Wat doen we nu wegkijken geen optie meer is?

Toen de fonkelnieuwe Wehrmacht, dwars tegen het verdrag van Locarno, na de annexatie van het Saarland, het Rijnland binnenstampte, zullen veel van onze opa’s en oma’s een misselijkmakend voorgevoel hebben gehad.

Dat de tumor van het Nationaal Socialisme zich zomaar kon uitzaaien over heel Europa, moet in het hoofd van veel vooruitschakers, een onvermijdelijke horrorgedachte zijn geweest, steeds bevestigd door de razende toespraken van de schuimbekkende Führer, die geen doekjes wond om zijn bedoelingen.

Het beest was verre van dood. En de kooi van Versailles stond wagenwijd open.

Toch liet het overgrote deel van onze opa’s, oma’s en hun leiders zich gewillig zand in de ogen strooien, met mooie beloftes en prachtige Olympische stadions, door de wonderlijke welvaart, de levensenergie en het zelfvertrouwen van het Duitsland van de jaren 30. 

Dat achter de facade van het opstormende Reich, concentratiekampen als Dachau werden gebouwd, vele duizenden useless eaters uit “mededogen” werden vermoord in het T4 programma, dat de Duitse Joden aan niets meer mee mochten doen dat het leven leefbaar maakte, dat ze in spotprenten en schotschriften werden weggezet als uitvreters en ziekteverwekkers, dat ze niet meer naar school mochten of zaken mochten doen en dat ze na de Kristallnacht de straten met tandenborstels moesten poetsen, daarvoor werd ook hier zó naarstig weggekeken, dat menigeen er behalve een stramme arm, een stijve nek aan overhield. 

Ondergedompeld in de beslommeringen van alledag, had men, zo vlak na de depressie, wel iets beters te doen dan op de Oosterburen te letten.

Strijders als Sophie Scholl en Dietrich Bonhoeffer waren in Duitsland dun gezaaid, Laat staan dat hier in het slaperige Nederland een tegenstem van betekenis hoorbaar was. 

De Anschluss met Oostenrijk verliep vreedzaam onder een boog van lentebloemen en juichende jonge blonde meisjes. En toen Chamberlain de Tsjechen uitverkocht, het Sudetenland werd “bevrijd” en de veldgrijze troepen met een grote grijns door de donkere wouden van Bohemen en Moravië ronkten, haalde de wereld opgelucht adem.

Het gevleugelde monster kon ongehinderd verder pikken in het rauwe vlees van Europa, terwijl degenen die haar tegen hadden kunnen houden, omstandig de metaalglans van haar verenkleed bewonderde.

“Peace in our time”, de opbrengst van het Britse verraad, zou maar een klein jaartje duren. En ook Molotov kon het beest maar kort afstoppen door half Polen op het offerblok te leggen. 

De wereldgemeenschap liet Hitler, ondanks alle voorgevoel, besmuikt begaan. Tijdens het huwelijk van Juliana en Bernhard werd in het Concertgebouw het Horst Wessel lied gespeeld. Hitler werd in 1938 nog tot Man of the Year gekozen door Time magazine en Predikant A. M. B. uit Brabant moest zich in 1939 voor de Haagse politierechter nog verantwoorden, omdat hij Hitler “een boef” had genoemd.

De artsen die het kwaadaardige gezwel hadden kunnen stoppen, bleven kleurige kinderpleisters plakken en lieve woordjes en bezweringsformules prevelen, waar alleen een chirurgisch mes nog uitzaaiingen had kunnen voorkomen.

Hitler zei er later het volgende over: “Wären die Franzosen damals ins Rheinland eingerückt, hätten die Deutschen sich mit Schimpf und Schande wieder zurückziehen müssen, denn die militärischen Kräfte, über die sie verfügten, hätten keineswegs auch nur zu einem mäßigen Widerstand ausgereicht” 

Vrij vertaald: “Het was bluf. Maar ze lieten me begaan.”

Ook al hadden velen een onbestemd voorgevoel dat de valse opmaat van de jaren 30 zomaar kon eindigen in symfonie van bloed en as, zij konden niet in de toekomst kijken. En daar mochten én zouden zij zich uitentreuren op beroepen.

Onze opa’s en oma’s konden met recht volhouden dat ze de golf van dood en verderf niet zagen aankomen, en van niets wisten toen het gebeurde. Dat ze niet konden voorstellen dat het zo erg kon worden en was. 

Hun leiders tastten in een comfortabel, vaak bewust gekozen duister als het ging om de desastreuze gevolgen van hun laconieke zwijgen en hun laffe politiek van pappen en nathouden.

En de Joden? Over hun lot kon men zich blijkbaar vrij gemakkelijk heen zetten. Zoals de meesten van ons de schouders ophaalden over de ontelbare onschuldige doden in Irak, Syrië en Afghanistan.

Onze opa’s en oma’s hadden een groot voorrecht waar wij ons niet op kunnen beroepen. 

Het prerogatief van de onnozelen.

Wij hebben die luxe niet. “Wir haben es nicht gewußt” gaat voor ons niet langer op. 

Wij zijn ervoor gewaarschuwd wat er gebeurt als je je ogen sluit, in plaats van de duivel recht in zijn gezicht te kijken. 

Wij hebben niet de luxe om te doen of onze neus bloedt, terwijl opnieuw een monster haar vleugels uitslaat en dit keer een schaduw werpt over de hele wereld. 

Wij zijn geworpen in een wereldwijde strijd, die echter met andere middelen wordt gevochten, dan met pantserstaal en gloeiend lood. 

Een strijd waarin ieder gewelddadig verzet averechts werkt en alleen de tirannen aan meer munitie helpt. Een oorlog waarin zelfs de kleinste vorm van agressie tot een Rijksdagbrand zal worden opgeblazen. 

Informatie, dat is het wapen van keuze. En ons geweten is het slagveld. 

Ons Goddelijke licht is hun oorlogsbuit. 

Oprukken door modder en land afpalen met prikkeldraad is niet het doel van deze strijd, maar twijfel, angst en angst zaaien in onze breinen. Het afstompen, tot willoze slaaf maken met wet en woord, het streven. Het doven van het vuur. 

Trollen, injecties, apps, en QR controleurs verdelen het krankzinnige slagveld van hoop en vrees. 

Hun pandemie is het strijdgas dat nog steeds door zoveel huizen kringelt, mensen verlamt, verdeelt en hypnotiseert en mensen ziende blind maakt. Het gifgas dat zovelen verlamt, die de angst allang voorbij zijn, maar zo moedeloos of medeschuldig heeft gemaakt, dat ze geen andere mogelijkheid zien dan mee te marcheren op de doodlopende weg naar een zekere horigheid.

Wij maken een nieuw soort oorlog mee, waarin verzet wordt verzwakt van binnenuit, door mensen en gemeenschappen tegen elkaar op te zetten; een satanisch schimmenspel waarin de kracht van de menselijke geest wordt gebroken tegen de rotsen van elkaars ongeloof. 

En toch ligt precies daar, in de kracht van onze menselijke geest, de kracht waarmee we dit monster gaan overwinnen. 

Zovelen van ons hebben nog het licht, dat zij niet kunnen doven, hoe hard ze ook blazen. Dat vuur moet oplaaien, vonken en naar elkaar overslaan. 

Stop met opkijken naar vijandige instanties, bedelen om fooien bij het rijk of wachten op menselijkheid bij duivels die kleine zeiknatte kinderen in hun zwembroekje de Novemberochtend in jagen omdat hun ouders geen QR code hebben. 

Stop met wachten tot social media figuren of politici jouw problemen gaan oplossen. Ga op zoek naar elkaar. Leg lijnen, vorm groepen, vind kracht bij echte mensen. 

Wij moeten dit zelf doen.

Ga samen wandelen of sporten. Geef elkaar werk. Vorm nieuwe bedrijven, nog voor de ontslagbrief op de mat valt. Zoek nieuwe manieren om aan voedsel en warmte te komen. Koop bij goede winkels en boerderijen en help elkaar de vloek van uitsluiting te verzachten. 

Breek de grenzen van jong en oud, van rijk en arm, van Moslims en Christenen. In deze strijd staan vrije mensen schouder aan schouder onder één hemel.

Begin vandaag. 

Zij rekenen op onze verdeeldheid. 

Wij rekenen op elkaar.  

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

53 Comments

 1. Wauw, heel mooi Jan!
  1 typo :

  ‘Ook al hadden velen een onbestemde voorgevoel ‘

  Dankjewel voor je stuk . Het helpt. Echt

 2. Dank je wel Jan, we blijven ons verzetten en de rug recht houden. De gedachte aan mijn ouders in de oorlog, heeft mij altijd gesterkt om te overleven en voor niemand te buigen.

 3. Topstuk Jan.

 4. Pieter de Ridder

  12 November 2021 at 14:04

  Vervelend tikfoutje: geweldig verzet -> gewelddadig verzet. Verder mooie tekst.

  • Beste Pieter en Merel, als je zo’n stuk aan het schrijven bent en drie keer naleest dan ben je niet met taalkunde bezig maar proberen mensenlevens te redden, proberen in de hoofden van mensen door te dringen. Dan maakt het geen enkel verschil of ze dood gaan met d of doodt met dt. Maar Jan wil mensen het licht laten zien. Ik hoop dat Jan nog honderden, nee duizenden fouten gaat maken. Dan weet ik dat zijn hersenen ingezet worden voor de goede zaak en laat hij zich niet terughouden door mogelijk vermijdbare menselijke fouten en kan hij anderen behoeden voor de grootste fout, deelnemen aan een experiment omdat een ander zegt dat dit moet.

 5. Pffff, sterk stuk zeg. Ik ben niet teleurgesteld in de machthebbers, daar kan je het van verwachten Het weigeren zich te informeren, het bewust sluiten van de ogen van mijn medemens is zo ongelooflijk bizar.

 6. Prachtig weer Jan,

  Maar nog een kleine typo aan het einde hier: “En de kooi van Versailles stond wagenwijd op”

 7. Hanneke Haverlach

  12 November 2021 at 14:25

  Je hebt me geraakt en geïnspireerd. Dank je wel, het geeft me het gevoel niet alleen te zijn en dat is enorm troostend en geeft me kracht.

 8. A.N. Lieberton

  12 November 2021 at 14:31

  Fantastisch geschreven, recht uit het hart! Inderdaad wordt het tijd een parallelle samenleving op te starten! Ik doe mee!

 9. Mooi stuk Jan, dank hier voor.

 10. ‘Wat doen we nu wegkijken geen optie meer is?’

  – Blindstaren…

  En toch, toen ik vanochtend naar mijn werk reed (via de snelweg), stonden er vijf aardige mensen met een bord aan de rand van de snelweg alsof ze wilden gaan liften.’ Er stond (ik doe dit obv mijn geheugen)

  Persoon 1
  Mogen we je wat vragen?

  10 meter verder
  Persoon 2
  Wat vind jij van de maatregelen?

  10 meter verder
  Persoon 3
  Is dit het allemaal wel waard?

  10 meter verder
  Persoon 4
  Doen we dit alles niet voor elkaar, om elkaar?

  10 meter verder
  Persoon 5
  Weet dat dit pas stopt, als we er zelf mee stoppen

  10 meter verde
  Een bord met hartjes waarop stond ‘goede reis’

  Moeilijk om te missen, wil ik maar zeggen…

 11. Weer veel dank Jan! Ik zet het gelijk evenmin de timeline van Claudia de Brave en anderen die te lui zijn om te denken.

 12. Eeuwigheidswaarde. Dit stuk.

 13. Topper weer Jan. Het Beest/beest blaast zich op. De Eeuwige gaat het uiteindelijk doorprikken.

 14. Ach Jan, wat een grandioos woord- en taalgebruik… dit stuk raakt me bijzonder. Dank!

 15. Ger Vliet van der

  12 November 2021 at 15:19

  Heel mooi geschreven Jan

 16. Dit wordt mijn Kerstverhaal! ❤️

 17. Gerda Wiebenga

  12 November 2021 at 16:04

  Pffff, deze komt hard binnen maar man wat heb je gelijk.

 18. Jan, ik hield het niet voor mogelijk, maar je hebt jezelf opnieuw overtroffen! Meesterlijk en inspirerend!

 19. Prachtig ♥️ , het licht is het wapen
  Heb lief 🙏
  Namaste

 20. Sandra de Groot

  12 November 2021 at 16:28

  Tot tranen geroerd door jouw woorden en niet voor t eerst. Dank je wel…we moeten echt schouder aan schouder naast, voor en achter elkaar staan…elkaar helpen…dan lukt t ..ik weet t zeker….of iig…ik hoop het zo erg.

 21. Robert Van Heusden

  12 November 2021 at 17:42

  Kippenvel Jan, elk woord is raak!
  Geeft de kracht die we nu zo hard nodig hebben. Dank daarvoor 🙏

 22. keurig stuk .
  maar slechts een gedeelte van de werkelijke afgrijselijke situatie begrijpend .
  U wordt tot chimera gemaakt – door die herhaalde spuiten .
  Dat is de bedoeling .
  Gemaakt tot een gevangen opgesloten ziel in een half-synthetisch lichaam.
  De enigste waarheid over wat er nu gebeurt
  staat in Openbaring – het 666 teken , ; nl die gif prik ,
  aan de mensen gegeven door EEN LEUGEN (=’cojona’) ,
  waar de ‘draak-lam’ de huidige “wetenschap” is
  die “werkt voor het Beest” — de kwade onzichtbare dimensie .

  • Ik kan niet alles in een stuk kwijt. en sommige dingen zijn te gruwelijk. Ik maak afwegingen, dat betekent niet dat ik het niet weet of begrijp.

 23. Nicolas ik ben van het vrije woord, maar dit zijn reacties waar mijn haters werkelijk om zitten te springen. Doe maar ajb niet.

 24. Mooi verbindend stuk 💪👍

 25. Prachtig Jan om dit direct zo te lezen na de (zeer voorspelbare) gebeurtenissen van vanavond. Bij velen, waaronder ik, heeft deze schaakzet van onze vijand juist het tegenovergestelde bereikt van waar men op oogde. Men hoopte dat het opvoeren van de druk ons innerlijk vuur zou doen doven, maar het is zojuist nog feller gaan branden dan ooit tevoren. Met een natuurlijke relatie met de waarheid, hoe dingen echt zijn, en niets meer en niets minder dan die waarheid. En de rest is irrelevant.

 26. In de roos, Jan. Als klein ventje ben ik opgegroeid met de verhalen van het verzet, maar ook met de tranen van Joodse kamp-overlevenden als mijn tante Jenny die als ‘t om het ‘hoe kon het gebeuren’ ging, net als de Nederlandse bevolking destijds haar schouders ophaalde en op z’n best een paar voorzichtige woorden mompelde. “Gewone mensen. hoor. Uit de straat.” En dan lachte ze. Maar zo klonk het niet. Verhalen die ik onthield omdat ze jaarlijks herhaald werden tijdens Kerst en op Pasen. En dan ineens is het 2021. Het jaar dat die verhalen weer tot leven komen. Verpakt als nieuws in de Journaals, de talkshows en krantenkoppen van vandaag. Het script van toen is de film van nu en wij spelen er allemaal in mee. Gelukkig weten wij wél wat komen gaat. Mede door jou.

 27. Die komt weer binnen zeg…!
  Ontzettend goed en prachtig beeldend geschreven.
  Je bent een taalsmid.
  Je verhit, hamert en beukt en verkoelt verbaal.
  Dank je wel.

 28. Ik voel gewoon dat dit recht uit je hart komt, met dit krijg ik het thuis gevoel.
  Dankjewel Jan.

 29. Zo goed beschreven en geschreven Jan
  Netjes maar sooo to the point!

  Ik werd vanmorgen wakker en zag de verse of the day…
  Bless those who curse you, pray for those who mistreat you

  Moeilijk moeilijk moeilijk 😞

  Jouw stuk geeft , naast de bijbel vanzelf, toch wat rust ipv de hyper waanzin en dat is mooi

  Dank Jan!
  Je bent een topper

 30. Bert van Heemst

  13 November 2021 at 07:34

  Een stuk wat teruggaat op de essentie van het nazisme, wij-zij denken. Over nazisme en oer-nazisme de volgende link, in meerdere opzichten. https://www.youtube.com/watch?v=DEg5zjO9Jbs. Er zijn medestanders die dat vanuit hun achtergrond niet kúnnen zijn, omdat ze te veel de terugslag daaruit moeten vrezen, meer dan de solidariteit die met ons wordt ervaren. Ook wordt men geacht die solidariteit met ons te veinzen; voor je het weet zit je met een wezenloos-claudiale grijns op je gezicht gebreijd, en ben je ervoor gevallen.

 31. Gerard Van Der Gronden

  13 November 2021 at 08:03

  Spot in!

 32. Mooi *chapeau* zoals je in één glashelder stuk de complete balans opmaakt!
  Gedaanten zijn nu anders, maar mechanisme hetzelfde.

 33. Kennis is een toetsaanslag te ver
  verwijderd in een landschap waar,
  “hersendoden”, de blinden, op de waarheid
  neergelaten hebben… het gezicht onttrokken
  aan..geen mening, nadenken al een probleem
  Jagen op kennis, voor wappies en ontkenners

  Flegmatieke zombies, in een “wetenschap-landschap,”
  Waar hypothesen fundamenten zijn verworden
  gemaakt door dronken modellen in minirokken
  van would-be-waarheid.. op een algoritmische
  catwalk, waar de beleidsmakers/politici/
  spindokters en wannabee ja-knikkers,
  de krijtstrepen van deze crimescene
  gauw opsnuiven..de moord op de waarheid,
  deze lastige tegenstander van agenda’s en geldwinning

  Als gemak bij de kennis-ontkenners regeert
  weet dan dat dit nooit onwetendheid pardonneert

 34. Sigrid Oosterbeek

  13 November 2021 at 18:33

  Ben zeer beroerd door deze brief, dank je wel het geeft weer moed om door te strijden.

 35. Daar ben ik het volledig mee eens Jan. Mensen vergeten wat toen gebeurd is en ze vallen iedere keer opnieuw in dezelfde valkuil. De meesten weten niet dat het begin van de EU, de EGKS, is opgericht door Duitse Nazi-industrieëlen. Ze hadden een lange termijnplan en we bevinden ons nu in de eindfase. Net als tijdens de bezetting, lopen veel mensen mee om er maar zo weinig mogelijk last van te hebben, want ze willen niet vechten voor vrijheid. Een van de laatste filmpjes van de BPOC waarin ze een toespraak van koning Willem Alexander laten zien, die spreekt over de onderdrukking die de Joodse Nederlanders overkwam, laat zien hoe dik de plaat beton is die ze voor hun kop hebben. Niet vreemd, want zijn grootvader was oprichter van Bilderberg en het WEF is daar een offspin van. Ze zijn op alle vergaderingen aanwezig en zijn betrokken bij het uitrollen van deze genocide. Als dat niet zo was, hadden ze allang afscheid van die clubs genomen. De gekochte Pers is er goed in om een totaal ander beeld te schetsen, maar Goebels was daar ook goed in. Maak wat plaatjes met kinderen, die doen het altijd goed en de domme volksmeerderheid gelooft het. De Telegraaf, Volkskrant en NPO, RTL kijkers worden overspoeld met nepjournalistiek en herhaling is een machtig wapen. Je moet toegeven dat ze het slim spelen, net als Hitler en zijn bende. We zullen ons ondergronds moeten organiseren om te overleven net als in 40-45. Ons eigen voedsel moeten verbouwen, zonder mobieltjes of via internet, want ook dat is alleen bedoelt voor controle. Een boodschap die persoonlijk is overgebracht is niet te hacken. Wel moeten we voorzichtig zijn want net als toen hebben we veel Landveraders en het aantal is verdubbeld door de bevolkingsgroei. Dank je wel Jan.

 36. Jammer dat je Menno ter Braak en E. du Perron niet noemt, en zo nog enkelen. Dat ze tegen dovemansoren spraken, is natuurlijk waar. Met de strekking kun je het alleen maar eens zijn, en hetzelfde geldt nu.

 37. Prachtig, as usual !!!

  Petje af, ik voel me gelijk gesterkt aan de goeie kant van de geschiedenis.

 38. Prachtig geschreven! Zo raak!!

 39. Het is weinigen gegeven om op een zo beeldende wijze in woorden de huidige situatie te beschrijven waar die voor velen nog onzichtbaar is, maar door je woorden zichtbaar wordt gemaakt en voor anderen die het monster al langer waarnemen, je woorden heilzaam werken, omdat hetgeen zij zien door jou in woorden worden gevat. Weer een meesterwerk!

 40. Het verhaal zo door jou Jan verteld, is zo onthutsend waar….zo herkenbaar wat ik hoorde na WOII van mensen uit het verzet…en ik wens dat de groep wakkeren zo veel groter gaat worden, mede door jouw woorden Jan, door ons gelezen en gevoeld en meer…Dank…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *