We mogen ons niet langer laten misbruiken als handpopjes van de macht.

Gisteren was het weer zo ver. Het zoveelste twitteroorlogje, met meninkje tegen meninkje. Beledigingetje tegen doodswensje, verontwaardigingtje tegen geschoktheidje.

En het ergste is. 

Ik deed er nog aan mee ook.

Basta. 

Het is tijd om ons te realiseren dat als we onze bajonetten op elkaar blijven richten, we alleen maar inspelen op de perfide agenda van de kracht die we eigenlijk moeten aanspreken.

En die macht is niet de dwalende lul die iets doms zei op het stompzinnige Facebook.

Dat is niet die boze huisvrouw met een spuit en een regenboog in haar twitterbio.

Niet die dwalende toetsenbordridder, die ’s nachts ligt te woelen over zijn twijfels en worstelt met zijn geweten. 

Niet dat borderline meisje die uit ongeluk en eenzaamheid ook maar wat uitkraamt, als ze in Godsnaam maar ergens bij mag horen. Of die ijzeren Hein, die doodsbang klem zit zit in de echokamer van zijn eigen gelijk; met zijn bordje diepvriesspinazie op zijn knieën woest berichtjes tikkend en endorfine beloninkjes scorend door likes en hartjes. 

Wij gedragen ons keer op keer als marionetten. En degenen waar we onze kritiek en ons vilein op zouden moeten richten, zijn de poppenspelers; de cynische intriganten, die boven onze hoofden alles doen om ons te verdelen en tegen elkaar op te zetten, als Hutu’s tegen Tutsi’s.

Ze leggen de machetes voor ons klaar. 

Ze maken onze geestjes rijp.

Ze zijn heel goed in wat ze doen.

Wij zijn hun soldaatjes, hun kemphanen, hun vechthonden. 

En zolang we met boze koppen en geslepen rieken tegenover elkáár staan, ontspringen zij de dans.

Divide et impera.

We kunnen niet langer vanuit onze modderige loopgraven op elkaars kop blijven mikken. De ene met een punt op zijn hoofd en de ander met een platte helm, We mogen niet opnieuw dezelfde fouten maken. En miljoenen doden verder met een half gezicht naar huis terugkeren. De ene naar Frankfurt, de ander naar Liverpool. 

Terwijl de aanstichters altijd veilig buiten schot blijven, sigaren rokend in hun Chesterfields.

Zou er één frontsoldaat uit de “Frische Frölige Krieg” zich hardop hebben afgevraagd waarom er een miljoen mannen moeten sneuvelen aan de Somme, omdat ene Gavrilo Princip, één aartshertog Frans Ferdinand naar de andere wereld hielp?

Waarschijnlijk wel, miljoenen keren. Maar in stilte, moedeloos mompelend bij de bunkerkachel of in bed bij moeder de vrouw, het houten been leunend tegen de sponde.

Als we nou eens buiten die kooi konden kijken, die ring waarin we geplaatst zijn om elkaar af te slachten.

Als we onze stemmen nou eens zouden gebruiken, zoals Joshua werd opgedragen, toen hij voor de poorten van Jericho stond.

Eén overdonderend gejuich uit alle kelen… 

…en alles is binnen zeven dagen anders. 

Vind je mijn werk mooi, goed of zelfs belangrijk? Je kunt het hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

24 Comments

 1. gerda wiebenga

  20 July 2021 at 08:08

  Ware woorden Jan, je ziet het gebeuren en toch ga je erin mee.
  Ikzelf ben hier ook schuldig aan.
  Ik laat me steeds weer opnaaien door bepaalde berichten.

 2. Maarten Vasbinder

  20 July 2021 at 08:09

  Heel juist. Soms is het wel eens moeilijk om je emoties in te houden en dan volgen er kribbige reacties op kwaadaardigheid, die dan plotseling een trollenleger bijkt te kunnen mobiliseren.
  De oorlog die we moeten voeren gaat om vrijheid en ons beste wapen is ongehoorzaamheid. Massaal! Dat moet kunnen in een land, dat Spinoza heeft opgenomen. Dan kan de riek in de stal blijven en de tweetandige hooivork ook.

 3. We zijn Orwell allang voorbij en leven in a brave new world waar verzet een marginale underground beweging wordt. Een loodzwaar en cynisch duister toekomstbeeld maar het verzet zal blijven. 100%.

 4. De énige mogelijkheid Jan!

 5. Evelina Tetsman

  20 July 2021 at 08:58

  Juist. Maar moeilijk te bereiken in de praktijk. Als wij de hand zullen reiken naar de “verdwaalden” en met ze praten, prima. Maar het is net praten tegen de muur.

 6. Sigrid Oosterbeek

  20 July 2021 at 09:47

  Heel goed en duidelijk, ben het met je eens we laten ons opjutten tegen elkaar en vergeten dat we samen sterk zijn.

 7. Het is de glazen pot met rode en zwarte mieren. Leven vredig met elkaar in de pot. Totdat iemand de pot flink door elkaar schudt. Dan worden ze agressief en beginnen de rode mieren de zwarte op te vreten. Wie schudt hier in Nederland de pot?

 8. Edith van der Meulen

  20 July 2021 at 10:33

  Beste Broeder Jan, prachtig geschreven.

  Als Hutu’s tegen Tutsi’s…

  Lord have mercy.

 9. Heel goed om ons na te laten denken.
  Het is weer kunstig verpakt !

 10. Judith Keessen

  20 July 2021 at 12:21

  Ratten vallen elkaar aan als je de box schud waar ze in zitten. In plaats van de schudder de schuld te geven doen ze dat elkaar. Precies wat nu gaande is. Sterk stuk Jan.

 11. Nieuwe Geluid

  20 July 2021 at 12:45

  Sterk stuk inderdaad, roerend mee eens

 12. Spijker op zijn kop! Prachtig stuk, Jan.

 13. Weer een mooi stuk Jan… En is is precies wat je ziet gebeuren op social media.
  Laten we er met z`n allen voor waken dat we er niet langer intrappen. 👊👍

 14. Wat prachtig beschreven,
  maar ik voel ook de pijn.
  De verdeeldheid waarin we leven
  Zou eenheid moeten zijn!

  Daarbij wil ik verzoeken
  om – als we tegenover elkaar komen te staan –
  verbinding te blijven zoeken
  want alleen samen kunnen we dit aan!

  • Henk Hakvoort

   21 July 2021 at 19:05

   Ik maak me sterk dat “verbinding” weer één van die modewoorden is die is bedacht door één van de door Jan genoemde poppenspelers. Ik geloof hier niet in. ‘t Is mooi dat jij dat wel doet JvdK en ik kan slechts hopen dat het op de lange termijn werkt, maar geloven doe ik dat niet. “Samen” is net zoiets. Zodra de overheid zegt dat we “samen” iets kunnen bewerkstelligen, heb ik argwaan.

 15. Weer een Topper Jan Bennink hulde

  Die 2 honden die vechten om dat been en die 3e ging er mee………………
  Maarja wie was die 3e…………..?

 16. Coline Lugassy

  20 July 2021 at 21:53

  Goed gezien Jan. Het is een strijd die we tegelijk van binnen voeren. Zo boven, zo ook beneden. Niet tussen goed en kwaad, want die wisselen van plek at the drop of a hat, maar tussen angst en liefde. Kies je voor strijd, dan kies je voor angst. Ga je voor liefde, dan verdwijnt de angst en de dreiging. Iedere eenling die begrip en empathie en liefde opbrengt voor de medemens, ook al behandelt die je slecht, of juist dan, jaagt een golf aan om zich heen van goedheid. Doen we dat met velen, dan wordt het prachtig. Veel liefs!

 17. Gezwicht voor één laf tweetje van narcist de Vlieger. Die had die Nazi Olifant op z’n plek moeten zetten. Dit is slappe ruggegraat, net als alle comments hier. Bah.

 18. Mensen tegen elkaar opzetten daar zijn ze al jaren mee bezig, links, rechts, blank, zwart, geaardheid en nu gevaccineerd en niet gevaccineerd.
  Mensen kunnen het niet geloven dat machthebberszo crimmineel zijn dat ze mensen met gif inspuiten die velen het leven zal kosten en al gekost heeft.
  De door de nazi’s afgevoerde Joodse Nederlanders konden zich ook niet voorstellen dat het Volk van Goethe hen iets aan zou doen. Gezond wantrouwen tegen politici is echter gezond, dat blijkt maar weer.
  Saamhorigheid kan ons redden, want wij zijn met velen.

 19. Henk Hakvoort

  21 July 2021 at 19:00

  Zou de Secret Covenant (document “ontdekt” in 2002) dan toch waar zijn? Daar wordt dit letterlijk in gezegd: “We will make them kill each other when it suits us.” Maar ook “We will control all aspects of their lives and tell them what to think and how.”

  Dit document tart alle realiteitszin, maar wat er in staat raakt heel dicht aan de werkelijkheid waarin wij leven. Althans, de werkelijkheid die slechts een kleine minderheid van de wereldbevolking kan zien. Zoals in Openbaringen 13 staat vermeld:”8) En allen, die op de aarde wonen, zullen hetzelve aanbidden, welker namen niet zijn geschreven in het boek des levens, des Lams, Dat geslacht is, van de grondlegging der wereld.”

 20. Peter de Lang

  23 July 2021 at 14:57

  Wie zijn dan de daadwerkelijke aanstichters? Gates kennen we als enige, maar wie zijn de eigenaren van o.m. Vanguard Enterprises: de Rockefellers, de Rothschilds? Zijn zij de eindverantwoordelijken?

 21. Indien mensen hun tijd hadden besteedt aan het onderzoeken van de eigen geest, zodat geleerd zouden hebben dat hun geest en hun bewustzijn te gebruiken in plaats ervan afhankelijk te zijn zoals een meester onwetend is dat de knecht de wagen rijdt, dan zouden ze begrepen hebben dat massamedia propaganda is en politiek het bewerken van de geest door middel van emoties is en dan zouden zij wellicht zelf heer en meester zijn over zichzelf.

  Het is vergelijkbaar met een heel speciaal gereedschap. Heel erg ingewikkeld met zeer veel mogelijkheden, zeer veel ontwikkelingen zijn er mogelijk. Ook geestelijke. Maar dan moet er wel voer zijn. De hersenen zijn net als het lichaam. Je kunt ze trainen. Maar ongetraind zal het geen diepe gedachten kunnen waarnemen. Geen mystiek kunnen ervaren. Geen leugens kunnen ontmaskeren.

  De basis is dus de geest. Is die getraind en sterk, wetend en begrijpt die zichzelf. En begrijpt die het lichaam? Het bewustzijn komt, denk ik, voort uit het lichaam en het zelfbewustzijn uit de taal. We zijn dus eigenlijk prachtige dieren, exceptioneel zelfs. Maar we hebben geen goede gebruiksaanwijzing bij ons instrument, dat we zelf voor ons zijn.

  Krisnamurti zegt dat veel ellende uit onwetende hebzucht voortkomt. De Bijbel zegt, lijkt mij, dat de duivel ons DNA verziekt heeft. En we daarom zo dom en lelijk hebzuchtig en egoïstisch geworden zijn.

  Veel mystieke stromingen wijzen op de dierlijkheid in ons, dat onze hebzucht is. Dat geeft niets, maar geef zulke dierlijke mensen geen kans om grote beslissingen te nemen.
  Dus hebzucht is goed, we moeten immers eten en drinken, maar verder leidt het tot narigheid, denk ik.

  Dus we kunnen ons wel voornemen om dit of dat te doen, maar daar gaat het niet om. Begin bij de basis: een gezond lichaam met een gezonde geest. En tot slot, de moraal: “Doe een ander niet dat gij niet wilt dat u geschiedt. En hen de Schepper lief.”.

  Dus voor krachtige mensen is zelfkennis nodig. Voor de rest geloof in het goede.

  • Herstel:
   Indien mensen hun tijd hadden besteedt aan het onderzoeken van de eigen geest, zodat geleerd zouden hebben hun geest en hun bewustzijn te gebruiken, in plaats onwetend ervan afhankelijk te zijn, zoals een meester (het bewustzijn) onwetend is dat de knecht (het ‘ego’ , ‘het misvormde/onjuiste zelfbeeld’, het dierlijke instinct) de wagen rijdt, dan zouden ze begrepen hebben dat massamedia propaganda is en politiek het bewerken van de geest door middel van emoties is en dan zouden zij wellicht zelf heer en meester zijn over zichzelf. (Ken uzelf eerst, anders is er niets belangrijks te ondernemen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *