Waarom #UnMuteUs geen applaus verdient en Stef Bos wel.

Vandaag is het #UnMuteUs dag.

De historische dag dat de amusementsindustrie hun muizenvuistje opsteekt naar het Rijk.

Niet zo cynisch, Jan.

Natuurlijk is het goed dat artiesten, muziek industriëlen en DJ’s eindelijk in het geweer komen tegen de waanzin en de willekeur van deze zieke tijd.

Maar wederom lijkt het ze meer om de viooltjesgeur van hun eigen windjes te gaan, dan om de verpestende stinkstorm, waarin hun fans nu al anderhalf jaar rondtollen. Laat staan om het in mooie, scherpe liedjes vertalen van de marinade van stront waar wij en zij samen in gaar pruttelen.

Als je de posts leest van diepgekwetste skinny jeans troubadours en middenmoters uit de DWDD coterie, nep cowboys als Danny Vera en nep rebellen als JetRebel en geitenkop Michiel Veenstra gaat het weer en uitsluitend om mij mij mij: “geef mij, help mij, laat mij vrij.” Om hun eigen emotie en traantjes, hun eigen bankrekeningetjes en egotjes.

Cornald Maas zal straks wel voorop lopen, met een grote roze regenboogtrommel om ons belastinggeld in te laten storten, als afkopertje voor de camera’s.

Hun publiek, jou en mij? Ons zien ze niet eens staan. Ze kakken op ons vanaf het verheven podium dat ze in hun nuffige hoofden hebben gebouwd.

Nergens waren de afgelopen tijd woedende punk concerten. Niemand van deze culturele elite had schijt aan de regels. Niemand trad op tijdens manifestaties op het Museumplein. Het had zo’n opluchting kunnen geven. Niemand was er om de protesten te bezielen en mensen te ontroeren en kracht te geven.

Het gevoel dat er een paar helden zijn die zich samen met ons verzetten, zoals Eric Clapton eenzaam doet in Engeland. Het is er niet.

Velen van de mensen die vandaag gaan demonstreren, werkten zelfs zonder blikken of blozen mee aan het krankzinnige “testen voor toegang” van de afgelopen “summer of love”. En ook tijdens #UnmuteUs, mag je wel meelopen, maar swingen en dansen is streng verboten.

Als rot kersje op de poeptaart, koelde de baas van Lowlands zijn woede op de ongevaccineerden. Een culturele kopschopper pur sang.

Marianne Zwagerman schreef hier een geweldige column over, dus dat hoef ik niet meer te doen.

Een land in oorlog en crisis is nergens zonder culturele helden. Zo schreef ik eerder.

Hun nummers legden hele slagvelden stil, smolten de harten van generaals en zetten tirannen aan het denken. Bob Dylan, Creedence Clearwater Revival, Susanne Vega met het prachtige “The queen and the soldier, John Lee Hooker met zijn, i don’t want to go to Vietnam, Pink met Mister President. De lijst is eindeloos. Maar in Nederland is die lijst al jaren zo goed als uitgeveegd.

Armand is erg stil. Johnny de Selfkicker en Herman Brood. Allemaal dood.

Behalve Stef Bos, Jan Dulles, Duncan Stutterheim, Guido Weijers, Bert Heerink, Def P, Kafka, Lange Fransie en T’is je boy Jay, lopen alle fake rockertjes, keurig in het gelid van Hugo de Jonge en cynische poppenspelers als John de Mol.

Daarom zing ik uit volle borst, terwijl ik een bes mineur 7 aansla op mijn Fender Stratocaster: #UnmuteUs, in je broekje.”

Ik koop de single van Stef Bos wel.

Iemand moet het doen.

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Update: Inmiddels heb ik besloten om samen met mijn oude drummaatje een snoeiharde GBH style punkband op te richten dat zich aan (hun) God nog gebod gaat houden. Rammen op een gitaar is beter dan mekkeren vanaf de zijlijn.

En verder is de lijst van wakkere topmuzikanten zover aangegroeid, dat een uitzinnig festival van deplorables voor de hand ligt: Stef Bos, Jan Dulles, Duncan Stutterheim, Marga Bult, Tim Douwes, Bert Heerink, Def P, Kafka, Lange Fransie en T’is je boy Jay. Het wordt tijd om voor een alternatieve bak herrie! Lets Goooo!

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

39 Comments

 1. Met een glimlach en een verdrietig hart gelezen en zelfs voorgelezen. Geweldig beschreven weer Jan. Bedankt!

 2. Mooi hoor, die knalharde waarheid.

 3. Regelrechte knaller deze! Ben het hardvochtig met je eens. Laat die likkers lekker de rambam krijgen

 4. Lonneke van Baalen

  21 August 2021 at 09:32

  So true!

 5. Prachtig omschreven. Ik mis ook de metal bands met sociale kritiek. Ken wel een paar mooie nummers uit de jaren 80 van Queensryche (NM 156, Revolution Calling, I will remember, screaming in digital) die lijken te waarschuwen voor de NWO en transhumanisme, maar dat zijn allemaal nummers uit het verleden.

  • In de jaren ’80 had je ook ‘new-wave’ met acts van New Muzik en Rupert Hine met teksten die vooral nu actueel zijn.

 6. Weer heel mooi geschreven Jan, het is heel erg hoe egoïstisch veel mensen zijn geworden. In de evenementen branche geven ze geen fuck om de mensen, alleen maar om het geld.

 7. Mooi stuk, maar je vergeet 1 ding. Heb ik Zwagerman ook gezegd: wie zo’n lied maakt, wordt nergens gedraaid. Ook niet op twitter waar vooral de wat grotere accounts, ik zal nog geen namen noemen, nooit nergens op reageren, laat staan muziek delen. Er is weinig tot geen solidariteit in het prikverzet. En dus is zo’n lied kansloos. Veel werk zonder resultaat. Maar mocht jij dat anders zien of een oplossing hebben, bied ik mij aan om samen met jou zo’n lied te maken. Ik heb alles in huis, jij maakt prachtige teksten, dus zie het als een uitdaging.

 8. 👍👍👊🙌

 9. Jan, ik schreef in 2010 een liedje dat wel-haast geschreven te zijn voor deze tijd in de geschiedenis. Ik geef het al die jaren al gratis weg; Hope Comes In The Dark https://www.bitchute.com/video/L6Au92eP6D9z/

 10. Toppie weer Jan strak getikt kunnen ze voorbeeld aan nemen weinig Marlene Dietrich gehalte in NL

 11. Sigrid Oosterbeek

  21 August 2021 at 12:19

  Wat een geweldig stukje waarheid zet je hier weer neer.Bedankt..

 12. Hans Konneman

  21 August 2021 at 12:58

  Ralph De Jongh is ook een held.

  1t4 asrSapduoonsoguahsStuohms om a0sgr6:c1uceto3nSdr ·
  “Ik treed niet op als mensen mondkapjes moeten dragen en mijn concert niet bij mogen wonen zonder vaccinatie- of testbewijs. M’n hart en geweten kunnen dat niet met muziek verenigen. Het lijkt hier wel een openlucht gevangenis. We moeten voor de vrijheid blijven staan. Ook in deze tijd.
  Ralph de Jongh

 13. Helaas moet je vanavond voor Stef Bos ook je geen-snot-bewijs tonen voordat je naar binnen mag.

 14. Makkelijke tijden, scheppen makkelijke mensen…

 15. Goed dat je deze sector direct aanspreekt Jan! Ik ben benieuwd of ze reageren. De muzikale helden van mijn jeugd (Bob Dylan, Joop Fischer, Moustaki) houden zich stil voor zover ze nog in leven zijn. Eric Clapton is de enige van die generatie die zijn mond opendoet. Wat zou het helpen als de Stones, Dylan en Springsteen openlijk de Covid-pandemie tot hoax verklaren en weer gaan optreden zonder al die gekke voorwaarden die de overheden ons opleggen. Eeuwige roem hebben ze al en wereldwijd respect zou hen toevallen.

 16. Terecht opgemerkt – watjes.

  Als amateurmuzikant uit de lompe hoek hebben we wederom deze zomer in binnen en buitenland gewoon doorgebeukt op ‘tuinfeesten’, ‘bbq’s’ en ‘campings waarop de meeste mensen op de motorfiets aankomen rijden’. Net als in 2020.

  Erg gezellig en zo als vruuger: iedereen mikt paar knaken in de melkbus voor de geluidsman en het bandje en gas erop.
  Mis niks van de gereguleerde kutfestivalletjes.

 17. Mooi verhaal Jan. Armand is inderdaad erg stil want helaas ook al weer enkele jaren dood. Hij wordt node gemist en als ik van iemand zeker ben dat hij zich over de coronamaatregelen zou hebben uitgesproken dan is t bij hem. Gelukkig kunnen we nog luisteren naar toepasselijke nummers als “slaaf plantage werker” en “de nederlander is een meelzak”.
  Leuk ook dat je “the queen and the soldier” van suzanne vega noemt. Weet niet of t veel invloed heeft gehad maar hoe dan ook een heel mooi liedje.

 18. De bittere waarheid, Jan ! Niets aan toe te voegen! Het gaat als altijd over geld en brood en spelen ! Niet over muziek, cultuur en besef dat het leven uit meer bestaat dan geld verdienen, angst voor het onbekende en het vermaakt worden. Ben zelf mijn leven lang soms semi, soms professioneel muzikant en muziekproducent geweest, maar ik zal nooit ergens meer optreden waar sprake is van segregatie en discriminatie aan de deur omdat je niet ingespoten bent met een genetisch experiment zonder weerga !

 19. Gerrit Willem

  21 August 2021 at 22:05

  When the music’s over- the doors met de door merg en been gaande schreeuw van jim morrison: We want the world and we want it NOW!!!!!

 20. Martin de Bes

  22 August 2021 at 09:15

  Jan Dulles is ook wakker….

 21. Ze zijn er wel, maar worden niet gehoord, want ze zijn ‘geen grote naam’. Maar juist dit soort zangers zijn de Armands van deze tijd.

  https://youtu.be/qtSEfgauGuw

 22. Jan, ik weet niet wie je bent, maar bedankt dat je zegt wat je denkt.
  Inmiddels tien jaar weg uit Nederland, maar moet altijd lachen om Nederlandse ‘protesten’. Een stalinistisch knikje voor de – vooraf in drievoud aangevraagde – demonstraties. Hier kunnen we vrij kort over zijn: een demonstratie tegen de autoriteit, die goedkeuring vraagt aan diezelfde autoriteit, is geen demonstratie.

  Voor iedereen die wel in Nederland woont, en zich graag wil uiten, maar bang is voor de gevolgen, voor wat andere van ze denken en voor wat ze mogelijk verliezen, realiseer je ook dat de kost van protest groter wordt, naarmate de vrijheid krimt. Het terrein dat nu zonder slag of stoot wordt weggegeven, creëert een nieuw norm, waarvoor je straks moet vechten.

  Misschien (hopelijk) loopt het allemaal wel los en waait het over, maar hoeveel plekken zijn er waar protest al zolang beantwoord wordt met geweld, dat mensen het, begrijpelijk, niet meer durven? Wat zouden die mensen geven om te wonen in een land als Nederland, waar in de kosten van protest (nu nog) voornamelijk bestaan uit peer-pressure, wappie of complotdenker worden genoemd? Verdedig deze vrijheid, nu die nog relatief goedkoop is!

  https://t.me/samenvoornederland

 23. Nieuwe Geluid

  22 August 2021 at 18:17

  Grandioos idee om al deze toppers samen te brengen in 1 knallend festival van verzetsmuziek! Misschien Etic Clapton ook uitnodigen 😉

 24. Gert Vis van Heemst

  22 August 2021 at 19:13

  En op alle grote demonstraties in Nederland zijn steeds weer de Ukes for Freedom rond Wijnand Schippers, met in hun midden niemand minder dan Ron Baggerman en de wereldberoemde percussionist Nippy Noya.

 25. Wat doet het toch iedere keer goed wanneer iemand de moed heeft de waarheid te zeggen.

 26. Het begint ze te knijpen in hun beurs, daarom beginnen ze nu te klagen. Een jaar lang heb je niets van die verwende yuppen gehoord en bovendien werken ze mee aan een testmaatschappij. Dat soort flutlui kunnen we missen als kiespijn want hun solidairiteit is eigenbelang, waar waren ze op het Museumplein? Misselijkmakende grachtengordelbewoners.

 27. Lekker duidelijk. Mooi en niet te voorzichtig gesproken. Gewoon zeggen hoe het is.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, immers.
  Het is geen vaccin maar een experiment op basis van gentherapie; er is zelfs nooit een virus geïsoleerd, anders dan in de hoofden van policiti; dáár zit de ziekte, niet in ons mensen.

  Wat er mis is met deze wereld leest men op:

  https://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com

 28. Jacob Schiphof

  1 September 2021 at 20:16

  Machtig, machtig!
  Muziek kan een vlijmscherp wapen zijn!

  Vergeet niet Robby Valentine uit te nodigen voor het Vaxxfree festival. Hij heeft met z’n album The Alliance uit 2018 al duidelijk stelling genomen. En nu is hij met “Roll up your sleeves slaves” weer onvervalst duidelijk!

 29. Jacob Schiphof

  1 September 2021 at 20:57

  Treffend stuk!
  Muziek kan een vlijmscherp wapen zijn.

  Vergeet niet Robby Valentine te vragen voor het Vaxxfree festival. Hij heeft in 2018 al flink stelling genomen met zijn album The Alliance en raakt nu weer de waarheid met z’n songs “Roll up your sleeves slaves” en “Break the Chain”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *