Stop de fophef over privacy. The Elephant in the Room heet Schuilnaam Olifant.

Gewoonlijk hou ik me stil over mainstream fophef en zwakzinnig geleuter van normie kamerleden. Het is me saai, te doorzichtig, te dom; mensen die denken dat ze iets bereiken met gekwebbel en gepiepmuis, binnen een bestuurssysteem dat zo kapot, en diep corrupt is als het onze.

Maar nu er zoveel te doen is over de nieuwe cybersleepnetwet en de “verse afluisterplannen” van de AIVD en NCTV, die, oh jee, oh jee, de uitkomst van het referendum van 2018 te niet gaan doen; de fophef over die mysterieuze mevrouw Moussault, die over onze rechtstaat iets affreux wil zeggen, maar dat niet mag, omdat het haar op 15 jaar gevang zou komen te staan, moet ik toch even in mijn met curare, gedoopte pen klimmen.

Want, hoewel net zo goed bedoeld als een labrador die tegen je nieuwe witte broek opspringt, is deze commotie ronduit schadelijk. Het veronderstelt immers dat we, hier in Nederland, nog een rudiment aan privacy hebben. Dat de persoonlijke levenssfeer iets is dat keurig bij wet geregeld wordt. En waar de zichzelf “cirkelzaag” noemende, lappenpoppetjes als Renske Leijten, nog invloed op denken te kunnen uitoefenen.

Dit is ronduit schadelijk, omdat het mensen in slaap sust.

Wake up call. We hebben allang geen privacy meer. 0

Ik, jij, volgens mij iedereen, wordt al vele vele jaren afgeluisterd en toegeloerd; misschien niet allemaal actief of door mensen, maar wel passief en door apparaten, waarbij alle informatie die we produceren of consumeren wordt opgeslagen.

Privacy bestaat al tijden niet meer. Je televisie op stand by, kijkt je kamer in. Je grasmaaier ziet of je in je blootje in de tuin ligt. De stofzuiger ziet wat Saskia Noort op de bank uitvreet met haar herdershond. Je telefoon en je laptop, ze zien en horen alles. Je moet je mobiel niet alleen uitzetten, maar ook de chip verwijderen, om niet ieder woord dat je zegt, iedere zucht, iedere ademhaling, geregistreerd en geanalyseerd, te hebben op Pentagon servers. En is er echt nog iemand zo dom om te denken dat Whatsapp of Facebook, Twitter, Linkedin, Google of Apple mailservers, vertrouwelijk met je mening en gegevens omspringen?

Je “Ring” deurbel, registreert wie er bij je aanbelt en wie er stilletjes aan je huisje voorbij loopt. Je lampen, je thermostaat, je smartmeter ze weten hoeveel energie en water je verbruikt en waaraan. Je bank ziet wat je koopt, je schulden, je investeringen en hoe arm je bent. je smartwatch ziet hoe gezond of lui je bent, je hartslag, je saturatie en hoe je slaapt. Je verzekeraars zien, hoe ziek je bent, hoe goed je autorijdt en hoe groot je neiging tot oplichting is.

Je Tesla? Laten we zeggen dat je die fijne bolide beter niet mee kunt nemen naar het frikandellenbos. En als je je bezoek geheim wil houden? Ieder navigatieapparaat, weet waar je naar toe gaat en hoe lang het duurt voor je huiswaarts keert naar moeder de vrouw.

Alles is aan elkaar gekoppeld. En Hugo weet waar je huis woont als je je niet hebt laten prikken.

Wel eens van Echelon gehoord? Google it. Maar gebruik een proxy.

De staat kent je beter dan jij jezelf kent. Niet alleen je karakter, je gesteldheid, maar ook je locatie, je vrienden en je humeur, je bloeddruk. Niet straks maar nu, op dit moment.

Nu, op dit moment weet de AIVD dat ik naar the Soldier and the Queen van Susan Vega luister. En Google weet via mijn Fitbit, hoe ontroerd ik ben. Nu.

Ze zien alles, ze horen alles. Ze weten alles. Leef ermee. Hou er in Godsnaam rekening mee.

Wees er van bewust dat je nooit alleen bent.

En verwacht niet dat de overheid en haar lakeien ineens netjes gaat vragen of het goed is dat zij je schaduwen.

We leven in de DDR, maar dan met 100% toezicht op 100% alles.

Stop je tenenkrommende naïviteit, Renske. Het is onverdraaglijk. Je pseudo rebelse gekwetter, dat je met lauwe lucht ontwikkelingen wil tegenhouden die jaren geleden zijn doorgevoerd en als een ongeneeslijke kanker in alle vezels van ons bestaan zijn voortgewoekerd.

Don’t be a sucker, expect the worst. Its probably worse. Much worse.

Oh ja. En dan was ik de bekentenis van Elon Musk, dat de US government, al je twitter DM’s kan inzien nog vergeten. Een detail in het grote geheel.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

6 Comments

 1. En de meerderheid heeft het nog steeds niet door, de slapende schapen.

 2. De AIVD; het enige onderdeel van de overheid dat WEL naar u luistert.

 3. En de totaalverdwazing is niet nieuw.

  Lees ook Mordechai Krispijn.

  https://mordechaikrispijn.nl/als-je-geschoren-wordt-hoef-je-niet-stil-te-zitten/

 4. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen:
  – Gebruik geen Chrome browser, leeg automatisch cookies en overig browserdata bij sluiten browser en gebruik een betaalde vpn. Geavanceerd: installeer uMatrix extensie in FireFox gebaseerde browser zoals Librewolf.
  – Trek het internet uit je tv, gebruik een linux-computer of Pi en sluit die aan.
  – Gebruik Linux, maar indien niet mogelijk; stel je privacy-instellingen in van je Windows/Apple, je zal zien dat er standaard met vrijwel alles wordt meegekeken.
  – Koop gewoon een Casio als je zo graag een digitaal horloge wilt. Heeft met nou echt help nodig bij het weten wanneer je een hoge hartslag hebt?
  – Minimaliseer smartphone gebruik, het zal je verbazen hoeveel tijd dat ding vreet.

 5. Hij is weer steengoed Jan. Wel jammer dat het waar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *