Wie met de duivel discussieert verspreidt zijn evangelie.

De olifantendans van het onvruchtbare gelijk moet doorbroken worden.

Een mier ziet een lekker blauw kruimeltje en sleept het mee naar het nest, waar het de hele gemeenschap vergiftigt. De dood wordt binnengebracht door vertrouwde werkers, die iedereen, met ieder lekker brokje, nietsvermoedende een stukje zieker maken. Tot iedereen in het nest tot stof is uitgedroogd.

Dit werkt precies zo met “nieuws en discussie” op sociale media. En wij zijn de mieren.

Het is zo verleidelijk om in te gaan op de waanzin van de dag. En daarop een Hegeliaanse polemiek te bouwen. Ik ben er nu zes keer om geband, dus ik weet waar ik over praat.

We verspreiden verontwaardigd tweets met draconische wetgeving. Debunken leugenachtig Covid nieuws keer op keer. Lachen en masse om de propagandistische domheid van de NOS, om virtue signaling en woke waanzin. 

We retweeten onze kritiek om het knielen van voetballers en zichzelf als wijf opschminkende leraren, met een geinig comment en een gevat antwoord, waar ze “niet van terug hebben.”

Terwijl we zonder het te beseffen, vrolijk het gif waar we tegen vechten verspreiden.

Ik pleit mezelf niet vrij. 

Het is verslavend, het van repliek dienen van duivels en demonen zorgt dat er een lekker stofje in je hoofd vrij komt. 

Maar besef dat, als je met krankzinnigheid de discussie aangaat, de eindconclusie, altijd een klein stukje dichterbij de hel zal liggen, dan hij daarvoor lag.

Dat, als je met de duivel een mooi discours hebt, zijn grootste wapen jouw overwinning op argumenten zal zijn.

Dat het omstandig debunken van leugens, tot gevolg heeft dat de mensheid weer een inch is opgeschoven naar een wereld waar alles op zijn kop staat en leugen en waarheid steeds moeilijker uit elkaar te houden zijn.

In discussie gaan met waanzin, werkt de rede steeds dieper het moeras in. Keer op keer dezelfde conclusies trekken, over biomassa, pedofilie, ivermectine, Kaag en andere verschrikkingen rondpompen in dezelfde echokamer, kost bakken energie, terwijl het helemaal niets oplost.

We moeten uit de jerkcircle van onze eigen confirmation bias. 

De olifantendans van het onvruchtbare gelijk moet doorbroken worden.

Het is tijd om onze denktijd en capaciteit beter te besteden, dan aan lunatics, racisten die ons wit noemen, Covid proppers, debiele doodsbange oma’s, pederasten, evil scientists, gekochte politici en journalisten en betaalde trollen.

Zij trekken zich juist op aan onze verongelijktheid. Ieder gevat commentaar maakt ze juist sterker. 

Ze voeden zich met onze energie.

Er is zoveel beters om onze tijd en denkkracht in te steken.

Als deze tijd ons iets heeft gebracht is het hernieuwd besef van wat we hebben en kunnen verliezen.

De waarde van onze gezinnen, ons geloof, onze banden, onze cultuur. We moeten onze hersens en ons hart gebruiken om die veilig te stellen.

Want alles is in levensgevaar. En onze gevatte eindeloze discussie met het kwaad heeft ons geen steek verder gebracht.

We moeten naar boven kijken, elkaar uit de echoput trekken.

Er zijn bergen te beklimmen. 

Er zijn vlaggen te planten op de top. 

Het zal al onze energie vergen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Je kunt mij hier ondersteunen.

Vind je mijn werk goed, mooi of zelfs belangrijk? Deel deze post dan zoveel mogelijk! Ook kun je mijn werk ondersteunen met een donatie!

32 Comments

 1. Ruben Keestra

  27 June 2021 at 12:42

  Sommige bergen zijn te hoog. Mij is het zwijgen opgelegd. Mijn baan stond op het spel. Cancelculture werkt. Ik heb Nederland opgegeven. Wie weet lonkt een toekomst elders. Hongarije?

 2. Wat moeten we dan doen? Wat bedoelt u precies met bergen beklimmen

 3. Het is verslavend…………ja, nogal!
  Racisten die ons wit noemen.
  En zoveel dingen meer.
  Ik verbaas me altijd, hoeveel er in 1 blog aan de orde komt.
  Bedankt weer!

 4. Recht voor zijn raap
  Stoppen met idioten in de picture zetten zoek het uit
  Binnenkort als het lukt de ForumCoin en de eigen gemeenschap uitbouwen

 5. bert raadhuis

  27 June 2021 at 14:18

  Zeer helder, dit artikeltje, Jan.

  Het lijkt zeer gezond om je bewust te worden dat je door de “tegenpartij” in een debat wordt getrókken (lokkertje?). De uitkomst, het resultaat daarvan is wellicht van minder belang, maar er gaat wél een groot deel van je aandacht en je energie mee heen. En waar blijft het eigen doel, plan? Word je daarvan afgeleid met dergelijke uitlokkingen tot debat?
  Onze psychische ontwikkeling (denken & voelen) [b]lijkt op zijn eind: maximaal ontwikkeld (hoewel bij velen zwaar onderdrukt). Willen we als mensheid verder groeien, dan zullen we mijns inziens verder moeten gaan dan het denken en het voelen alleen.
  En waar zou dan vervolgens onze aandacht, ons bewustzijn naar toe “moeten” ​gaan? Jij noemt het al, Jan: meer vanuit ons hart gaan leven (o.a. besef van gelijkwaardigheid) én, mijns inziens, meer onze intuïtie ontwikkelen. Want dieper van binnen wéten we het wel, toch? Mens, ken uw Zelve. Het ik is het middel daartoe.

  Uit het ei komt ál het leven voort en het gen bevat ieders índividuele code.
  Aldus verbindt “mijn eigen” mij/ons met mijn/onze gezamenlijke bron én met het individuele beleven. Holografisch! Waarom zouden we elkaar tegenwerken, als we allemaal met elkaar verbonden zijn? Debat? Of verbondenheid?

 6. Sheila Briedé-Roqué

  27 June 2021 at 15:41

  Je hebt zo gelijk Jan. Focus verleggen, maar dat is moeilijk als je al die waanzin om je heen ziet en hoort

 7. Bij het lezen galmde het ‘Kalmte, moed en wijsheid’ van Assisi door mijn hoofd, dat ik jaren geleden dagelijks nodig had om gefocust te blijven. Je hebt gelijk: nu is niet anders. Ik maak mezelf er regelmatig ‘schuldig’ aan, maar merk dat het meer energie kost dan oplevert.
  Dit stuk houdt me weer even scherp!

 8. Peter de Lang

  27 June 2021 at 19:00

  Eens Jan, maar hoe moeten we ons dan wèl teweer stellen?

 9. Nieuwe Geluid

  27 June 2021 at 20:27

  Dit is inderdaad diepe wijsheid!

 10. Een van de meest uplifting stukken sinds tijden. Dank voor deze inspirerende tekst!

 11. Leuk om dit stuk op DDS te lezen. Misschien hou je de reacties erop wel bij, dan weet je meteen hoe laat het is. De beschrijving in je column wordt meteen harde werkelijkheid.
  Ik denk dat dit soort van “discussies” door DDS gewenst worden, omdat mensen graag ruzies lezen en “clicks”(?) maken hetgeen adverteerders aantrekt. De schoorsteen moet per slot van rekening roken. Dit soort ruzies levert niets op: het is alleen een soort van verslaving om eraan mee te doen, de “kartellers” voeren ze graag, ze zijn er ook heel handig in. Waarschijnlijk zijn zij ook de enigen die er baat bij hebben.
  Het hangt al een tijd in de lucht dat steeds meer “populisten” zich van DDS gaan afwenden en dat de “kartellers” het blad gaan overnemen en vernietigen. Wéer een stem minder.

 12. Ralf Dekker

  28 June 2021 at 17:03

  Je hebt helemaal gelijk Jan. Het is verslavend. Maar het werkt misschien per saldo wel negatief. Goed stuk.

 13. top, brengt onder woorden wat ik al dacht en voelde

 14. Mooi artikel. Ik doe het ook. Het is mijn zelf opgelegd doel om mensen te blijven informeren over de waanzin die heerst. Maar het kost zoveel inderdaad en levert nauwelijks iets op. Voor mij geldt dat ik niet goed weet wat ik anders zou kunnen ‘doen’. En dat ik het gevoel heb niet mee te werken aan de oplossing als ik ermee stop….

 15. “In discussie gaan met waanzin, werkt de rede steeds dieper het moeras in.” Een waarheid als een koe, Jan. Vanochtend bij mijn huisarts stelde ik de vraag of ik in ons lokale ziekenhuis nog een mondkapje op moest. Zijn reactie zei me genoeg: dat mondkapje droeg ik niet voor mezelf maar voor een ander, om die ander niet te besmetten want zijn ervaringen het afgelopen jaar en met ‘long-covid’ waren heftig. Toen ik zei dat ik niet ziek was, zei hij dat ik het virus toch bij me kon dragen zonder er last van te hebben. Vervolgens probeerde ik een normaal gesprek te voeren over onze afwijkende meningen over corona en de maatregelen (hij droeg overigens geen mondkapje en hield geen afstand), maar ik kreeg niet eens de kans om uit te spreken. Alles wat ik zei was volgens hem niet op feiten gebaseerd maar op complottheorieën van het internet: de grote hoeveelheid bijwerkingen van de vaccins, het feit dat het testen van het vaccin voor SARS gestopt is toen de proefdieren massaal overleden, de PCR-test die volgens de ontwikkelaar zelf helemaal niet bedoeld is voor datgene waarvoor die nu wordt gebruikt, het ‘nut’ van de mondkapjes, Moderna dat tot vorig jaar geen ervaring had met het ontwikkelen van vaccins, de vele rechtzaken die de vaccinfabrikanten hebben moeten voeren wegens medische fouten, het stijgende aantal zelfmoorden en depressies onder jongeren (volgens hem waren veel jongeren juist blij dat ze niet naar school hoefden), de IFR die vergelijkbaar is met die van de griep, de gemanipuleerde cijfers van de coronadoden, etc. Hij bleef er maar op hameren dat we de farmaceutische industrie dankbaar moesten zijn voor het zo snel ontwikkelen van de vaccins en dat het terecht was dat Pfizer 100 miljard eraan verdient, waarop ik zei dat hij als arts zelf betrokken was bij de farmaceutische industrie en daaraan verdiende. Toen ging hij door het lint en liet hij mij een appje zien van een patiënt die hem de meest gruwelijke dingen toewenste. Hij zei dat hij die appjes regelmatig kreeg en volgens hem waren mijn extreme gedachten, scepsis en complottheorieën gevaarlijk en de opmaat naar dat soort gedrag. Het werd een verhitte discussie, waarbij mijn huisarts gedrag vertoonde dat niet hoort bij dat van een huisarts. Het blijkt maar weer dat je niet getolereerd wordt als je afwijkt van het narratief, sterker nog, je wordt gedemoniseerd en neergezet als extremist, wappie en erger. We leven in gevaarlijke tijden, maar ik zal me blijven uitspreken en ik steun jou omdat je publiekelijk hetzelfde doet.

 16. Aan de ene kant waar… Lag het maar zo simpel. Het menselijk collectief en de algemene mening aan de andere kant: bestaan ook!
  Juist door “te discussiëren met de duivel”, juist door niet weg te blijven, juist door niet te ontkennen: ontdekken steeds meer mensen deze duivel… En da’s hard nodig… Daar worden vele “wakker” van…

  Sorry, maar gelovigen van wereldreligies zijn niet gewend om zelf na te denken. Die herkauwen ook maar regels en geboden.

  Het ware geloof is nu echt nodig (jouw levende relatie met de Ene, echt vanuit JOU, je liefde en overgave en NIET uit een boek) en kennis, kritisch nadenken, oplettendheid en aandacht… Alles is ingewikkeld… Blijf dicht bij jezelf en de Ene (en JC als je die kent natuurlijk)…

 17. Janny Horsman

  8 February 2023 at 12:08

  Eens Jan. We moeten de leugen wel in het licht zetten maar niet gaan bestrijden. De leugen leeft van negatieve energie. De waarheid wint uiteindelijk altijd, want zij hoeft geen verdere verdediging = onoverwinnelijk in zichzelf. Het vergt alleen geduld, moed en vertrouwen.
  Dank voor je stuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *