden breed geventileerd en en gepromoot en wordt nu inmiddels voor van alles en nog wat gebruikt om onwelgevallig nieuws te framen.
  3) Het financiele stelsel is stuk! Al het via de ECB nieuw gecreërde geld – opzich al een economische noviteit- zou voldoen om elk EU-gezin te voorzien van € 15.500 per inwoner ofwel van € 62.000 per ‘normaal’ gezin van 4 personen. (situatie begin 2021)
  Wijs maar aan welk gezin dit in die jaren heeft ontvangen. De schuld op de ECB balans, ruim € 7.000 miljard, blijft staan. De burger zal opgelegd krijgen om dat te compenseren via zijn bankrekening en/of eigen huis. (You’ll own nothing’)
  3) het verwijderen van onwelgevallig nieuws op internet ontdekte ik voor het eerst vlak na de val van de twin-towers. Inmiddels is men al weer gewend aan het steeds verdwijnen van accounts, websites en berichten! Feitelijke repressie van meningen dus
  4) Demonstraties volgens een vaste route of op een aangewezen veldje zijn in feite dezelfde ‘volgzaamheid’ als de prik. Hoewel niet direct levensbedreigend (als de ME zich enigszins inhoudt en geen instructies heeft gekregen om er vol in te slaan) , dit in tegenstelling tot de genetisch gemanipuleerde ‘prik wat men het MRNA-vaccin noemt. En wat wel vele levens bedreigd.
  5) De fall-out van internet is een veel voorkomende maatregel! Elk volk wat in een beetje opstand gaat ziet als eerste maatregel dat internet geblokkeerd wordt. Denk aan de landen waar de zgn. Arabische lente ontstond.
  Het gaat ons dus ook gebeuren zodra de demonstraties omslaan in meer ‘gevaarlijke’ varianten. Het wordt getest, evenals de werkzaamheid van bankpasjes, de voortdurend gepromote afname van cash-betalingen en dus de toename van afhankelijkheid van de burger. Wie dit niet ziet, zal straks worden geconfronteerd!
  6) De volgzame naïeve gebrainwashte -van pasjes en internet- afhankelijke burger zal dan omslaan naar agressieve jagers. Aangezet tot de beeldvorming dat de ‘wappies’ de veroorzakers zijn. De psychologische Pavlov-achtige mindfuck van de verwende doornee-burger is inmiddels qua reactie en volgzaamheid ook uitgebreid getest.
  De bewezen leugenachtige overheid wordt door de aangejaagde angstgevoelens in het Covid-scenario moeiteloos geloofd door een groot deel van de burgers ongeacht de mate van intelligentie.
  7) Dat wat men ten onrechte de elite noemt is een relatief klein gezelschap met ofwel teveel macht maar vooral teveel geld. Een multi-miljardair heeft niets meer aan geld en zoekt andere behoeften, (macht-zeggenschap-ego-aanzien). De voorbeelden zijn zo zichtbaar.
  Invloed wordt gekocht, evenals hun eigen pr via de media. “wie bepaalt, bepaalt””wiens brood men eet, wiens taal men spreekt”.
  8) via de zgn. foundations, wat op zich gewoon begon als slim fiscaal vehikel, gaan vele geldstromen naar de koepels van de media-kartels en naar universiteiten. Ook wetenschap wordt meer en meer selectief en beïnvloed door de financiers van de studies. De spreekbuizen/deskundigen bij de praatprogramma’s zijn na enig onderzoek te koppelen aan eigen winstbejag ofwel aan hun eigen patenten ofwel aan hun eigen laboratoria, waar toevallig veel testen moeten worden onderzocht!
  De externe geldstromen bij academisch ziekenhuizen zijn groot en toenemend. Kijk de jaardocumenten eens na!
  9) Zelf heb ik nog nooit gedemonstreerd en voel me eigenlijk te laf om me breed te uiten, ook ter bescherming van mijn kinderen, die volledig afhankelijk zijn van het huidige systeem! Laat ze nog maar even het leven vieren, zo het komt is mijn adagium.
  De Covid-hype valt trouwens ook niet te bespreken!
  Ik heb er veel moeite mee om me NIET te uiten.
  Als ze mijn kennis accepteren kunnen ze met hun integere karakter hun beroep in de zorgsector feitelijk niet meer uitoefenen. Als ze mijn kennis niet accepteren ligt er een potentiële breuk in het verschiet! Het door overheden aangejaagde polarisatie-scenario werkt dus en beperkt in ieder geval mij om me volmondig te uiten.
  Ik ben er van overtuigd, dat tegen de al jaren globaal voorbereide ontwikkelingen en promotie van zgn wereldwijde problemen geen afdoende weerstand mogelijk is.
  En daarmee ben ik dan ook cynisch t.a.v. de naar mijn mening uiterst donkere toekomst.
  Sorry, sorry daarvoor!

 12. Bastiaan Remkes

  5 October 2021 at 13:22

  Voor mensen aan zee: een watermaker. In ieder geval zoveel water dat je voldoende tijd hebt om water te zoeken, op te vangen of te maken uit zout water. Veertien dagen ik 5 liter per dag x n personen = 70n liter per persoon voor twee weken.

  In plaats van of naast een generator… zonnepanelen… wat als het water- en electriciteitsbedrijf ook op dezelfde computersystemen zijn aangesloten? Of gewoon niet meer aangaan?

  Je kan maar voorbereid zijn.

  • Bastiaan!!! Ik wil je post niet verwijderen, maar ajb vul aan dat je een vergunning nodig hebt voor vuurwapens, anders staan ze morgen aan mijn deur.

   • correctie. ik heb zelf je post geedit. Dat kon echt niet. Als je wilt dat ik in de gevangenis verdwijn, moet je zoiets schrijven.

  • Bastiaan Remkes

   6 October 2021 at 18:24

   Het is ook geen oproep om de wapens op te nemen. Maar ik snap wat je bedoelt: voor vuurwapenbezit en -gebruik heb je in Nederland een vergunning nodig. Je mag niet zomaar met een vuurwapen rondlopen of schieten.

   Naar ik begrepen heb mag de wetgevende macht wel zomaar mensen inspuiten met experimentele middelen, opsluiten in huis, hun het leven moeilijk tot onmogelijk maken, aan allerlei nevenschades helpen en de uitvoerende macht op hun dak sturen als iets hun niet zint ondanks dat er zoiets bestaat als menslievendheid, voorzorgprincipe, voor het volk, Vadertje Staat en een Neurenberg Code.

 13. Naast veel kaarsen heb ik ook 2 olielampen staan (stormlampen van Feuerhand. De goedkopere (Chinese!) lekken als ze niet horizontaal staan of hangen. Een paar flessen lampenolie, maar gewone petrolium is goedkoper, hoewel daar een geurtje aan zit. Maar liever een geurtje dan in het donker zitten. Daarnaast heb ik altijd een rugzak in de kast staan met een tentje, matras, slaapzak en kook- en eetgerei. Verder een goed mes met zaagrand en een blok magnesium (dacht ik, of een ander metaal). Daar schraap je schilfers af met een mes en met een vonk ontbranden die schilfers. Verder een doosje met vislijn en haakjes, een kompas en nog wat overlevingsspul. Hopelijk zal ik het nooit nodig hebben, maar ik weet dat in het leven niets zeker is, dus beter mee verlegen dan om verlegen.

  Verder denk ik eraan om een goede katapult te kopen of een kleine handkruisboog. Ik ben tegen geweld maar als de nood aan de man komt zouden mensen uit wanhoop wel eens gekke dingen kunnen gaan doen.

  In Nederland is geen gebrek aan water, maar waterzuiveringspillen zouden van pas kunnen komen, of anders een koolstoffilter.

  Anyway: ideeën genoeg. Zout is overigens ook een goed ruilmiddel. Is nu nog goedkoop. De Romeinen betaalden niet voor niets hun soldaten in zout (=> soldij, salaris)

 14. Sigrid Oosterbeek

  5 October 2021 at 13:32

  Een ding is zeker we gaan een rare en enge tijd tegemoet, ik heb medelijden met de jeugd die zullen niet zo vrij en vrolijk kunnen leven zoals wij deden.Ik lees nu het boek 1984 en we gaan aardig die kant op.

 15. Petroleum is een goedkope brandstof. Wie herinnert zich nog de geëmailleerde petroleumstelletjes waar oma het eten op warm hield? Met zo’n kijkglaasje voorin en een knop om de vlam te regelen. Zet daar een aardewerken bloempot omgekeerd op en je hebt een prima kacheltje.

 16. Ik geloof dat er een reactie van me is weggevallen. Ik schreef dat van de ouderwetse, geëmailleerde petroleumstelletjes prima kacheltjes te maken zijn door er een aardewerken bloempot omgekeerd bovenop te zetten. Petroleum lijkt me sowieso goed om in huis te hebben, zeker in de winter.

 17. Lees ik hier nu angst?
  Kom op, in de rimboe kun je sowieso niet aan veel van deze dingen kopen en die mensen overleven ook.
  Als het gebeurd zal het hoogstwaarschijnlijk Max 10 dagen duren, maar zelf denk ik maar 3.
  Nou zoveel voedsel hebben de meesten wel in huis.
  Backing soda is wel een handig middel, het kan voor veel dingen gebruikt worden. En een paar dobbelstenen en een spel kaarten.
  Kunnen de meeste mensen hun huisgenoten weer eens leren kennen, die zijn soms best wel leuk.
  Succes iedereen xxx

 18. Koop of maak een pijl en boog
  want dan ben je onafhankelijk, je kan altijd zelf pijlen maken
  (duiven zijn namelijk ook te eten)
  Katapulten zijn ook handig maar elastiek heeft geen lang leven
  een goede wandelstok eentje die tegen stoten kan
  en gereedschap, messen en zagen

  want je kan wel leuk spullen opslaan, maar je moet ze ook
  kunnen verdedigen

 19. Dit was niet eng. Dit was een al heel lang bekende zwakke plek in de huidige infrastructuur en vroeg of laat zou dit misbruikt worden.

 20. Paar dingen die ik in de gauwigheid meende nog niet tegen te zijn gekomen: spiritusbrander. En goede fiets/fietsen. Stevige, met alleen een terugtraprem. Kan zo min mogelijk aan stuk gaan en zijn het makkelijkst zelf te repareren.

 21. Ik wil morgen, met pen en papier erbij, al deze reacties nog eens doornemen!

 22. De afgelopen 3 maanden hebben wij op het platteland in Hongarije doorgebracht. De mensen vinden internet “soms handig” maar betalen de rekeningen liever cash op het postkantoor. De meeste mensen hebben een waterput..Als het warm is, dompelpomp erin voor de tuin of buitendouche.Voor een paar forinten weet je of het drinkbaar is. Heel veel fruitbomen. Van het fruit wordt jam gemaakt en het fruit wat ervan afvalt wordt in een grote ton gedaan en palinka van gemaakt. Rookkasten waar ze worst in roken en daarna (geen koelkast nodig) te drogen hangen. Konijnen houden ze om op te eten, groenten om in te maken (wederom geen koelkast nodig). Mais in de tuin om zelf te eten en aan de kippen te voeren. Ze kennen vaak iemand die een perceel bos heeft waar ze hout van kunnen kopen. Druiven in de tuin zorgt voor fruit, sap en wijn. Gasflessen worden aan huis verkocht enz. enz. Ik wil hier eigenlijk mee zeggen: we zullen terug in de tijd moeten, en “als westerlingen” weer creatief worden. Het leven van daar halen we een beetje naar hier, of in barre tijden verplaatsen we ons leven naar daar.

 23. Vooralsnog verblijven we er een paar maanden per jaar, maar de hang om daar te blijven wordt steeds groter!

 24. Zaterdagmorgens 9.00 als afspreekpunt bij de bibliotheken, zag ik in de VS voorbijkomen als tinternet t niet meer doet
  geen slecht idee

 25. Lekker ouwehoeren zonder netwerk en zonder luistervinken.
  Meshtastic.
  DIY solderen maar ook ready to go te bestellen voor een paar tientjes per device in de krochten vh net.

  https://youtu.be/TY6m6fS8bxU

 26. Jan, misschien vind je de ‘Ting Pang movement’ oftewel ‘Lying flat’ in China wel interessant. Het gaat niet om overleven op de manier waarop jij beschrijft, maar wel over hoe mensen niet of minimaal meedoen met de maatschappij. Ook dat is een manier van overleven. Voor China is lying flat zand in de machine.

  Hier bijvoorbeeld meer: https://www.youtube.com/watch?v=0sot1xypiB8
  Er zijn meerdere video’s op het internet hierover.

 27. Er valt veel te zeggen over de consequenties van een massale en langdurige uitval van de kritieke infrastructuur en wat je kunt doen om je voor te bereiden. Mijn boek Elementary Survival Medicine gaat daarover. Christo Motz

 28. Pinda’s, zaden voor moestuin, veel batterijen, camping lampjes, vitaminepillen, bonen, kaarsen, petroleum kacheltje, terracotta pot, voor verwarming met kaarsen, thermoondergoed, schapenvellen, dierenvoer, regenton, elektrische dekens(voor als stroom niet uitvalt maar wel gas)

 29. We wonen al een tijdje in Portugal en dit is denk ik het land dat de grootste teleurstelling voor veel tirannievluchtelingen zal worden. Portugal is Europa alleen zijn er minder hoogopgeleiden zodat je overlevingskansen vergroot worden. Simpelweg omdat mensen hier nog weten hoe je een kip moet slachten en tomaten hoort te verbouwen. Tegelijkertijd wordt ons nieuwe land gegeseld door de terreur van marxisten en zelfs die-hard communisten; iedereen arm is lijkt het grootste goed.
  Wij hebben een klein zelfstandig stukje grond waar we zelfstandig kunnen opereren. Off-grid, met een vriezer, een generator (en altijd minsten 100 liter Euro95), een pantry met een jaarvoorraad aan eten, groente en de kippen komen in februari. Want je wilt geen eindejaarskuikens, die leggen niet hebben we geleerd van de mensen hier die het kunnen weten. Twee honden ook, zoals Jan al voorstelde. In de voortijlende ellende van marginalisering van alles dat belangrijk is, de vernietiging van het gezond verstand, de uitholling van onze basis op alle fronten, zou ik iedereen een dringend advies willen geven. Kom eerst tot jezelf voor je je spullen pakt en ergens anders verder gaat. We leven allemaal onder hetzelfde firmament waar kwade krachten de dienst uit maken. Maak keuzes op basis van je competenties en erken je zwaktes. Een voorraadkast aanleggen is gemakkelijk, je voorraadkast aanleggen met je eigen oogsten is een heel ander verhaal. Kies niet voor een kettingzaag van Parkside als je wilt overleven, maar investeer in een Stihl of Husqvarna.

 30. Hier kan je ook veel vinden… alles dat hier staat zal ik daar ook op zetten.
  We moeten elkaar opzoeken.

  https://parallelle-economie.community/platform/groepen/noodvoorraad-en-voorbereidingen/forum/noodvoorraad-en-voorbereidingen/

 31. Nog wat aanvullingen op wat ik boven zoal las:

  – koop wat bruinkoolbriketten, die gaan lang mee
  – koop een zak rijst van veel voor de buren die dit niet zien aankomen
  – koop een goede borrel (of een andere versnapering voor jezelf)
  – en misschien klinkt dit stom, onnodig of wellicht when shit hits the fan onmogelijk, maar ik heb flessen wijn, nootjes en ingeblikte olijven gekocht voor een avond samen met mijn wakkere vrienden (om de geest levend te houden)
  – zout, azijn, suiker (eten bewaren)
  – koop genoeg supplementen (ook ivm inflatie rekening houden).
  – koop zaden van planten waarvan je de zaden ook weer kunt gebruiken, liefst biologisch. Ik heb al zoveel eten gehaald uit een moestuin van 1 bij 1m.
  – zorg dat je offline informatie hebt over hoe de dingen vroeger gingen (of neem je schoonmoeder in huis ;-P (weet genoeg over natuurgeneeskunde, loop een rondje in je buurt wat, waar en wanneer groeit en leer over wildplukken).

  “It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *